Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Jenant! GDF Suez a tăiat gazul la Administraţia Finanţelor Publice


   Angajații Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Vrancea vor tremura de frig în birouri cel puțin o săptămână, după ce GDF Suez Energy România a întrerupt furnizarea gazelor deoarece nu au fost plătite facturile curente. Reprezentanții Fiscului susțin că facturile nu au fost achitate nu din cauza lipsei banilor, ci a unor „necorelări contabile”. Responsabilii pentru acest incident sunt căutați la nivelul Direcției Regionale a Finanțelor Publice (DRFP) Galați, de care aparține Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea, și care trebuiau să facă la timp plățile. Culmea, DRFP Galați este condusă de Eugen Ciorici, fostul șef al Fiscului vrâncean, care și-a lăsat acum foștii colegi în frig.
   Contorii de alimentare cu gaze a sediului AJFP Vrancea au fost sigilați ieri dimineață de reprezentanții GDF Suez. Reprezentanții instituției vrâncene au explicat că facturile pentru gazele naturale trebuiau plătite de cei de la Galați. „A fost pus sigiliu la gaz pentru că nu s-a plătit factura și urmează să vedem ce s-a întâmplat, pentru că nu era responsabilitatea noastră, ci a Direcției Regionale de la Galați„, au explicat oficialii AJFP Vrancea.
   Funcționarii DRFP Galați spun că facturile nu au fost plătite din cauza unor „necorelări contabile”, nicidecum din lipsa banilor. Reprezentanții Direcției de Comunicare din cadrul DRFP au susținut că problema este cunoscută și va fi rezolvată în cel mai scurt timp, „cu celeritate”. „Problema se va rezolva cu celeritate, în cel mai scurt timp. Se pare că este vorba despre necorelări contabile. Ca și posibilă cauză ar fi că până la 1 ianuarie se făceau plățile dintr-un singur cont, iar acum sunt mai multe conturi, s-au modificat codurile IBAN”, au susținut reprezentanții Direcției de Comunicare din cadrul DRFP.
   Potrivit unor surse, cauza cea mai probabilă care a dus la neplata facturilor la gaze naturale este modificarea regulilor de către Ministerul Finanțelor Publice în ceea ce privește structura codurilor IBAN aferente conturilor de cheltuieli și venituri bugetare, precum și conturilor de disponibilități deschise la unitățile de trezorerie ale statului. Modificările au fost realizate la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut și au intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2014. În plus, ordinele de plată pentru Trezoreria Statului au două rubrici noi, respectiv „Cod angajament” și  „Indicator angajament”, care trebuie completate de entitățile publice înrolate în sistemul „Controlul angajamentelor bugetare”.
   Chiar dacă finanțiștii dau asigurări că problema va fi remediată cu „celeritate”, se estimează că furnizarea gazelor naturale nu va fi reluată mai devreme de o săptămână. Până atunci, funcționarii fiscului vrâncean ar putea apela la calorifere electrice sau la instalațiile de aer condiționat montate în  birouri pentru a nu tremura de frig. Norocul lor este că meteorologii nu prognozează pentru următoarele zile temperaturi sub 0 grade Celsius, pe timp de zi.

25 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?