Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

VIDEO : Bărbat găsit mort în groapa din faţa blocului


   Un bărbat de 63 de ani, din Focșani, a fost găsit mort ieri dimineață, într-o groapă din fața blocului în care locuiește, situat pe strada Constructorului din Sud. Medicii legiști vor stabili dacă el a decedat ca urmare a căzăturii sau din alte motive. În timp ce oamenii care locuiesc în zonă susțin că groapa nu era semnalizată corespunzător, constructorul îi contrazice. Polițiștii, procurorii și inspectorii de muncă au demarat o anchetă.

    Un bărbat din Focșani a fost găsit mort, ieri dimineață, într-o groapă din fața blocului în care locuia, situat pe strada Constructorului din cartierul Sud. Se presupune că victima, Emil C., de 63 de ani, a căzut în groapa săpată de muncitorii care efectuează lucrări la rețeaua de termoficare luni seara. 
   Trupul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit ieri dimineață, după ce fiul victimei a sesizat dispariția. Imediat s-a sunat la 112, iar la fața locului au ajuns atât cadrele medicale cât și polițiștii. Cadrele medicale au fost cele care au declarat decesul bărbatului. „Am găsit o persoană căzută cu fața în jos, decedată, rigiditate cadaverică instalată. Probabil că persoana era decedată din cursul serii (luni seara-n.r.). Nu erau urme de violență”, a precizat medicul Dorinel Ticu, din cadrul SAJ Vrancea.
   După ce a fost declarat decesul, polițiștii au efectuat cercetarea la fața locului. „La data de 29.10.2013, la ora 07,00, poliția a fost sesizată cu privire la faptul că o persoană a observat un cadavru într-o groapă de pe strada Constructorului din municipiul Focșani. În urma deplasării la fața locului a fost identificat cadavrul unui bărbat de 63 de ani, din Focșani. Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs incidentul”, a transmis inspectorul principal Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.
   Ulterior, trupul neînsuflețit al bărbatului de 63 de ani a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Vrancea pentru efectuarea necropsiei. Urmează ca medicii legiști să stabilească din ce cauză a murit bărbatul, dar și când a survenit decesul, luni seara sau marți dimineață. În acest caz a fost întocmit dosar penal de moarte suspectă. „S-a înregistrat un dosar penal pentru o moarte suspectă. Deocamdată nu știm care este cauza morții. După ce se va efectua autopsia vom ști de ce a murit bărbatul, dacă moartea a avut o cauză naturală sau dacă a fost din cauza căderii”, a precizat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Ion Lefter.

Groapa nu ar fi fost semnalizată

    Vecinii bărbatului ne-au spus că acesta mai obișnuia să consume alcool atunci când lua pensia, așa că nu este exclus să fi fost băut și să nu fi văzut groapa, care nu ar fi fost semnalizată corespunzător. „Aseară (luni seara-n.r.) l-am văzut. Pleca de acasă. Ceea ce vedeți acum acolo, nu era. Era doar folia aceea, care era căzută.  Trec oameni pe aici și trebuia să se vadă că este o groapă acolo. S-a mai surpat odată acolo. Panourile alea nu erau, le-au pus după ce l-au luat pe el”, ne-a spus un vecin de-al victimei.
   O femeie, ieșită la geam să vadă ce s-a întâmplat, a confirmat că acea groapă nu era semnalizată corespunzător. „Este gaura aia acolo de o lună. Nu era semnalizată așa cum este acum. Poate vin la 12 noaptea acasă, cu gândurile mele, nu e normal. Da’ pe aici trec copii, că merg la grădiniță. Unii sunt însoțiți, alții nu. Nu este normal așa ceva”, a spus femeie.
   Anchetatorii susțin că acea groapă era semnalizată. Atunci când au ajuns la fața locului, ei au găsit în jurul gropii grilaje metalice cu plasă, dar și cu două indicatoare.

Constructorul susține că groapa era asigurată și semnalizată

    Primarul Decebal Bacinschi ne-a declarat că a fost anunțat despre producerea acestui tragic accident și că, din ce i s-a comunicat, groapa respectivă ar fi fost asigurată. „Este un accident nefericit. Groapa avea un metru adâncime, ceva s-a întâmplat dacă această cădere i-a provocat decesul, poate i s-o fi făcut rău, este un accident stupid. Așteptăm și noi rezultatele anchetei”, ne-a spus edilul. Acesta a precizat că întreaga răspundere pentru asigurarea și semnalizarea lucrărilor, care au loc în prezent la sistemul de termoficare din Focșani, aparține constructorului, respectiv antreprenorul general Elsaco Botoșani. „Constructorul are obligația, prin lege, să asigure măsurile de siguranță și protecție a muncii. Nu a fost ședință cu ei în care să nu le atrag atenția asupra acestui aspect. Sunt multe lucrări în oraș în acest moment și este greu să lucrezi sub trafic, să protejezi și oamenii, și mașinile, toți participanții la trafic. Noi am încercat să facem tot posibilul pentru a asigura condiții de siguranță pe parcursul derulării lucrărilor”, a adăugat edilul.
     Reprezentantul constructorului susține că groapa a fost semnalizată și asigurată corespunzător și că pe toate șantierele din municipiu șanțurile sunt asigurate, existând inclusiv avize și autorizații de la instituțiile locale pentru  desfășurarea lucrărilor. „Groapa respectivă a fost semnalizată și asigurată în mod corespunzător. Avem fotografii din timpul execuției pentru a dovedi acest lucru, nu este primul șantier pe care lucrăm. Pe toate șantierele din oraș am luat măsuri, am făcut tot ce era posibil pentru siguranța cetățenilor și pentru a preîntâmpina astfel de evenimente nefericite. Despre modul de producere a acestui accident nu putem face decât presupuneri, până la definitivarea anchetei. Fie persoana respectivă a făcut saltul voit, ori a avut probleme de sănătate, în urma anchetei va fi stabilită cauza morții. Avem avize de la Biroul Rutier al Poliției și autorizație de la Primăria Focșani pentru derularea tuturor lucrărilor din Focșani”, ne-a declarat Iulian Chelaru, șeful de șantier de la antreprenorul general, respectiv Elsaco Botoșani. 
    Și inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea au deschis o anchetă pentru verificarea modului în care a fost semnalizat și asigurat perimetrul respectiv. „Din primele constatări ale inspectorului nostru, care a fost pe teren, se pare că acolo era o semnalizare, o plasă, pusă de mai mult timp. Semnalizarea gropii a fost întărită în cursul zilei de azi (ieri-n.r.). Angajatorul este chemat la control, cu planul de evaluare al riscului în acea zonă și alte documente”, ne-a declarat Eliza Botezatu, șefa ITM Vrancea.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?