Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Peste 40 de mii de doze de vaccin antigripal pentru Vrancea


   Medicii de familie și cei din spitale vor utiliza în campania de vaccinare antigripală, care va demara curând, câteva zeci de mii de doze de vaccinuri. Ieri, medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au transmis Ministerului Sănătății necesarul de vaccinuri pentru campania de vaccinare antigripală. Astfel, au fost solicitate 43.778 de doze de vaccin, care luna viitoare vor ajunge la sediul DSP. Necesarul de vaccinuri a fost întocmit cu ajutorul medicilor de familie din județ. 
   Ca în fiecare an, prioritate la vaccinare vor avea persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copiii și bătrânii instituționalizați, dar și personalul medical. Campania se va derula prin cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi.
   Potrivit specialiștilor, cea mai bună metodă de prevenire a gripei este vaccinarea antigripală. Prin urmare, medicii recomandă vaccinarea, mai ales că nu există efecte adverse, dar și evitarea zonelor aglomerate și igiena riguroasă, care au un rol important în prevenirea gripei. „Ca măsuri generale de prevenție: evitarea aglomerărilor umane sau a contactului cu bolnavul de gripă; vaccinarea înainte de perioadele cunoscute ca fiind favorabile apariției gripei; se recomandă vaccinarea antigripală în fiecare an, în perioada octombrie-decembrie, chiar și ianuarie; păstrarea unei igiene corporale riguroase și a spațiilor, care trebuie să fie aerisite, încălzite și luminoase”, recomandă specialiștii DSP. 
   Categoriile de persoane care sunt predispuse la gripă sunt bolnavii cronici, în special cei cu afecțiuni respiratorii cronice, dar și diabeticii și cardiacii, copiii și adulții cu astm bronșic, care au o evoluție gravă a bolii, personalul medico-sanitar, dar și persoanele vârstnice. În cazul gripei, automedicația nu este recomandată, așa că la primele semne de boală este recomandată prezentarea la medicul de familie. „Trebuie evitată automedicația, iar prezentarea la medicul de familie să se facă la primele semne de boală. Tratamentul va fi recomandat de medicul de familie, în urma consultației, întrucât gripa se poate complica foarte repede. Ca profilaxie pentru gripă este recomandată vaccinarea antigripală. Un vaccin costă 30-40 lei, în timp ce trecerea prin boală este foarte costisitoare și poate avea urmări foarte grave. Este recomandată o alimentație echilibrată, bogată în legume și fructe”, mai spun specialiștii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?