Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Ponta a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul legii descentralizării


   Premierul Victor Ponta a anunțat, vineri, după ședința USL, că  proiectul legii descentralizării va fi adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului, în noiembrie, înainte de adoptarea bugetului pe anul 2014, dacă va exista susținerea majorității. „Vom finaliza proiectul de act normativ, îl vom dezbate cu grupurile noastre parlamentare, cu grupurile aliate, cu cele din opoziție și, dacă există o largă majoritate de susținere, va fi adoptat prin angajarea răspunderii în noiembrie, înainte de adoptarea bugetului, astfel încât în noul buget finanțarea acestor structuri să fie trecută la consiliile locale, la consiliile județene, la cele generale, care le vor avea în subordine”, a precizat premierul Victor Ponta.
   El a adăugat că descentralizarea a reprezentat obiectul principal al întâlnirii conducerii USL de vineri, având în vedere faptul că Uniunea dorește să adopte actul normativ privind descentralizarea înainte de dezbaterea Legii bugetului pe 2014.
   Întrebat de ce descentralizarea se va face prin angajarea răspunderii, Ponta a susținut că președintele Traian Băsescu a blocat până în prezent o serie de proiecte prin „tertipuri pseudo-constituționale”. „Dorim, pentru prima dată după 1989, să facem o descentralizare reală, să apropiem administrația publică cât mai mult de cetățean, astfel încât cea mai mare parte a serviciilor publice să fie realizate pe plan local, cel mult județean, să nu mai purtăm atât de mult oamenii spre București și să dăm cât mai multe competențe și atribuții care să vină la pachet cu resursa financiară și cu responsabilitatea”, a spus Ponta.
   Premierul a spus că structurile care acum încă depind de Guvern și vor fi descentralizate țin de domeniul sănătății, agriculturii, mediului, muncii, tineret și sport, transporturi, cultură și turism. Ponta a spus că se dorește ca prin această descentralizare de instituții și competențe să se ajungă la situația în care administrația publică va costa mai puțin, va consuma mai puține resurse, dar va avea o eficiență mai mare. Ponta a menționat că s-a ajuns la ideea în care lucruri care țin de ordine publică și poliție vor fi tratate separat de legea descentralizării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?