Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Profesor de istorie şi geografie, tăiat pe față cu un ciob de sticlă


   Un profesor din comuna Vrîncioaia a fost tăiat pe față cu un ciob de sticlă, de un tânăr certat cu legea care, anterior, a fost trimis în judecată în două dosare pentru furt. „Vina” profesorului de istorie-geografie a fost aceea că a îndrăznit să-i ceară agresorului și prietenului său să nu mai piardă vremea în curtea școlii. După ore, el a fost atacat de cei doi, care i-au „promis” că îl omoară. După incident, profesorul Laurențiu Gheorghiță a fost internat în Spitalul Vidra cu mai multe plăgi tăiate, iar procurorii au deschis o anchetă pentru tentativă de omor. Între timp, agresorul s-a făcut nevăzut, el fiind căutat de oamenii legii.

   Auzim tot mai des de cadre didactice agresate și ne îngrozim la gândul că nu mai există respect pentru cei care ne îndrumă la școală către educație și ne predau lecții ce ne vor folosi pe tot parcursul vieții. Ceea ce i s-a întâmplat unui profesor din Spinești, comuna Vrîncioaia, este revoltător, el fiind atacat cu un ciob de sticlă. Scena de violență nu s-a petrecut în școală, dar cadrele didactice ar trebui să fie respectate și în afara unităților de învățământ, chiar și de cei care au terminat cursurile.
    Profesorul Laurențiu Gheorghiță a ajuns să fie victima unei infracțiuni de tentativă de omor deoarece a îndrăznit să le ceară unor tineri, care nu aveau legătură cu școala unde el predă, să părăsească incinta unității de învățământ. După acest incident, în loc să țină cursuri de istorie și geografie, materii pe care le predă la Școala Spinești, tânărul profesor a stat internat în spital, apoi a fost chemat pe la parchet pentru declarații, după ce a trecut și pe la Serviciul de Medicină Legală pentru a-și scoate certificat medico-legal. Este revoltat pe bună dreptate de ceea ce i s-a întâmplat.
   Profesorul ne-a povestit că la data de 16 octombrie, a văzut în curtea școlii doi tineri, care nu erau elevi. „I-am găsit în curtea școlii. Nu mai erau elevi. Cel care m-a agresat nici nu cred că a fost vreodată la școală. Celălalt mi-a fost elev. Aveau și cuțit la ei. Le-au spus elevilor că dacă anunță profesorii, le taie gâtul. Au fost și înainte cu o săptămână la școală și au întrebat de mine. Le-au spus copilor că mă vor bate și chiar le-au arătat în ce mod. Le-a spus că o să ia o șipcă dintr-un gard și mă vor lovi până nu o să mai mișc. Din spusele copiilor am aflat că în data de 16 octombrie, aveau și un plan de acțiune și s-au gândit la soluții chiar și pentru cazul în care mă voi apăra. Nu știu ce au cu mine”, ne-a spus profesorul Laurențiu Gheorghiță. 
   „Au ieșit în primă fază. M-au jignit și mi-au spus că nu ascultă ei de mine că sunt cu zece clase. Am chemat poliția. Li s-a explicat apoi că vor fi sancționați și au plecat. Am auzit ulterior că s-au dus în centrul localității și s-au lăudat la oameni că pentru asta se vor răzbuna și mă vor bate”, a adăugat profesorul Gheorghiță.
   Ziua de muncă a profesorului și-a urmat apoi cursul firesc, însă când acesta a plecat spre casă, a fost așteptat de cei doi tineri. „Erau la circa 50 de metri de școală. Agresorul, respectiv persoana care nu a frecventat cursurile școlii, avea o sticlă pregătită lângă stâlp. A spart-o asftel încât a rămas cu parte de ciob, iar gâtul sticlei îl avea în mână. A luat în mână și celălalt ciob și a sărit la mine, strigând că mă omoară. M-am apărat cât am putut. Vroia să mă lovească cu ciobul la gât. M-am tot retras către casa mea, a venit după mine. A reușit să mă lovească aproape de ochiul drept, iar când a văzut cum iese sângele, care curgea pe față, a fugit”, a rememorat momentul de groază profesorul.
   Celălalt băiat, deși a văzut tot ceea ce se petrecea, nu a făcut nimic să împiedice agresiunea. Profesorul îl bănuiește pe fostul său elev că l-ar fi îndemnat pe agresor, care provine dintr-o familie dezorganizată, să îl atace.

Tăiat pe față și lovit la cap

   Laurențiu Gheorghiță își amintește foarte bine scenele de după agresiune. Povestește că lumea s-a strâns în jurul său, că i-a adus prosoape și că unul dintre săteni i-a acordat primul ajutor până la venirea ambulanței. Aproape  o săptămână a fost internat în secția de Chirurgie a Spitalului din Vidra.
    Reprezentanții unității medicale ne-au comunicat că profesorul Gheorghiță a fost internat în spital la data de 16 octombrie, în jurul orei 19.20.
   La internare acesta prezenta „o plagă intens hemoragică în zona hemifacies drept, cu hematom occipital și conjunctivită hemoragică post traumatică”. A fost nevoie de internare pentru că pacientul prezenta și anumite semne neurologice, fiind absolută nevoie să rămână sub observația medicilor. Chiar și în prezent, profesorul urmează tratament medical. După ce a fost externat, el a mers la Serviciul de Medicină Legală pentru a obține un certificat medico legal.
   În comunitate, zvonul despre agresiunea comisă asupra profesorului de istorie și geografie s-a împrăștiat repede . De la primar, la omul de rând, cam toată lumea știe ce i s-a întâmplat cadrului didactic, care a avut îndrăzneala să le ceară unor tineri să părăsească perimetrul școlii. „Am fost informat imediat despre incident. Știu că s-a întâmplat în afara școlii, după terminarea orelor. Profesorul este în concediu de o săptămână și două zile, iar eu îi suplinesc orele de geografie. Cred că a fost o răfuială personală, iar poliția se ocupă și cercetează cazul. Noi avem în comună o școală cu personalitate juridică, la care sunt arondate alte cinci unități, dar niciodată nu am mai întâmpinat o astfel de problemă”, a spus Vasile Ilie, directorul Școlii din comuna Vrîncioaia.
   Ionică Danțiș, pimarul comunei Vrîncioaia, a precizat că unul dintre agresori a fugit din localitate. „Știu despre băiatul acesta că provine dintr-o familie dezorganizată. Știu că a fos dat și pe la cămin și că a fugit de pe acolo. Are și dosare pentru furt. Părinții săi au casă la Spinești. În prezent, nu am dat de el”, ne-a spus edilul Danțiș.

Agresorul nu este la primul contact cu legea penală

   Chiar dacă agresorul nu a fost încă găsit pentru a da declarații, asta nu înseamnă că anchetatorii nu fac cercetări în acest caz. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea se ocupă de acest dosar. Aceștia ne-au confirmat că există un dosar penal în care se fac cercetări pentru comiterea infracțiunii de tentativă la omor calificat.
   Tânărul agresor nu este la primul contact cu legea penală. Chiar în acest an, în luna mai, când încă nu împlinise vârsta majoratului, el a fost trimis în judecată de două ori într-o săptămână. Ambele dosare, instrumentate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani, au vizat fapte de furt calificat. În prezent, el este judecat la Judecătoria Focșani în cele două dosare.
   În mai, procurorii îl acuzau că în perioada iulie-septembrie 2012 ar fi pătruns prin efracție în magazia unui vecin, de unde a sustras mai multe bunuri, printre care un decodor TV, un cântar electronic, două flexuri, două bormașini, un aparat de sudură, două rotopercutoare și două bidoane cu țuică. În aceeași perioadă ar fi sustras și din școala Veche din Vidra un monitor de calculator, un video proiector și boxe de calculator, bunuri care au fost recuperate de la învinuit.   
   Într-un alt dosar, procurorii l-au acuzat de fapte de furt comise în perioada 12-15 octombrie 2012. Procurorii spun că băiatul ar fi intrat în gospodăria unor vecine. Ar fi spart un geam de la casă și după ce a pătruns în locuință, a luat cam tot ce a găsit în interior. Pe lista bunurilor pe care păgubitele le-au reclamat ca fiind furate se regăsesc oale de inox, prosoape de baie, pilote, pături, veselă, bijuterii, încălțăminte, geci din piele, lenjerii de pat, o bormașină, robot de bucătărie, cafetieră, covoare și un robot de curățenie. Anchetatorii spun că la locul faptei s-au găsit amprente ale tânărului. Băiatul nu a recunoscut comiterea infracțiunilor.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?