Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

GALERIE FOTO: Localnicii scot APĂ FIERBINTE din fântână


   Fenomen inexplicabil în comuna Slobozia Bradului: apa scoasă dintr-un puț este fierbinte, de poți face duș. Localnicii sunt speriați de acest fenomen, mai ales că o explicație oficială nu există încă. Mulți dintre ei cred că apa este fierbinte din cauza cutremurelor înregistrate în ultima perioadă. De asemenea, ei cred că acest fenomen prevestește o nenorocire.   
 
   Apa dintr-o fântână din comuna Slobozia Bradului este fierbinte, în loc să fie rece. Sătenii s-au speriat când au auzit o asemenea grozăvie și au pus acest fenomen pe seama cutremurelor înregistrate în ultima perioadă. 
   În urmă cu trei zile, când a mers să scoată apă, Cristinel Moisoiu a constatat că aceasta nu mai este rece ca gheața, ci fierbinte de poate face duș. Omul se teme ca nu cumva încălzirea apei din puț să aibă legătură cu cutremurele înregistrate în Vrancea și Galați. „Situația e de vreo trei zile. Am dat drumul la robinetul din casă să iau apă și am văzut că apa este opărită, nu alta. Nu știu ce să spun de unde provine, ce o fi cu ea. Noi avem fântână în curte, care are în jur de 40 de metri adâncime. Am hidroforul care scoate apă și cred că o trage de la 35 de metri adâncime. Eu sunt singurul care se confruntă cu o asemenea situație. Un lucru clar nu este aici. M-am gândit să nu aibe vreo legătură cu ce este pe la Galați, dar nu știu exact ce să spun. Am scos în prima zi în jur de o tonă și jumate de apă, sperând că vom da de apă rece. Degeaba însă, tot caldă ieșea. Am mai scos și joi încă o tonă și ceva, dar la fel. Nu știu ce să mai cred. Aștept să vină specialiștii de la Focșani să ia probe, să vadă dacă mai e bună de băut și să vedem de unde și cum se încălzește apa”, a spus Cristinel Moisoiu. 
   Soacra acestuia așteaptă cu nerăbdare ca specialiștii să dea un verdict,  mai ales că temperatura apei a crescut de la o zi la alta. „De vreo trei zile curge apă caldă la robinet. Prima dată a fost așa, un pic caldă, a doua zi mai caldă și a treia zi mai fierbinte. Era bună de făcut duș, de spălat vase de caldă ce era. Nu mai puteam să beam apă. Noi am tot așteptat că poate a doua zi se remediază și o să vină din nou apă rece, însă pe zi ce trecea era tot mai fierbinte. Noi zicem că are treabă cu ce s-a întâmplat la Galați, să fie acceași situație și la noi. Așteptăm să vină niște specialiști să ia analize, să vedem o treabă sigură”, a spus Micșunica Dumitru. 
Sătenii cred că fenomenul a fost provocat de cutremurele din ultimele zile
   Vestea că în fântâna lui Cristinel Moisoiu apa este numai bună de băcut baie s-a răspândit cu repeziciune, iar vecinii au venit cu mic, cu mare pentru a o verifica cu propriile mâini. Unii dintre ei sunt de părere că acest fenomen straniu are legătură cu cutremurele din ultimele zile și că prevestește o nenorocire. „Am venit să iau apă și când am luat o găleată, era fiartă-fiartă. M-am speriat și am zis «ia uite, iese apă caldă din fântână». Noi zicem că toată treaba asta cu apa caldă e de la cutremur, s-a mișcat pământul dedesupt și de acolo este. Nu mai este la nimeni pe aici așa ceva. Când dădeam drumul la robinet ieșea abur și apoi apa fiartă. Se încălzea țeava de la cișmea de nu puteai să ții mâna pe ea. Åži acum e caldă țeava. Nouă ne este frică să nu fie ceva periculos. Am anunțat la județ să vină să ne spună ce este cu fântâna aceasta. Acuma așteptăm să vină să facă analize la apă. De atunci nu am mai băut apă deloc. Am pus cu apa asta caldă varza la murat. A strigat o vecină să nu mai pun în varză să nu aibe ceva în ea, dar am pus toată varza cu ea. Dacă e ceva nu mai mănânc varză de la mine, mă duc la vecina”, a spus Anișoara Nicolae, vecină cu proprietarul puțului.   
   Primarul comunei Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu, spune că a văzut fântâna cu proprii ochi, în opinia sa doar specialiștii în geologie și geodezie putând oferi un răspuns. „Apa iese fierbinte de la robinet. Au verificat să nu aibe vreun boiler sau vreun fir de curent în apă și să se încălzească. Au schimbat pompa de scos apa și la fel. Este un fenomen care trebuie studiat foarte amănunțit de specialiștii în domeniu. Eu am șapte foraje la nivel de comună pentru alimentarea cu apă, toate la peste 150 de metri adâncime și nu sunt nici un fel de probleme. Mai sunt și alte foraje la populație, private, care sunt făcute tot așa, la în jur de 100 de metri adâncime și nu mi s-a semnalat nicio neregulă. Ciudat este următorul fapt: fac un foraj de alimentare cu apă în satul Olăreni și cei care se ocupă de această lucrare au băgat sapa de curățire a forajului înainte de a pune tuburile. Acum două săptămâni, după acel cutremur din Vrancea, le-a rămas sapa de curățire înțepenită la adâncimea de 96 de metri. S-au chinuit mai bine de două săptămâni să o scoată, când în mod normal o scoateau rapid. Ce s-a întâmplat e simplu de spus: plăcile tehtonice s-au mișcat după cutremur și au prins utilajul acolo. Trebuie ca specialiștii din geologie, geodezie și tot ce ține de acest lucru să facă verificări și vom lămuri exact care este problema„, și-a dat cu părerea primarul.  

DSP va lua probe de apă
 
   Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea se vor deplasa astăzi la Slobozia Bradului pentru a preleva probe din fântână. După cum ne-au declarat chiar inspectorii sanitari, aceștia vor să verifice dacă apa mai este sau nu potabilă. „Ne vom duce la fața locului și vom preleva probe pentru a verifica dacă apa este în parametri fizico-chimici. În funcție de acest lucru, vom lua măsuri. Dacă apa nu este potabilă, vom informa primăria pentru a interzice consumul. Cauza încălzirii acelei ape nu o putem stabili noi”, ne-a declarat inspectorul Vasile Costin, din cadrul DSP Vrancea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?