Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Educația sanitară ar putea fi disciplină obligatorie în școli


   Elevii ar putea avea în programa școlară ore de educație sanitară,  reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai Educației Naționale purtând discuții în acest sens. În prezent, orele de educație sanitară sunt opționale, iar în unele cazuri se fac și în cadrul unor proiecte desfășurate de medicii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea.
   Reprezentanții DSP spun că este un lucru bun dacă elevii vor avea în programa școlară ore obligatorii de educație sanitară. „Este foarte bine dacă se va introduce în programa școlară obligatorie educația sanitară. Compartimentul de Promovare a Sănătății se ocupa de acest aspect în unitățile de învățământ, dar anul acesta bugetul alocat a fost insuficient și ne confruntăm și cu un deficit de personal, ce nu mai permite derularea de activități specifice. Este foarte important ca elevii să aibă noțiuni de educație sanitară, acest lucru ajutându-i toată viața”, este de părere medicul Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea.
   Profesorii admit că trebuie ca elevii să aibă noțiuni de bază cu privire la adoptarea unui stil de viață sănătos. Asta cu atât mai mult cu cât elevii s-au obișnuit să înlocuiască alimentația sănătoasă cu produse de tip fast-food.
   În opinia lor, va trebui să se acorde o atenție sporită activității de modificare a programei școlare, astfel încât să nu fie afectate orele de opțional, căci unele cadre didactice ar putea rămâne fără ore. „Orice se face în plus este bine, dar o oră în plus este o oră în plus și pentru elevi. Totul pornește de sus, de la modul cum este percepută programa. Dacă eu introduc o oră, vor fi carențe în educație pentru alte materii, pentru că va trebui să tai o oră de opțional pentru a nu depăși planul, iar atunci profesorul ce predă opțional va fi nemulțumit. Într-adevăr, starea de sănătate este o problemă. Am întâlnit părinți cu ifose, dar copiii au probleme grave cu alimentația. Le dau bani copiilor, iar până la ora 12 ei mănâncă doi hamburgeri. Este nevoie de această oră, dar trebuie gândit unde o pui și când. Trebuie gândit ca planul cadru să fie făcut în așa fel ca nici elevii să nu fie aglomerați, dar nici cadrele didactice defavorizate”, a precizat profesoara Nicoleta Căinap.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?