Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

GALERIE FOTO: Locul de joacă al ”groazei”, trotuare peticite și parcări aglomerate, pe Scarlat Târnăvitu


   Pe un frig destul de pătrunzător, am luat ieri la pas strada Scarlat Târnăvitu din Focșani, din zona Obor, situată între Strada Mare a Unirii și Bulevardul Independenței. Primele care mi-au atras atenția au fost trotuarele, în dâmburi și model de „petice”, mărginite, spre stradă, de ceva iarbă verde jumulită și, spre totala mea surprindere și neînțelegere, îngrădită cu un așa-zis gărduleț din sîrmă. În fața unei scări, o bancă din care a rămas doar cadrul metalic, ruginit. Peisajul, de toamnă, destul de dezolant, mai ales că nici la capitolul curățenie această stradă nu excelează. De altfel, după cum ne-a mărturisit o doamnă care locuiește în zonă, nici nu își mai amintește de când nu a mai văzut măturătorii, care să adune gunoaiele și frunzele de pe Scarlat Târnăvitu. Boscheții și copacii au fost dați și ei uitării de cei care ar fi trebuit să îi aibă în grijă.
    Și dacă în fața blocurilor lucrurile se văd cât de cât bine, în spatele blocurilor e jale. Majoritatea spațiilor verzi sunt de fapt locuri virane, pe care bălăriile, laolaltă cu gunoaiele, cresc în voie, sau, în alte cazuri, sunt terenuri retrocedate, împrejmuite cu sârmă. La sugestia unei locatare de pe această stradă, am ajuns în spatele unui bloc unde am descoperit un fost loc de joacă, transformat acum într-un loc de joacă al „groazei”. La intrarea în locul îngrădit cu grilaj verde, un pat dens de frunze uscate, de culoarea ruginii. Am pășit, cu o ușoară strângere de inimă, în locul pustiu, sub atenta supraveghere a unui câine negru, maidanez, care m-a țintuit cu privirea de cum am pășit pe teritoriul său. Așa-zisul loc de joacă, care acum ar putea fi numit, din păcate, mai degrabă groapă de gunoi, este sufocat de fel de fel de pet-uri, hârtii, ambalaje din plastic. Tot aici am găsit, aruncați pe jos, o pereche de pantalonași de copil și niște pantofi desperecheați (cine știe cum au ajuns acolo?!). Către locul de joacă, mai să îmi scrântesc picioarele într-o grămadă de bucăți de asfalt. Trei leagăne albastre, dezafectate, din fier, stau abandonate, uitate de mult de copii. Unul dintre ele este contorsionat. Balansoarele, tot din fier, ruginite, cu bucăți lipsă, au sperat, poate, și ele, la o soartă mai bună. Ies din mormanul de gunoaie și bălării, gândindu-mă ce copii ar putea veni aici să se joace.
    Lipsa locurilor de joacă în zona Obor este o problemă acută, spun locuitorii de aici. „Nu există locuri de joacă pentru copii. Nu ai unde să îi duci, să îi mai scoți din casă, doar pe stradă, dar e periculos”, ne-a spus Bogdan Valdi, un bunic care își aducea de la școală cei doi nepoței, un băiat și o fetiță. „Nu avem niciun loc de joacă în această zonă. Era un spațiu verde în spatele blocului, unde se mai jucau copiii, dar de vreo câteva zile este îngrădit cu plasă. Nimeni nu se gândește la noi. Locurile de joacă ale copiilor unde sunt?”, ne-a spus și Luminița. Vecina sa ne-a povestit de locul de joacă din spatele blocului său, care arată jalnic. „Pe lângă faptul că trebuie să înoți în iarba până la genunchi ca să ajungi la locul de joacă, acesta arată sub orice critică. Au rămas doar fiarele, de care se lovesc copiii, lemnul a putrezit, sunt gunoaie peste tot. Poate ar trebui să se gândească cineva să recondiționeze aceste locuri de joacă”, ne-a spus și Tatiana. În aceste condiții, copiii se joacă, de cele mai multe ori, pe trotuar, în fața blocului, sau pe stradă, unde riscă să fie accidentați. 
    Nici câinii maidanezi nu sunt o problemă de neglijat pe această stradă, în special în spatele blocurilor, spun oamenii. „Câini sunt la toate colțurile. Cu copiii stăm noi, îi supraveghem, nu îi putem lăsa singuri”, ne-a mai spus Bogdan Valdi.

Parcări puține și aglomerate

    O altă problemă pe strada Scarlat Târnăvitu sunt locurile de parcare, insuficiente. De altfel, mașinile sunt parcare de o parte și de alta a străzii. „Suntem disperați. Am vrea să avem și noi parcări, mai multe locuri de parcare. Seara sunt foarte multe mașini, se aglomerează foarte mult. Și curățenia lasă de dorit. Pe cei de la măturat străzile nu i-am mai văzut nici nu mai știu de când. În fața blocului ne gospodărim noi, locatarii, dar și pe stradă ar trebui să fie curățenie. Și noi plătim taxe și impozite la Primărie”, ne-a spus Fănica Avram. „Ar mai trebui lățită strada. Locuri de parcare nu prea sunt, este mereu aglomerat”, ne-a spus și Luminița. Și pe site-ul ziarului am primit comentarii referitoare la condițiile de trai de pe această stradă: „Spun doar atât: Str. Scarlat Târnăvitu și e de ajuns, vă asigur! Mergeți în recunoaștere și prin spatele blocurilor, unde sunt spații verzi cu haite de câini, garaje minunat amplasate, niște așa -zise leagăne… Aveți ce vedea!!!!!”, ne-a scris „nicco” pe forumul ziarului.
    Strada nu este nici bună, nici rea, carosabilul fiind peticit în mai multe locuri. De o parte și de alta sunt blocuri cu trei etaje, majoritatea au fațade refăcute, fiind  reabilitate termic, iar unele au și flori la balcoane.
    Peisajul cenușiu al străzii a fost ieri colorat de mai mulți copii, veniți de la școală, care se zbenguiau și se jucau de-a prinselea înainte de a intra în casă, la lecții. 
    Săptămâna viitoare vom „ateriza” pe o altă stradă din municipiul Focșani, la sugestia voastră. Vă așteptăm opiniile pe adresa de email a ziarului sau prin  comentarii, pe www.monitorulvn.ro, pentru a aduce în atenția autorităților locale problemele cu care vă confruntați pe strada pe care locuiți.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?