Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Distribuirea cardurilor de sănătate, amânată din nou


   Vrâncenii nu vor intra nici anul acesta în posesia cardului de sănătate. Deși distribuirea cardurilor ar fi trebuit să demareze luna aceasta, șeful CNAS, Cristian Bușoi, a declarat că distribuirea acestor documente a fost amânată încă o dată pentru „a doua jumătate a anului viitor”.
   Cardurile trebuiau implementate încă din anul 2011, pentru a reduce fraudele din sistem. În momentul în care se va hotărâ distribuirea lor, cardurile naționale de sănătate vor ajunge la asigurați prin intermediul poștei. După ce vor fi primite de asigurați, toate unitățile medicale, dar și medicii, vor avea în dotare cititoare de carduri, iar fiecare pacient va avea obligația prezentării acestui document la orice consultatie, internare, analiză, etc. Lipsa cardului atrage după sine plata serviciilor. Odată ce acest document va deveni funcțional, reprezentanții Ministerului Sănătății spun că va exista un control strict asupra fondurilor cheltuite în sistem.
   Din cele peste 269 de mii de persoane asigurate la nivelul județului Vrancea, vor primi carduri 200 de mii. Celelalte 69 de mii nu vor primi carduri deoarece au vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani. Pe card vor fi imprimate următoarele informații: numele și prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului, data expirării. Pe cipul cardului național de asigurări sociale de sănătate vor fi înregistrate următoarele informații: codul numeric personal al asiguratului, diagnostice medicale cu risc vital și boli cronice, grupa sanguină și Rh, acceptul exprimat pentru prelevarea de organe, țesuturi și celule, după deces, datele de contact ale medicului de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?