Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Primarii se asociază pentru atragerea fondurilor europene


Primarii din 20 de comune situate în sud estul județului Vrancea, dar și din Buzău și Galați, au semnat, vineri, un protocol de parteneriat prin care vor să înființeze o structură asociativă cu care să atragă fonduri europene de la Bruxelles. Proiectele ar urma să fie implementate printr-un parteneriat public privat. Inițiativa parteneriatului aparține primarilor comunei Tătăranu și localității italiene Saracinesco.
   Primarii din zona de Sud Est a județului au semnat un protocol de parteneriat pentru înființarea unei structuri asociative care are scopul de a atrage finanțări de la Uniunea Europeană pentru realizarea unor proiecte locale de modernizare a infrastructurii rurale. La întâlnirea de la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” au fost prezenți primari sau viceprimari din 20 de localități din sud estul județului, dar și din Nămoloasa-Galați, Valea Salciei-Buzău. Este un proiect integrat teritorial cu localitățile din sudul Vrancei, construit după modelul unui parteneriat public-privat, italiano-român unde sunt cooptate și comune din Galați și Buzău, care are drept scop accesarea fondurilor europene în exercițiul financiar 2014-2020. În acest parteneriat urmează să fie atrași actorii sociali din fiecare localitate, respectiv instituții culturale, organizații neguvernamentale, dar și firme private, cele care să susțină financiar investiții. 
   În deschiderea conferinței, deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr a felicitat aleșii locali pentru realizarea acestui proiect și inițierea unui parteneriat pentru atragerea de fonduri europene. Parlamentarul social democrat a arătat că este un model care cu siguranță va fi preluat și de alte localități din țară. „Parteneriatul public privat este o formă de acțiune pe care o veți întâlni din ce în ce mai des”, a arătat deputatul Angel Tîlvăr, subliniind că legea care reglementează acest tip de parteneriat a fost aprobată de Parlament și urmează să fie promulgată. „De ce zona de Sud Est a județului? Pentru că în opinia mea este zona care avea maximă nevoie de dezvoltare pentru aliniere la standardele europene în cea ce privește standardele de viață”, a afirmat deputatul Angel Tîlvăr.
   Detaliile tehnice, unele chiar prea tehnice pentru edilii prezenți în sală, au fost prezentate de primarul comunei Saracinesco, Marco Orsola. Acesta a subliniat că acest proiect reprezintă o noutate și vizează atragerea de fonduri europene în perioada 2014-2020. „Suntem în avangardă. Acest proiect l-am făcut informându-mă direct de la Bruxelles, ținând cont de directivele europene pentru finanțare din 2014-2020”, a afirmat primarul italian. 
   Printre domeniile identificate ca prioritare de primari pentru următorii ani se numără modernizarea activităților agricole, susținerea turismului, realizarea de politici sociale. Marco Orsola a subliniat că documentul urmează să fie trimis la Consiliul Județean, președintelui Marian Oprișan care, în calitate de reprezentant al județului Vrancea să îl prezinte Ministerului Dezvoltării Regionale și Ministerului Agriculturii. „Este o sinteză a ceea ce doriți dumneavoastră. Este un drum început cu ajutorul Consiliului Județean, al vicepreședintelui Ionel Cel Mare, care a fost alături de noi și ne-a dat puterea de a merge mai departe”, a afirmat primarul Marco Orsola. 
   Pe lista localităților care sunt parte în acest proiect se află Măicănești, Milcovul, Răstoaca, Nănești, Ciorăști, Bălești, Chiojdeni, Dumitrești, Vintileasca, Vulturu, Tătăranu, Valea Salciei, Nămoloasa, Urechești, Dumbrăveni, Suraia, Gugești, Jitia, Biliești, Fundeni.
Proiectul este susținut de Consiliul Județean
   Proiectul primarilor vrânceni este susținut de Consiliul Județean, a anunțat vicepreședintele Ionel Cel Mare. Acesta a fost unul dintre cei care a susținut colaborarea dintre administrația din Tătăranu și omologii din Saracinesco. 
   „Am fost delegat să particip la seminarul dumneavoastră și mă bucur că lângă localitățile din zona de sud a județului sunt și comune din județele limitrofe, din Buzău, Galați. Este un parteneriat prin care vrem să facem proiecte pentru localități. Nu facem proiecte de dragul de a face proiecte ci pentru a spori confortul, calitatea vieții cetățenilor din localități. Prezența mea aici este garanția că la Consiliul Județean suntem de acord cu acest program pentru ca și cetățenii din Vrancea să beneficieze de aceleași condiții ca și cei care trăiesc în celelalte țări ale Uniunii Europene”, a afirmat vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare. 
Parteneriat public – privat pentru atragerea fondurilor europene
   Primarul comunei Tătăranu, Nicolae Pavel, a declarat că, inițial, a fost o cooperare economică și socială între Saracinesco și comuna pe care o conduce. Ulterior, la solicitarea partenerilor italieni din localitatea Saracinesco, a fost extins protocolul de parteneriat la 20 de comune și a fost înființată o structură asociativă cu scopul de a atrage finanțări de la Uniunea Europeană pentru realizarea unor proiecte locale de modernizare a infrastructurii. „Proiectul se adresează unui grup țintă de 20 de comune din județul nostru și este construit într-un parteneriat public – privat, italo – român. Scopul acestei structuri asociative este de a atrage finanțări de la Uniunea Europeană pentru modernizarea infrastructurii locale, cum ar fi alimentare cu apă, canalizare, modernizări de drumuri, etc. Finanțările ce vor fi atrase prin acest proiect nu au nicio legătură cu fondurile guvernamentale. Suntem pe o cale bună și sperăm ca în sudul Vrancei să apară noi obiective de infrastructură locală. Sperăm să aducem noi fonduri de la Uniunea Europeană pentru infrastructura localităților”, a afirmat primarul Nicolae Pavel. 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?