Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

A apărut o nouă metodă de înșelăciune: „MOŞTENIREA”


   Metodele de înșelăciune „premiul” și „accidentul” au făcut sute de victime în întreaga țară. De foarte multe ori, oamenii naivi i-au crezut pe infractorii care s-au dat drept reprezentanți ai unor companii de telefonie sau avocați ori polițiști. Le-au trimis bani pentru a-și putea ridica premiile, în cazul metodei de păcălire „premiul”, și pentru a-și ajuta rudele implicate în accidente, în cazul metodei păcălire „accidentul”.
   Acum, escrocii au inventat o altă modalitate de înșelăciune. „Moștenirea”. Polițiștii spun că la bază este vorba tot despre un fals avocat, care sună și spune că reprezintă un client, care a decedat între timp. Falsul avocat îi explică interlocutorului că mortul are avere, dar nu are rude, motiv pentru care îi propune o mare „afacere”. Practic falsul avocat îi cere celui pe care îl sună să se dea drept rudă a mortului, să semneze niște acte și gata. Astfel, averea defunctului va fi împărțită în două, în mod egal, respectiv între falsul avocat și interlocutor.  Numai că, la fel ca și în celelalte cazuri, trebuie să depună niște bani într-un cont pentru cheltuieli judiciare. Polițiștii vrânceni ne-au spus că până acum nu au fost înregistrate plângeri cu privire la această metodă nouă de înșelăciune și îi sfătuiesc pe cetățeni să nu dea curs unor astfel de apeluri. De asemenea, oamenii legii le recomandă vrâncenilor să denunțe orice încercare de înșelăciune.
   În cazul metodei „premiul”, escrocii sunau cetățenii și le spuneau că au câștigat diferite sume de bani, de ordinul zecilor de mii de auro, sau bunuri și pentru a intra în posesia lor trebuie să achite un comision, după care vor primi câștigul. Numărul celor care au înghițit gălușca a fost mare. În cele din urmă, după acțiunile polițiștilor și după mediatizarea cazurilor în presă, oamenii au înțeles că este o păcăleală, iar numărul celor care s-au lăsat înșelați a început să scadă.
    Întrucât nu le-a mai mers, escrocii au inventat, metoda „accidentul”, care în Vrancea a făcut zeci de victime, mai ales în vara acestui an. Apelul telefonic era inițiat de un fals avocat, polițist sau procuror, de cele mai multe ori de după gratii, care îi spunea interlocutorului că o rudă de-a sa a avut un accident de circulație și are nevoie de bani pentru a scăpa basma curată. Pentru a fi și mai credibili, falșii avocați, polițiști sau procurori le dădeau telefonul și „rudelor” implicate în accidente, care își schimbau vocile pentru a nu fi recunoscute. La aflarea veștii că fiul, ginerele sau nepotul a avut o problemă, oamenii trimiteau bani în conturile indicate sau le înmânau sumele direct escrocilor, care se prezentau la ușa lor. Abia după aceea își dădeau seama că au fost înșelați. 
   Infractorilor le-a mers luni bune și au făcut bani grei de pe urma naivității unora dintre semenii noștri. În cele din urmă, mare parte dintre cetățeni au început să înțeleagă că au de-a face cu o escrocherie și au început să anunțe poliția înainte ca escrocii să se prezinte la ușa lor pentru a le da banii. Ultimul caz de acest gen a fost în Vrancea săptămâna trecută. Un bătrân din comuna Tătăranu a fost sunat de un bărbat aflat în penitenciar, care i-a spus că o rudă a avut un accident și are nevoie de bani. I-a cerut bătrânului 5.000 lei, iar el a fost de acord. Înainte ca trimisul pușcăriașului să ajungă la Tătăranu pentru a lua banii, bătrânul a sesizat poliția. Tânărul venit după bani, dar a fost prins în flagrant în timp ce primea suma cerută de la bătrân. El a fost arestat. Înainte ca acest tânăr să fie arestat, polițiștii vrânceni i-au mai venit de hac și unei femei, tot din Galați, care colecta sumele pretinse de deținuți de la vrânceni. Åži pentru că nici cu metoda „accidentul” nu mai merge, au inventat „moștenirea”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?