Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

La ce PERICOLE ne expunem prin utilizarea în exces a calculatorului sau telefoanelor


   Aproape 70 % din persoanele adulte suferă de tensiune oculară și vedere încețoșată în urma folosirii în exces a calculatoarelor, tabletelor și telefoanelor inteligente, au arătat cercetătorii americani într-un studiu prezentat joi la Salonul de electronică CES din Las Vegas. Persoanele care folosesc timp de două ore, fără pauză, un dispozitiv electronic ce solicită ochii se confruntă cu dureri de spate, vedere încețoșată și dureri de cap, iar cercetări aprofundate au arătat că expunerea la lumina emisă de monitoare poate provoca degenerescență maculară și cataractă, conform dailymail.co.uk. „Ochii nu sunt înzestrați să vizualizeze ecranele digitale pentru perioade îndelungate de timp. Aceste experiențe poate că sunt frecvente, dar nu sunt normale”, a declarat Justin Bazan, optician și consultant medical pentru Vision Council, care a realizat studiul.
   Vision Council a descoperit că americanii petrec în medie între 6 și 9 ore pe zi în fața dispozitivelor digitale, dar și că numărul adulților care depășesc 10 ore pe zi în fața acestor dispozitive a crescut cu 4 % anul trecut. „Focalizarea privirii pe un obiect situat la o distanță intermediară – cum ar fi un calculator sau un telefon inteligent – în cele din urmă obosește sistemul de focalizare a ochilor și produce tensiune (oculară, n.r.)”, a mai afirmat Justin Bazan.
   Cu toate acestea, există metode de a reduce efectele tensiunii oculare provocate de dispozitivele digitale. Printre aceste metode se numără poziționarea monitorului la nivelul brațelor, menținerea dispozitivelor portabile sub nivelul ochilor pentru atenuarea strălucirii puternice. De asemenea, se recomandă pauzele regulate, pentru odihnirea privirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?