Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

„STOP cancerului de col uterin”


   În județul Vrancea, anul trecut, peste 20 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin. Boala nu face discriminări, rata îmbolnăvirilor fiind împărțită în mod egal între mediul rural și urban. În perioada 19-25 ianuarie 2014, Direcția de Sănătate Publică Vrancea marchează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.
   Anul trecut, a fost lansat și în Vrancea Programul Național de Screening al Cancerului de Col Uterin, prin intermediul căruia peste 4 mii de vrâncence și-au făcut deja testul Babeș Papanicolau în mod gratuit. De asemenea, între 2010 și 2012, DSP  Vrancea a derulat campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, unde câteva sute de femei au fost imunizate. Specialiștii DSP Vrancea spun că România se situează, în continuare, pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin, dat fiind faptul că diagnosticul este pus în stadiul avansat al bolii. Această boală reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, și prima cauză de mortalitate la femeile tinere, între 25 și 44 de ani.
   Campania din acest an se desfășoară sub sloganul „STOP Cancerului de col uterin” și are drept scop creșterea nivelului de informare a tuturor femeilor cu privire la modalitățile de prevenire a cancerului de col uterin. „Cauza bolii este papilomavirusul uman (HPV). Boala se definește prin creșterea anormală și necontrolată a celulelor din care este constituit colul uterin. Există peste 100 de tipuri de virus. Unele nu cauzează cancer. Tipurile de risc înalt însă, pot determina apariția de celule anormale. Simptomele apar numai în fazele avansate ale bolii. În întreaga lume, cancerul de col uterin este al doilea ca frecvență la femeile care au sub 45 de ani. Depistată la timp, maladia poate fi vindecată, pentru că majoritatea anomaliilor celulelor aflate în fază incipientă fie se remit spontan, fie răspund bine la tratament și este împiedicată progresia către cancer. Cea mai bună metodă de depistare a bolii este testul Babeș-Papanicolau”, spun specialiștii DSP.
   Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa cât și în România. La nivel european, 60 mii de femei suferă de această boală și alte 30 mii mor anual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?