Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Medicamentele cu ketoconazol, retrase din farmacii


       Medicamentele care conțin ketoconazol nu mai sunt comercializate în farmaciile din oraș. Acesta a fost interzis de la vânzare de săptămâna trecută, de Agenția Națională a Medicamentului (ANM), însă în alte situații când au fost luate măsuri similare, mai existau farmacii care încă vindeau produsele interzise. Un exemplu în acest sens, sunt produsele Fervex și  Diane 35, care deși fuseseră interzise de către ANM, reporterii noștri le-au putut achiziționa din farmacii. 
 Dana Cotîrlan, președintele Colegiului Farmaciștilor, susține că produsele care conțin ketoconazol  au fost sistate de la comercializare din momentul în care ANM a făcut anunțul, iar primii care s-au supus acestei măsuri au fost medicii, pentru că medicamentul se putea elibera doar pe bază de prescripție medicală. „Este vorba de Nizoral comprimate, Ketoconazol comprimate, N-ketoconazol și Ketostin. Acestea au fost oprite de la comercializare din momentul în care a decis ANM-ul. În primul rând, aceste medicamente nu mai sunt prescrise de medici, pentru că ele doar așa se puteau elibera. Celelalte medicamente interzise la vânzare erau OTC-uri, adică cele care se eliberează fără prescripție, și poate din acest motiv unele farmacii le mai vindeau. Oricum, farmaciile care nu se supun regulilor ANM, riscă suspendarea autorizației de funcționare. Acum ne aflăm în etapa în care depozitele de medicamente retrag aceste medicamente din farmacii”, sa explicat Dana Cotîrlan, președintele Colegiului Farmaciștilor Vrancea.
 Reporterii noștri au încercat să achiziționeze aceste medicamente din mai multe farmacii, dar farmaciștii i-au refuzat, oferindu-le alte medicamente cu proprietăți similare. Și medicii dermatologi susțin că nu mai prescriu medicamentele care conțin ketokonazol. „Nu mai prescriu medicamente cu ketokonazol ci alte medicamente din categoria antimicoticelor, dar mai puțin toxice, cum ar fi flukonazol”, ne-a precizat medicul dermatolog Călin Belmega. 
 Potrivit reprezentanților ANM, retragerea acestor medicamente este cauzată de toxicitatea mare și datorită faptului că pe piață există variante de medicamente din clasa azoli cu mai puțină toxicitate și mult mai eficiente. „Este un proces în derulare. La nivelul întregii țări procesul de retragere de pe piață se va finaliza în aproximativ o lună”, au precizat reprezentanții ANM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?