Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Toţi cei 92.690 de pensionari vrânceni vor primi pensii MAJORATE


   Începând cu această lună, toți cei 92.690 de pensionari aflați în evidențele Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea vor primi pensii majorate, recalculate ca urmare a creșterii valorii punctului de pensie de la 762,1 lei cât era anul trecut, la 790,7 lei cât a fost stabilit începând cu 1 ianuarie 2014. „Recalcularea se va face din oficiu, pentru toți pensionarii. Beneficiarii nu trebuie să depună nicio cerere”, a declarat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.

    Punctul de pensie a fost majorat începând cu 1 ianuarie a.c., cu 28,6 lei, toate pensiile vrâncenilor fiind recalculate în mod automat, conform valorii noului punct de pensie, stabilită la 790,7 lei. Așadar, începând cu această lună, cei 92.690 pensionari vrânceni vor primi pensii puțin mai mari. Este vorba de 74.098 pensionari din sectorul de stat, dintre care 47.790 pensionari pentru limită de vârstă, 238 pensionari de pensie anticipată, 1.413 beneficiari de pensie anticipată parțială, 9.088 pensionari de invaliditate, 9.991 pensionari de urmaș, 5.440 beneficiari de indemnizații prevăzute de legi speciale și 138 pensionari IOVR. De asemenea, sunt mărite conform noii valori a punctului de pensie și veniturile celor 14.522 pensionari agricultori, dintre care 12.899 sunt pensionari pentru limită de vârstă, 42 pensionari de invaliditate și 1.581 pensionari de urmaș. Nu în ultimul rând, se vor bucura de majorarea pensiei și cei 4.070 de veterani și văduve de război.
    Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, a precizat că modalitatea de calcul a drepturilor de pensie este reglementată de Legea 263/2010. „Potrivit Secțiunii a 6-a «Calculul pensiilor» (art. 94 – 102) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat, cu valoarea unui punct de pensie. Pentru anul 2014, valoarea unui punct de pensie este de 790,7 lei. Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa 5 din lege. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câștigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică (INS)”, a explicat directorul Adrian Juravle.
    În cazul în care asiguratul contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit conform legii se corectează cu raportul dintre contribuția datorată la sistemul public de pensii și contribuția prevăzută de lege pentru condiții normale de lucru. Pentru lunile în care INS nu a comunicat câștigul salarial mediu brut, se utilizează, pentru întreaga lună, ultimul câștig salarial mediu brut comunicat. La calcularea punctajului mediu anual, a punctajului anual și a punctajului lunar se utilizează cinci zecimale.
    Pentru anul acesta, câștigul mediu salarial brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.298 lei, potrivit Legii nr. 340/2013.
   Totodată, cotele de contribuție de asigurări sociale se stabilesc după cum urmează:
31,3% pentru condiții normale de muncă; 36,3% pentru condiții deosebite de muncă;
41,3% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă. Cota contribuției individuale de asigurări sociale este de 10,5%, indiferent de condițiile de muncă, în aceasta fiind inclusă și cota de 4,5% aferentă fondurilor de pensii administrate privat. Diferența dintre cotele de contribuție de asigurări sociale aprobate prin lege, funcție de condițiile de muncă, și cota de contribuție individuală de asigurări sociale se suportă de către angajator.

Cum se determină punctajul lunar

    Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului se utilizează: cuantumul pensiei de invaliditate, în situația în care persoana a beneficiat de pensie de invaliditate; 25% din câștigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective, în situațiile în care persoana: a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă; a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat; a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006 de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani; a fost elev al unei școli militare/școli de agenți de poliție sau student al unei instituții de învățământ din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională pentru formarea cadrelor militare, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, cu excepția liceului militar.
    Totodată, la determinarea punctajului lunar se mai utilizează cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă, în situațiile în care persoana a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă și boli profesionale. „Pentru asigurații care au realizat stagiul minim de cotizare și care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%. Majorarea punctajului lunar nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia cu venituri de natură salarială”, a declarat Adrian Juravle.
    La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă. Astfel, la determinarea punctajelor lunare, pe lângă salariile tarifare de încadrare se au în vedere și sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislației anterioare și care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverințe eliberate de unități, conform legislației în vigoare.

Condițiile speciale de muncă măresc punctajul cu 50%

    Persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, condiții speciale sau alte condiții de muncă, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective. Astfel, punctajul lunar se majorează cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite. Majorarea este de 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale. Legea mai prevede, de asemenea, o majorare cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în alte condiții de muncă, potrivit legii.
    Dacă persoanele au realizat stagii de cotizare în mai multe situații, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determină prin însumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzător stagiilor complete de cotizare prevăzute de Legea 263/2010, pentru fiecare dintre situațiile respective.

Cuantumul pensiilor, cea mai mare nemulțumire

    Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea a emis, pe parcursul anului trecut, 8.879 decizii de acordare a drepturilor de pensie. Cele mai multe dintre acestea, 5.014, au fost trimise pensionarilor care au solicitat recalculări ale drepturilor existente în plată, restul de 3.865 fiind emise ca urmare a înscrierilor noi la pensie.
   Cuantumul pensiilor primite după o viață de muncă reprezintă cea mai frecventă nemulțumire a pensionarilor, care, în speranța că vor obține mărirea acestora, adresează solicitări de recalculare Casei Județene de Pensii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?