Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

GALERIE FOTO: Cete de colindători din toată ţara au adus la Focșani frumuseţea datinilor și tradiţiilor de iarnă


Ieri a avut loc și Expoziția Meșteșugurilor Tradiționale „Pavel Terțiu”, care și-a desemnat câștgătorii. Invitați speciali la cele două evenimente din Focșani au fost Elise Stan, cunoscută producătoare TV și vrânceanca Aurelia Cozma, de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Școala Populară de Artă din Vrancea este una dintre puținele din țără care încă menține vie flacăra tradițiilor populare, datorită sprijinului Consiliului Județean Vrancea. 
   Arta populară tradițională și datinile specifice sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou au fost celebrate ieri la Focșani, în cadrul a două evenimente care au avut în centru tradițiile populare, moștenite din străbuni, scoase la lumină în prag de Crăciun și oferite publicului drept dar de sărbători. 
   La Galeriile de Artă din Focșani a avut loc vernisajul Expoziției-Concurs Național al Meșteșugurilor Tradiționale „Pavel Terțiu”, ediția a VII-a. Măști, ștergare, fluiere, tipare de caș, icoane, talăngi, ciubăre și cofițe, lucrări de un nivel artistic și profesional ridicat, au putut fi admirate ieri, alături de meșterii populari care le-au creat. Vernisajul s-a bucurat și de prezența unor invitați speciali, printre care Aurelia Cozma, de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, de origine vrânceancă și Elise Stan, producător TV, care au apreciat la superlativ creația meșterilor vrânceni. „Sunt plină de emoție, văzând expoziția de anul acesta, realizată aici, la Focșani. Să vezi tineri care se apleacă către vechile meșteșuguri, pe care le primesc din partea unor talentați și valoroși meșteri populari, și în Vrancea sunt numeroși, de aceea sunt foarte mândră că sunt din Vrancea, de fapt a doua republică, după cum spunea Cantemir. Vrancea are un „ceva”, pentru că păstrează întru spirit tot ce a fost valoros  în trecut. Și se exprimă în totul, prin vizualizarea sa, prin creația sa și mai ales prin unirea forțelor creative de pe întreg teritoriul țării”, a spus Aurelia Cozma, de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, de obârșie vrânceancă. Aceasta a amintit-o și pe Tudorița Lupașc, care a copilărit în Muzeului Satului din București și „de la 3-4 ani se urca pe casă alături de tatăl ei, la casa din Nereju, și îi dădea cuie să bată acoperișul. Este minunat că a continuat munca tatălui său”.  
În Vrancea funcționează 15 clase de meșteșuguri tradiționale
   Obiectele populare au fost admirate și de vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, care și-a amintit de copilăria sa, cînd era bucuros să poarte straiul popular. „Sunt deosebit de onorat să mă aflu alături de dvs. Sunt vrâncean și mă cuprinde emoția ori de câte ori spun acest lucru, pentru că Vrancea a păstrat încă mare parte din obiceiurile, datinile și tradițiile care ne-au călăuzit anii de secole întregi. De multe ori, mergând prin satele din zona de munte, i-am încurajat pe oameni să nu uite niciodată tradițiile vrâncenești. Nu în ultimul rând, vreau să vă prezint salutul președintelui Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan și să felicit pe domnul director Nedelcu că păstrează această tradiție”, a spus Ionel Cel Mare.
   Directorul Centrului Cultural Vrancea, Liviu Nedelcu, a subliniat sprijinul acordat de conducerea Consiliului Județean pentru păstrarea vie a transmiterii meșteșugurilor tradiționale vrâncene. „Puține zone importante etnofolclorice ale țării  au reușit în această perioadă de criză să păstreze în instituții ale statului secții externe de meșteșuguri tradiționale. Cu sprijinul Consiliului Județean noi am reușit să facem acest lucru. În Vrancea funcționează 15 clase de meșteșuguri tradiționale. Cred că suntem printre puținele Școli Populare de Artă Populară care mai reușesc să facă acest lucru și aș vrea să mulțumesc, în numele meșterilor populari, conducerii Consiliului Județean pentru sprijinul pe care ni-l acordă an de an”, a spus Liviu Nedelcu. 
Premii pentru cei mai talentați meșteri populari
   La ediția din acest an a Expoziției-Concurs Național al Meșteșugurilor Tradiționale „Pavel Terțiu” au participat cei mai talentați elevi ai claselor de meșteșuguri tradiționale, de la școlile populare de artă din Alba, Botoșani, Iași și Vrancea. În urma jurizării, realizată de personalități cunoscute din domeniu, câștigătorii au fost desemnați: 
 Măști populare: premiul I și premiul II – Clasa de măști populare din Nereju, condusă de Șerban Terțiu, pentru măști din lemn și măști din piele
 Metal: premiul I și premiul II – Clasa de arta Metalului din Cîmpineanca, condusă de Gheorghe Èšimiraș
 Crestături populare:  premiul I – Clasa sculptură populară Nereju, condusă de Tudorița Lupașc; premiul II- Clasa sculptură Mera, condusă de Ion Ene; premiul III – Vuap Valentin (Botoșani), Popescu Andrei (Botoșani); mențiune – Costea Mihail (Alba Iulia), Gheorgian Nicolae (Botoșani)
 Dogărie mică:  premiul I – Clasa dogărie Nereju, condusă de Tudorița Lupașc; premiul II – Cârjea Gabriela (Alba Iulia); premiul III – David Robert Marius (Alba Iulia)
 Instrumente Populare: premiul I – Clasa instrumente populare Nereju, condusă de Pavel Lupașc; premiul II – Clasa instrumente populare Spulber, condusă de fiul lui Cristea Tulache; premiul III – Clasa instrumente populare Nistorești, condusă de Ion Stanciu;  mențiune – Petrușe Ionel (Alba Iulia)
 Èšesături Populare (scoarțe): premiul I – Clasa Nistorești, sat Brădet, condusă de Maria Lazăr; premiul II – Clasa Soveja, condusă de doamna Geană; premiul III – Miclea Oana Denisa (Alba Iulia); mențiune – Clasa Bârsești și Perdun Elena (Botoșani) 
 Èšesături populare (ștergare):  premiul I – Clasa Nereju, condusă de Lenuța Terțiu; premiul II – Clasa Câmpuri, condusă de doamna Mărășteanu
 Ouă încondeiate: premiul I – Condurache Cristina (Botoșani) și premiul II – Zvonaru Ana Maria (Botoșani)
 Icoane tradiționale: premiul I – Gherasim Marinela (Iași); premiul II – Olaru Peter Larisa (Iași); premiul III – Mihălțan Anamaria (Alba Iulia); mențiune – Florin Ionescu (Focșani)

   „Particip la expoziție cu țesături, păretare. Am 13 copii care au lucrat la aceste păretare, la secția Școlii Populare de Arte de la Nistorești, satul Brădet.  O lună de zile am lucrat la un păretar, pentru că lucrăm doar cu mâna, iar vopsirea lor, culorile, se fac din plante. La țesutul războiului, de la 14 ani fac, iar acum am 63 de ani și sper să duc mai departe acest meșteșug”, ne-a mărturisit Maria Lazăr, din Nistorești, satul Brădet, unul dintre premianții concursului. 
   Pavel Terțiu este cel mai important meșter popular al Vrancei, singurul care a primit un premiu prestigios, premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, pentru artă tradițională.  
Colindătorii i-au emoționat pe focșăneni, care i-au primit cu ropote de aplauze
   Al doilea eveniment important care a avut loc ieri, în sala Balada din Focșani,  a fost Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de Iarnă, ediția a XIII-a. În ciuda frigului din Sala Balada, devenită neîncăpătoare pentru mulțimea de focșăneni dornici să se bucure de frumusețea colindelor și dansurilor populare, cetele de colindători au vestit, simbolic, Nașterea Domnului. 
   Rând pe rând, pe scenă au urcat grupuri de colindători, plugari, sorcove, stea, jieni, capră, mascați, din toate zonele etnofolclorice ale țării, cu o autentică tradiție privind conservarea și transmiterea datinilor și obiceiurilor de iarnă, din județele: Arad, Bacău, Maramureș, Sibiu, Gorj, Suceava și, nu în ultimul rând, Vrancea.
   Juriul festivalului a fost alcătuit din: președinte – Elise Stan, producător TV și membrii: Valentin Marin, realizator coordonator  Radio Antena Satelor, Ileana Vieru, redactor muzical la Societatea Română de Radiodifuziune, Violeta Ianculescu, realizator de evenimente folclorice la Societatea Română de Radiodifuziune și dr. Aurelia Cosma. 
   Marele premiu – Trofeul Festivalului, în valoare de 2.500 de lei, a fost acordat Grupului Bistrița Aurie din Suceava. 
 Premiul I – Junii Crișului – Arad
 Premiul II – Grupul Cetina al Åžcolii Populare de Artă Focșani
 Premiul III – Grupul din Mihăileni – Sibiu
 Premii speciale: Chipărușul din Nereju, Grupul Ghiocelul de pădure din Mureș, Formația Cloșani Padeș din Gorj și Coconii din Maramureș 
   Organizatorii celor două evenimente de ieri sunt Consiliul Județean Vrancea și Centrul Cultural Vrancea, în parteneriat cu Ansamblul Folcloric „Å¢ara Vrancei” și Muzeul Vrancei. 
 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?