Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Află câte pierderi sunt la punctul termic de care aparții!


   În încercarea de a-i convinge pe aleșii locali focșăneni de necesitatea introducerii unui program fracționat pentru livrarea de apă caldă, directorul SC ENET SA a prezentat săptămâna trecută o situație cu pierderile de gigacalorii din sistem, consumate în punctele termice și nefacturate populației, pentru producere apei calde. Sunt puncte termice unde pierderile se apropie de 100%.
   Conducerea SC ENET SA Focșani a prezentat săptămâna trecută consilierilor locali focșăneni o situație cu pierderile de energie termică pentru producerea apei calde. Din cele 69 de puncte termice de pe raza municipiului Focșani, la 23 se înregistrează pierderi de peste 50% la gigacaloriile consumate pentru încălzirea apei. Cele mai mari pierderi, de 96%, se înregistrează la două puncte termice din oraș: PT 8, din zona Casei de Cultură a Sindicatelor și la PT 34, de vizavi de Finanțe. 
   La PT 8, de exemplu, lunar, se consumă în punctul termic 12,6 gigacalorii pentru apa caldă, în timp ce la populație ajung și sunt facturate doar 0,5 gigacalorii, în condițiile în care mulți locuitori sunt debranșați, restul, de 96%, reprezentând pierderi. Și la alte puncte termice din oraș pierderile sunt foarte mari: 93% la PT 7 de la fostul Magazin Putna, 89% la PT 30 de pe Strada George Coșbuc, 87% la PT 55, 84% la PT 24 bis, din spatele Catedralei Catolice, 82% la PT 52 de pe Strada Longinescu, 81% la PT 33 de vizavi de Finanțe și 78% la PT 68, de pe Strada Panduri. 
   Aceste date sunt cele din luna noiembrie 2013, când, pe total, pierderile la gigacaloriile produse, dar nefacturate, au fost de aproape 35%. 
   La polul opus însă, există și destule puncte termice unde pierderile din sistem sunt mici. Este cazul punctului termic nr. 4, din spatele ACR, unde pierderile sunt pe minus, -2%, ceea ce înseamnă ca s-a facturat în plus cu 2%. Pierderi mici sunt și la PT 3, de la Sala Polivalentă, de doar 1%, la PT 6 de la fosta Farmacie nr. 24 – 8%,  PT 6 bis, din spatele Ateneului – 0%, PT 12 de la Zimbru – 8%, PT 24, din spatele Liceului 5 – 8%, PT 41 de la Colegiul „Gh. Asachi” (fostul Liceu Miu) – 0%, PT 42 – 4%. 
   Cele mai mari puncte termice, unde se produc cele mai multe gigacalorii, sunt PT 9 din zona castelului de Apă, cu 108 gigacalorii produse în luna noiembrie 2013, din care 25% sunt pierderi și PT 23, din Bahne, unde s-au produs în noiembrie anul trecut 98 de gigacalorii pentru apa caldă, din care 56% sunt pierderi. 
 
S-au produs 100 de gigacalorii, au fost facturate 40
   Conducerea ENET a prezentat și o situație pe luni, luând drept exemplu trei luni in anul 2012. În mai, au fost produse 134 de gigacalorii și facturate 51, restul fiind pierderi, în iunie au fost produse 103 gigacalorii pentru apa caldă și facturate 41, iar în august au fost produse 116 gigacalorii și facturate 40. Concluzia conducerii societății de termoficare este aceea că „între anumite ore, nefiind consum, arderea combustibilului se face ineficient, inducând pierderi și mărind în mod nejustificat factura la gaze”, după cum a precizat directorul Manole Merchea într-o adresă transmisă Primăriei municipiului Focșani. 
   Pentru reducerea pierderilor din sistem, acesta a propus livrarea apei calde după un program fracționat, de 12 ore pe zi, propunere care a fost respinsă de consilierii locali și de primarul Decebal Bacinschi. Conform edilului, aceste statistici sunt realizate prin raportare la vechea centrală termică, însă parametrii sunt schimbați în cazul noii centrale moderne, care a fost pusă în funcțiune și care este mai eficientă. 
Câți bani a băgat Primăria în ENET anul trecut
   În ceea ce privește situația plăților făcute de Primăria municipiului Focșani către SC ENET SA în anul 2013, aceasta arată că municipalitatea a „pompat” constant bani la ENET. Prima formă este subvenția, care acoperă diferența dintre costul de producere al energiei termice și cel cu care este facturată populației, în anul 2013 subvențiile din bugetul local către ENET totalizând 20 milioane de lei. La această sumă se adaugă măririle de capital social, adică infuziile de bani necesari acoperirii datoriilor către furnizorul de gaze, în total 6,4 milioane de lei. Alte ajutoare acordate de Primărie însumează 942.941 lei. Au mai fost emise și două bilete la ordin, în valoare de câte 3,5 milioane de lei, tot pentru plata datoriilor către GDF Suez.

17 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?