Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO: Eroul Florinel Enache s-ar putea întoarce la muncă


   Plutonier adjutant principal Florinel Enache a primit cadou o tabletă de la președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, ieri, de ziua sa, când a fost vizitat de ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa. Militarul rănit în Afganistan, care a împlinit 46 de ani, și-a sărbătorit ziua alături de ministrul Apărării, de colegii săi, dar și în prezența celor doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare și Dragoș Bîrlădeanu. Nu a lipsit nici primarul comunei Gura Caliței, Nicolae Èšandără, care i-a adus un tort și un buchet de flori. Militarul este acasă de ceva timp și este supravegheat de un medic de la Spitalul Militar Focșani și nu este exclus ca din această primăvară să revină la muncă. 

    Plutonier adjutant principal Florinel Enache, militarul rănit în Afganistan în anul 2012, a împlinit ieri 46 de ani. De ziua lui, el a primit o tabletă de la președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, flori și torturi, dar și vizita ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa. Ministrul a ajuns la Gura Caliței în jurul orei 14.30 însoțit de șeful Statului Major General al Forțelor Terestre, general-locotenent Ștefan Dănilă, general de brigadă Adrian Tonea, comandantul Garnizoanei Focșani, dar și de noul șef al Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general de brigadă Lucian Foca. Aceștia i-au adus militarului flori și un tort. De asemenea, militarul a primit un cadou și din partea comandantului Spitalului Militar Focșani, colonel dr. Constantin Adochiței.
    Ministrul Dușa a precizat că a ciocnit un pahar de vin cu Florinel și că acesta este într-o formă bună și foarte optimist. „Armata Română își onorează eroii, iar unul din eroii Armatei Române este Florinel Enache. Am dorit ca de ziua lui de naștere să venim să îi urăm La Mulți Ani și să îi dorim sănătate. Mă bucur că l-am găsit într-o stare deosebită. Arată mult mai bine decât atunci când era în spital, se simte foarte bine acasă și se bucură de condițiile pe care împreună cu primăria și cu militarii noștri de la Focșani am reușit să le creăm. Am reușit să finalizăm construcția ca să se poată bucura de un ambient plăcut. I-am adus cadouri simbolice, un buchet foarte frumos de flori și un tort. Este un om care și-a pus în pericol viața pentru onoarea și demnitatea Armatei Române și trebuie apreciat, iar noi îl apreciem în mod deosebit. La ultima mea venire aici am afirmat că îi vom crea condiții pentru a se simți bine acasă și asta am și făcut. S-a făcut o construcție cu un dormitor și baie moderne, centrală termică și am și dotat cu mobilier noua locuință. Cred că se simte bine acasă. Am discutat și cu reprezentanții Consiliului Județean și cu domnul primar și cred că în primăvară se vor face lucrări la calea de acces către locuință. Noi în continuare îi asigurăm asistență medicală. La două, trei zile vine un medic de la Spitalul Militar Focșani, care îl supraveghează și îi prescrie medicația necesară. Este într-o formă bună. Am închinat cu el un pahar de vin și i-am cântat și La Mulți ani!”, a spus ministrul Mircea Dușa, vizibil emoționat.
El a adăugat că Florinel Enache a primit proteza bionică pe care o folosește. Mai mult, el a adăugat că militarul dorește să revină la muncă și că acest lucru se va întâmpla cel mai probabil după ce va trece iarna.



„Autoritățile județene și locale nu-și uită cetățenii”

    Președintele Marian Oprișan nu a putut ajunge la Gura Caliței, dar i-a trimis lui Florinel Enache un cadou, o tabletă de ultimă generație. Oprișan i-a urat și La Mulți Ani prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook. „Astăzi, Florinel Enache, militarul din Gura Caliței, care a fost grav rănit în Afganistan, împlinește 46 ani. Pentru mine, plutonierul-adjutant principal Florinel Enache este un adevărat erou național și, pe această cale, doresc să îi transmit „La mulți ani!” și să fie înconjurat de dragostea familiei sale. Noi îi rămânem veșnic recunoscători pentru curajul și devotamentul de care a dat dovadă în lupta dusă împotriva terorismului!”, a spus Oprișan în mesajul său.
    Cadoul trimis de președintele UNCJR i-a fost înmânat lui Florinel Enache de cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare și Dragoș Bîrlădeanu. Aceștia l-au felicitat pe Florinel Enache și s-au bucurat că au putut să-l vadă de ziua lui. „A fost impresionant astăzi (ieri-n.r). Eu am fost aici și la prima vizită a domnului ministru atunci când s-a discutat despre refacerea locuinței acestui erou. Îi transmitem din partea președintelul Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, multă sănătate, fericire și un sincer La mulți ani. Astăzi (ieri-n.r) i-am adus din partea domnului Marian Oprișan o tabletă de ultimă generație”, a spus Dragoș Bîrlădeanu. El a adăugat că va colabora cu primarul Èšandără pentru a rezolva problema drumului de acces către casa militarului, drum care trebuie lățit. „Este principala grijă a Consiliului Județean”, a spus Bîrlădeanu.
    La rândul său, Ionel Cel Mare a spus că militarul va găsi sprijin la Consiliul Județean Vrancea în orice situație. „Eu l-am mai văzut până acum, dar după felul cum se prezintă cred că are foarte multă încredere în ministrul Apărării, în autoritățile județene, în președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan și asta datorită faptelor care s-au întâmplat de când a venit acasă și până acum. Știu că are o relație bună cu primarul comunei și mi s-a părut foarte încrezător în tot ceea ce i s-a promis. Întotdeauna vor găsi sprijin la noi și el și familia lui. Este un gest lăubabil din partea ministrului că a venit pentru a doua oară să îl vadă și într-adevăr Guvernul României, autoritățile județene și locale nu-și uită cetățenii”, a spus Ionel Cel Mare.

A rămas fără ambele picioare și fără o mână

    Nici primarul comunei, Nicolae Èšandără, nu a lipsit de la întâlnire. Și el i-a adus un tort lui Florinel și l-a felicitat cu ocazia zilei de naștere. Totodată, i-a înmânat și documentația care a fost necesară pentru ridicarea corpului de clădire adaptat nevoilor medicale ale militarului. „Avem obligația să-i acordăm întreaga atenție. În afara faptului că este un erou, el manifestă o mare voință. Nu apuc să-i spun eu ceva, că vine el și ne abordează cu tot felul de probleme legate de administrație. Este un exemplu. Are o mare forță și o mare capacitate de a trece peste ostacole. Cu sprijinul Consiliului Județean vom rezolva și problema căii de acces. Îi urez un sincer și călduros La Mulți ani și vom face tot ce este necesar pentru a se simți bine”, a spus și primarul Èšandără.
    Plutonier adjutant principal Florinel Enache a fost rănit în luna mai a anului 2012, în Afganistan, în urma exploziei unui proiectil exploziv improvizat. El a rămas fără ambele picioare și fără o mână și a fost tratat timp de un an într-un spital din Statele Unite ale Americii. Un an mai târziu, respectiv în luna mai a anului 2013, Florinel Enache a fost adus în țară și a fost internat la Spitalul Militar Central din București, acolo unde i s-a pregătit o garsonieră special amenajată pentru nevoile sale. Ulterior, Florinel Enache a ajuns și la Gura Caliței, localitate în care el locuiește și unde se află toți cei dragi lui. De altfel, el și-a petrecut și sărbătorile de iarnă acasă, alături de soție și copil.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?