Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

„Donează o şansă la viaţă” bolnavilor de leucemie


   Vrâncenii care vor să-și salveze semenii aflați în suferință se pot înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Acest registru este funcțional încă de anul trecut. Cei care vor să devină donatori voluntari trebuie să aibă între 18 și 45 de ani și o sănătate de fier. Mai multe detalii pot fi aflate la TelVerde 0800 88 STEM (7836) sau pe site-ul www.registru-celule-stem.ro.

   „Donează o șansă la viață” este sloganul cu care voluntarii sunt așteptați să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Ei le pot ajuta astfel pe persoanele diagnosticate cu leucemie sau alte boli grave ale țesutului sanguin ori ale sistemului imunitar, care au nevoie de transplant pentru a supraviețui. Cei care vor să devină donatori voluntari de celule stem hematopoietice pot afla informații suplimentare despre Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem la TelVerde 0800 88 STEM (7836), număr apelabil din rețeaua Romtelecom. De asemenea, pot accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro.
   Potrivit informațiilor publicate pe acest site, procedura la care sunt supuși cei care vor să devină donatori voluntari de celule stem este următoarea: „Pentru înscrierea în Registru te poți adresa celui mai apropiat Centru al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice sau să te înregistrezi direct pe site și vei fi contactat de noi pentru o programare. La Centru al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice vei fi consiliat și după semnarea consimțământului vei completa un chestionar medical. Èši se va recolta două eprubete de sânge pentru analize. Când sunt gata rezultatele analizelor de laborator, vei primi o scrisoare de confirmare că ești o persoană sănătoasă și ai fost înscris/înscrisă în Registru. În cazul în care te muți, îți schimbi numărul de telefon sau adresa de email trebuie să anunți Registrul. Când un pacient are nevoie de transplant de celule stem hematopoietice, comparăm dacă caracteristicile sale genetice sunt compatibile cu tine. Dacă ești identificat ca fiind compatibil cu un pacient, ești contactat de Registru. Faci analize suplimentare de verificare a stării de sănătate și când ești pregătit pentru donarea de celule stem hematopoietice începe și pregătirea pacientului pentru transplant. Donezi celule stem hematopoietice. Pacientul este transplantat cu celule donate de tine”.
   Cele 18 centre de donare a celulelor stem sunt în localitățile București, Craiova, Arad, Oradea, Satu-Mare, Galați, Cluj, Timișoara, Brașov, Ploiești, Slobozia, Târgu Mureș, Brăila, Slatina, Iași. Aproape 2.000 de români sunt înscriși în prezent în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.
   Anul trecut, prin intermediul Registrului Donatorilor de Celule Stem, unui număr de șase pacienți li s-au efectuat transplanturi. Toți pacienții au avut donatori din străinătate, mai exact Germania, Polonia și Belgia.

Ce sunt și cum se donează celulele stem?

   Potrivit specialiștilor, celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieții. Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcțională) a sângelui și a sistemului imunitar. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă. Se pot recolta și la naștere, din sângele cordonului ombilical. Celulele stem hematopoietice sunt recoltate de la adulți din sânge periferic sau din măduvă osoasă. Donatorul va putea discuta cu un medic specialist despre fiecare modalitate de donare în parte, iar în final donatorul/donatoarea va decide ce metodă preferă. 
   Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea și vindecarea unor afecțiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?