Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

România, Polonia şi Letonia, stelele în ascensiune din CEE


   Europa emergentă a condus până acum în 2014 procesul de emitere a noi eurobonduri, cu emisiuni de succes din Polonia (două miliarde de euro cu scadența la zece ani), Letonia (un miliard de euro cu scadența la șapte ani) și România (câte un miliard de dolari cu scadența la zece ani și la 30 de ani), a arătat Timothy Ash, șeful departamentului de cercetare privind „piețele emergente” la Standard Bank , pe un blog din ‘Financial Times’.
   România a împrumutat marți un miliard de dolari pe 10 de ani cu randament de 5,021% (cupon 4,875%) și un miliard de dolari pe 30 de ani cu randament de 6,258% (cupon 6,125%). Prin această emisiune, România s-a alăturat altor țări din regiune precum Letonia și Polonia, care au decis să profite de reducerea costului împrumuturilor înaintea următoarei reuniuni de politică monetară de la Rezerva Federală americană, reuniune la care ar urma să fie decisă reducerea stimulentelor monetare, o decizie care ar putea afecta apetitul investitorilor pentru obligațiunile emise de statele emergente.
   Polonia este considerată un etalon de referință al regiunii, demonstrând o creștere economică solidă și îmbunătățind indicatorii privind deficitul de cont curent, datoria sectorului public ca procent din PIB. Letonia se bucură de gloria aderării la euro, de la 1 ianuarie 2014, iar România a fost exemplul de succes al FMI în ultimii trei-patru ani, având coeficienți solizi ai finanțelor publice (datoria și deficitul scăzut — invidiate în UE — și un buffer fiscal substanțial) și reformele structurale care ar trebui să stimuleze acum creșterea economiei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?