Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Micii viticultori ocolesc asigurările agricole


   Micii proprietari de vie nu își asigură recoltele deși beneficiază de facilități la plata primelor de asigurare, arată o situație de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vrancea. Doar 62 de podgoreni vrânceni au solicitat sprijin financiar pentru asigurarea recoltei de struguri în anul trecut. Suprafața asigurată de aceștia nu a depășit 1.310 hectare, iar valoarea solicitată și aprobată a sprijinului financiar a fost de 240,106 lei, adică o medie de 183 lei pentru un hectar de vie asigurată. Suprafața este nesemnificativă ținând cont de dimensiunea podgoriilor vrâncene. La nivelul județului sunt peste 20 mii hectare de vie cu struguri pentru vin, categorie pentru care statul asigură plata în proporție de 80 sau 50% a primei de asigurare. „În general se asigură cei cu suprafețe mari de vie. Micii producători nu își încheie asigurări. Este o situație întâlnită în fiecare an”, a declarat directorul APIA Vrancea, Octavian Vieru.
    Principalul impediment pentru asigurarea viei este fărâmițarea excesivă a suprafețelor. Micii proprietari, care dețin 1-3 hectare de vie, și care de multe ori abia își recuperează cheltuielile făcute peste an nu se mai gândesc să își asigure viile în speranța că vor fi ocoliți de grindină sau de îngheț. În general, la majoritatea companiilor de pe piața asigurărilor agricole sunt acoperite riscuri precum grindină, incendiu, furtună, ploaie torențială, prăbușire sau alunecare de teren cultivat, îngheț târziu de primăvară și îngheț timpuriu de toamnă. Asigurarea agricolă se poate face atât pe valoarea recoltei, cât și pe costurile de înființare, situație în care prima de asigurare este mai mică.
    Sprijinul financiar de la bugetul statului pentru primele de asigurare va fi acordat și în anul agricol 2013-2014. Potrivit unui proiect legislativ al Ministerului Agriculturii, cererile de plată trebuie depuse de producători până la data de 1 decembrie la centrele județene APIA. Cererea de plată trebuie însoțită de următoarele documente: original și copie în vederea certificării „conform cu originalul” a actului de identitate pentru persoane fizice, respectiv certificat de înmatriculare și certificat de înregistrare fiscală, pentru persoane juridice. Mai trebuie aduse titlul de proprietate sau alte acte care să ateste dreptul de exploatare pentru suprafața asigurată, tot în original și copie în vederea certificării „conform cu originalul”, o fișă informatizată a suprafețelor viticole înscrise în Registrul Plantațiilor Viticole pentru care se solicită sprijin financiar, eliberată de Direcția Agricolă precum și polița de asigurare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?