Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Primăria Focșani, la bilanț: cum a cheltuit banii din bugetul local în 2013


    Primăria Focșani a tras linie la sfârșitul anului trecut asupra modului în care a fost cheltuiți banii din bugetul local în anul 2013. În ultima ședință ordinară de anul trecut, Consiliul Local Focșani a adoptat un proiect de hotărâre privind aprobarea execuției bugetului local al municipiului Focșani, bugetului instituțiilor finanțate parțial și activităților finanțate integral din venituri proprii și bugetul creditelor interne și externe, la data de 31 decembrie 2013.
    În conformitate cu prevederile legale, în luna decembrie, pentru ultimul trimestru din an, ordonatorul principal de credite, în acest caz Primăria Focșani, are obligația să prezinte în ședință publică, pentru aprobarea de către Consiliul Local, a execuției bugetului local, pe secțiunile de funcționare și dezvoltare. Această prezentare are drept scop „de a redimensiona cheltuielile în raport cu gradul de colectare  a veniturilor, prin rectificare bugetară locală, astfel încât la finele anului să nu se înregistreze plăți restante”, după cum se arată în raportul proiectului de hotărâre aprobat în luna decembrie 2013 de către consilierii locali focșăneni.
    Astfel, potrivit proiectului, „veniturile bugetului local al municipiului Focșani pe cele 12 luni ale anului 2013 sunt estimate a se realiza în procent de 73% față de prevederile anuale, din care: 99% veniturile din secțiunea de funcționare și 54% veniturile din secțiunea de dezvoltare, având în vedere nerealizarea la termenele stabilit a proiectelor cu finanțare europeană datorată perioadei mari necesare derulării achizițiilor publice. Veniturile proprii, constând din impozite, taxe locale și cote defalcate din impozitul pe venit se vor realiza în procent de 99% față de prevederile anuale și în procent de 104% față de încasările din anul precedent. Sumele defalcate din TVA, subvențiile și sumele alocate de la UE se vor realiza în procent de 65% față de prevederile anuale și 204% față de cele realizate în 2012. În ceea ce privește ponderea veniturilor în bugetul local, veniturile proprii reprezintă un procent de 32%, sumele defalcate din TVA alocate de la bugetul de stat 24%, iar subvențiile alocate de la alte bugete 28%”.  
   
În 2013 a crescut gradul de încasare a veniturilor cu 44% față de 2012

    Conducerea Direcției Economice din cadrul Primăriei Focșani mai trage concluzia că în 2013 s-a constatat o majorare a gradului de încasare a veniturilor cu 44% față de aceeași perioadă a anului 2012. Această majorare este datorată în principal creșterii subvențiilor primite de municipalitate cu aproape 500%, adică de 5 ori, datorită aplicării a 6 proiecte cu finanțare europeană, astfel și sumele alocate de UE sunt mai mari cu 286%. 
    În ceea ce privește cheltuielile, la data de 31 decembrie 2013, acestea însumează 256.621.040 lei, fiind orientate pe achitarea cheltuielilor de funcționare a instituțiilor din subordine, subvenții pentru diferența de preț pentru energia termică livrată populației, asigurarea serviciilor social-culturale și a serviciilor publice de gospodărire a municipiului.
    Municipiul Focșani, precum și unitățile subordonate, încheie anul 2013 fără plăți restante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?