Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Atestate Cambridge şi DELF, pentru elevii care vorbesc engleza şi franceza


   Elevii pasionați de limbile engleză și franceză pot obține certificate care le atestă cunoștințele. Pentru certificatul Cambridge, la limba engleză, la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu funcționează un centru de pregătire, care este și centru de examinare. În Focșani, centru de pregătire este la Colegiul Cuza, iar de examinarea la Colegiul Unirea. În ceea ce privește franceza, centrul de pregătire și examinare funcționează la Colegiul Unirea.  
   Elevii care vor să obțină certificat de tip Cambridge sau DELF au mai multe opțiuni. În Vrancea, cursuri pentru obținerea atestatelor au loc la Colegiul Cuza din Focșani și la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu. Cei care fac cursurile la Cuza vor susține examenul la București sau unde doresc. De asemenea, la Colegiul Unirea din Focșani funcționează un centru de examinare. 
În Panciu, de pregătirea elevilor se ocupă două cadre didactice. Elevii participă la ședințe a câte 2 ore, de două ori pe săptămână. Lunar, fiecare elev trebuie să achite o taxă de 7,5 lei. La Panciu, acest program de pregătire nu are un succes răsunător în rândul elevilor de clasa a XII-a. Doar 23 de liceeni au ales să se pregătească la limba engleză în vederea obținerii certificatului Cambridge. „Am dorit ca acest centru să funcționeze și la Panciu. Când eram în liceu, mi-aș fi dorit să pot susține și eu acest examen. Inițial, copiii au fost sceptici, dar acum au căpătat încredere. Pentru unii a fost imposibil să creadă că aceste certificate odată obținute sunt valabile tot restul vieții. Anul trecut școlar, din cei 16 pe care i-am avut toți au trecut, iar o parte din ei au obținut chiar nivelul B2. Anul acesta am la curs și elevi de clasa a IX-a. Le-am explicat că la examen vor intra doar cei care sunt foarte bine pregătiți”, a spus profesoara Raluca Costan, de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” din  Panciu. 
   Examenul pentru obținerea atestatului va avea loc pe 24 aprilie, pentru elevii de la liceul păcean, care este și centru de examinare, taxa fiind de 400 de lei. 
600 de lei, taxa de examinare la Colegiul Unirea 
 
   La Colegiul Național „Unirea” din Focșani nu se desfășoară cursuri de pregătire, dar doritorii pot susține examenul pentru obținerea certificatului Cambridge. Cei mai interesați în obținerea acestui atestat sunt elevii de clasa a XII-a, având în vedere că le este util la examenul de Bacalaureat. „Nu se fac cursuri de pregătire pentru că nu poți spune că elevii pot fi pregătiți în două- trei luni de zile. Elevii trebuie să fie deja pregătiți, iar noi îi putem ajuta cu organizarea examenului Cambridge. Acest examen este util, iar motivul principal este că certificatul este recunoscut și îl poate adăuga la CV și poate fi folosit în orice situație. Un al doilea motiv ar fi faptul că elevii nu vor mai susține proba de limbă străină în cadrul examenului de Bacalaureat. Nu stim dacă se va organiza examen în luna martie, dar cu siguranță examen va fi în luna iunie”, spune profesoara Luminița Ciocîldău, care se ocupă cu derularea examenului Cambridge la Colegiul Național „Unirea” din Focșani. Taxa de participare la examen este de 600 de lei la Colegiul „Unirea” și se achită după ce se întrunesc minim 10 candidați.
 
Certificate DELF pentru franceză, doar la Colegiul „Unirea”  
   Åži elevii care iubesc limba franceză pot obține atestat internațional, denumit DELF, examenele fiind organizate în Vrancea doar la Colegiul Național „Unirea”. Pentru ca examenul să aibă loc, trebuie să fie minim 30 de doritori. Avantajele sunt aceleași ca în cazul certificatelor de limba engleză, inclusiv scutirea de a mai susține proba de limba franceză la Bacalaureat. Certificatul DELF este recunoscut în peste 130 de țări, fiind valabil pentru tot restul vieții. 
   Înscrierile se fac până pe 7 februarie și presupun transmiterea fișei de înscriere tip prin e-mail la adresa: doina.popa@institutfrancais-roumanie.com. Taxa de examen poate fi achitată prin mandat poștal la adresa Institutul Francez, B-dul. Carol I nr. 26, cod 700505 Iași, pentru Gabriela – Doina Popa, sau prin virament bancar pentru Institutul Francez Iași în cont RO98BRDE 240SV08051912400 –  BRD SOCIETE GENERALE sucursala Iași, cu mențiunea „Pentru examen”. Chitanțele, oricare este varianta aleasă, trebuie trimise pe mail, scanate. Tarifele variază în funcție de nivelul de studiu pentru care se optează și de grupa de vârstă. Astfel, pornesc de la 120 lei și pot ajunge până la 275 de lei. 
   Candidații pot opta pentru unul dintre cele 4 niveluri de competență. Astfel, DELF A1 pune în valoare cunoștințele dobândite de începători și validează competențele care se înscriu în nivelul de „descoperire” a limbii franceze. DELF A2 validează competența lingvistică a unui utilizator elementar la nivelul de „supraviețuire”, al raporturilor sociale, petrecerii timpului liber și călătoriilor. DELF B1 validează un nivel de competență care corespunde deja unui utilizator aproape independent al limbii franceze. DELF B2 se concentrează asupra eficacității argumentării, ușurinței comunicării în context social și asupra unui grad ridicat de conștientizare a funcționării limbii. „Este recunoscut atât ca diplomă, din punct de vedere administrativ, cât și ca certificare ce atestă capacitatea de comunicare, respectiv înțelegere, exprimare scrisă, exprimare orală, deci aspecte practice centrate pe eficacitate. A te pregăti pentru DELF înseamnă a fi capabil să comunici în limba franceză și nu doar a stăpâni gramatica, vocabularul sau elemente de civilizație franceză. Punctajul minim necesar pentru a fi admis este de 50 de puncte din 100”, a precizat Claudia Lepădatu, coordonator DELF la Colegiul „Unirea” Focșani. 
   Din 2008, Colegiul „Unirea” organizează astfel de cursuri de pregătire și de examinare în parteneriat cu Institutul Francez Iași. 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?