Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

VIDEO şi GALERIE FOTO: Baptiştii au luat biserica de la penticostali cu executorul judecătoresc


   O biserică, vândută cu acte false în 2009, este disputată atât de penticostalii cât și de baptiștii din satul Cornetu, comuna Slobozia Bradului. Scandalul, izbucnit în urmă cu aproape 4 ani, a luat amploare în urmă cu două luni, când enoriașii au ajuns să se bată în incinta lăcașului de cult. Ieri, baptiștii au mers la biserică însoțiți de un executor judecătoresc și de jandarmi, pentru a intra în posesia clădirii. Urmează noi procese în instanță deoarece penticostalii din Cornetu, prin prezbiterul Costel Ivan, au contestat deja executarea silită.
   Biserica Betania, în care s-au închinat până acum penticostalii din satul Cornetu, a fost preluată ieri de baptiștii din localitate, care au apelat la un executor judecătoresc și la jandarmi pentru a intra în posesia clădirii. Lupta pentru clădire a început în 2009, când aceasta a fost vândută cu acte false. Au urmat ani de zile pierduți prin sălile de judecată, pentru ca în 2012 să fie dată o sentință definitivă, potrivit căreia actul de vânzare a bisericii a fost anulat. Ba mai mult, cei doi actori principali ai afacerii, Iordan Petru și Virgil Marin, au fost trimiși în judecată de procurori. 
   Penticostalii, care credeau că se pot bucura liniștiți de slujblele în biserică, au rămas cu gura căscată, miercuri, când au aflat că un executor judecătoresc va veni  la Cornetu pentru a le lua clădirea și a o da baptiștilor. Åži mai mare le-a fost surpriza când au văzut că executarea silită s-a făcut în baza unei sentințe civile prin care era anulată vânzarea din 2009 a bisericii și se dispunea revenirea la starea inițială. Acest lucru a fost speculat de baptiștii din Cornetu, care spun că, inițial, clădirea a fost construită pentru Biserica Creștină Baptistă „Sfânta Treime”, cea care ar fi proprietara spațiului. De aici și certurile între cele două culte. 
   Reporterii de la „Monitorul de Vrancea ” au stat de vorbă cu toate părțile implicate în acest conflict care a divizat sătenii din Cornetu. Fiecare parte se apără cu documente și invocă în favoarea sa diferite hotărâri judecătorești și procese verbale, într-o încercare disperată de a rămâne în posesia clădirii bisericii. Cel mai probabil că acest conflict va fi rezolvat doar de magistrații, care trebuie să facă ordine în hățișul intereselor religioase și imobiliare din Cornetu. 
Costel Ivan, prezbiter la Cultul Creștin Penticostal, susține că biserica aparține cultului său și că executarea silită s-a făcut în mod ilegal, deoarece instanța le-ar fi dat lor câștig de cauză. Prezbiterul spune că biserica ar fi fost construită pentru Biserica Baptistă, însă acesta ar fi fost doar un artificiu pentru a permite ridicarea clădirii. „Vechea conducere a aderat la baptiști până s-a terminat construcția celei de-a doua biserici. În anul 2001 am fost pus la conducerea bisericii, am făcut adunare generală și am trecut toți la penticostali. Am dus procesul verbal la București la comunitatea baptistă, am anunțat că suntem penticostali și apoi l-am dus și la comunitatea penticostală. Acum trei ani ne-am trezit cu actul de vânzare-cumpărare. Doi indivizi s-au dus la București, le-au dat hârtii prin care s-a înstrăinat biserica. Marin Virgil a fost cel care a vândut-o lui Iordan Petru. S-au folosit acte de vânzare cumpărare false. M-am judecat cu Iordan trei ani de zile și am câștigat. A fost un fals, iar Biserica Baptistă nu a mai existat din 2001”, spune prezbiterul. 
   Acesta spune că a aflat abia miercuri de executarea silită . „M-am dus la avocat și am deschis o acțiune în instanță pentru a opri executarea, iar executorul a spus că nu mai vine”, susține Costel Ivan. El a adăugat că, atunci când a văzut jandarmi și polițiști la ușa bisericii, le-a arătat hotărârea instanței, în speranța că astfel nu va mai avea loc acțiunea. Dar s-a înșelat. 
   La rândul său, Cristinel Chiriac, diaconul penticostalilor, afirmă că executarea silită nu ar fi trebuit să aibă loc deoarece procesul nu s-a terminat. „Noi suntem în judecată și nu trebuia să se execute. Iordan Petru a încercat să facă falsuri și nu se ocupă nimeni de el. Omul acesta a mai vrut să ia biserica cu acte false”, a spus diaconul. 
Cumpărătorul spune că biserica este a baptiștilor
 
   Cumpărătorul clădirii bisericii, din 2009, Petru Iordan, nu se consideră vinovat cu nimic și spune că biserica nu este a penticostalilor, ci a baptiștilor. El a recunoscut că au existat nereguli, dar susține că nu se face vinovat de nimic. Când a fost întrebat pentru ce a vrut să cumpere o biserică, a spus că „din filantropie”, dându-ni-l exemplul lui Gigi Becali. „Instanța a pus părțile din contract în situația anterioară, adică eu care am cumpărat biserica de la Biserica Baptistă din București. Din reclamanți, ei, (penticostalii-n.r) au devenit proprietari prin abuz de putere. Au stat acolo cu forța un an și jumătate. Baptiștii au mers la executor prin reprezentantul lor legal și atunci s-a pus în aplicare executarea. Dacă erau acte false cineva trebuia să răspundă și să fie arestat. S-a constatat că vina a fost a celui care a vândut biserica de la Biserica Baptistă București. S-a stabilit că Marin Virgil a făcut fals. Asta este și la dosar și se poate vedea. El a recunoscut. Am dat pe această clădire echivalentul a 30.000 euro. Penticostalii nu sunt proprietari. Biserica a revenit Bisericii Baptiste printr-o ordonanță preșidențială”, explică „filantropul”. 
   Biserica din Cornetu este revendicată de baptiști, care spun că penticostalii un au drepturi asupra clădirii. Un alt credincios, Viorel Romanescu susține că el este cel care a construit biserica, cu sprijinul financiar al fratelui plecat în străinătate. „Domnul Iordan Petru (cel care a cumpărat biserica – n.r) nu are nicio treabă. În cazul lui instanța a decis. Noi (baptiștii -n.r.) am câștigat biserica, iar în acte proprietarul de drept este Biserica Baptistă. Penticostalii nu au niciun drept. Nici Iordan nu are drept. Cu el nu avem ce discuta. El a recunoscut că nu mai are nicio treabă. S-a dovedit că s-au folosit acte false. Au folosit ei alte metode. Biserica este construită de mine, cu bani trimiși de la fratele meu din străinătate”, explică Romanescu. 
„Instanța a constatat nulitatea contractului de vânzare-cumpărare”
   Reprezentantul baptiștilor, Merlin Ivancea, spune că instanța a decis că acel contract de vânzare cumpărare este nul, fapt pentru care s-a decis revenirea la situația anterioară. Acest lucru înseamnă că biserica revine baptiștilor, dă asigurări Merlin. 
   „Instanța a constatat nulitatea contractului de vânzare cumpărare și a hotrărât revenirea la situația anterioară. Situația anterioară din punct de vedere al instanței este ca biserica să revină în proprietatea Bisericii Baptiste. Nu știu cum a procedat Biserica Penticostală, pe ce căi a mers, că la cadastru au obținut o încheiere care nu este hotărâre a unei instanțe. Noi avem o hotărâre a instanței pentru executarea silită. Dumnealui (prezbiterul Costel Ivan n.r.) a amenințat pe toată lumea. Ne face de rușine, ca și biserică neo-protestantă să ajungem în situația asta! Acest lucru se întâmplă numai datorită lui (Ivan-n.r) și familiei lui. Biserica s-a vândut de la Biserica Baptistă și este normal să fie tot baptistă. Biserica Penticostală susține că noi, Biserica Baptistă, ne-am desființat în 2001. Este total fals. Noi ne-am desființat în 2009”, explică Merlin Ivancea.
Cazul bisericii a fost anchetat de procurori
   Biserica din Cornetu este în centrul scandalului de aproape patru ani, iar cazul a fost cercetat și de procurori, care au stabilit că au fost folosite unele acte false atunci când a fost efectuată tranzacția imobiliară. 
   Povestea bisericii din Cornetu începe în luna martie a anului 1997. Procurorii care au anchetat acest caz arată că, în acea lună, doi bărbați din Slobozia Bradului au cumpărat un teren în suprafață de 294 de metri pătrați în intravilanul localității, pentru care au încheiat un contract de vânzare cumpărare și pentru care au plătit suma de două milioane lei. Pe teren s-a construit ulterior Biserica Creștină Baptistă „Sfânta Treime”, cu bani strânși de la cetățenii din localitate, dar și cu sprijinul financiar al unei persoane din Statele Unite ale Americii. Timp de mai bine de un an, până în luna august 1998, Virgil Marin a fost angajat al Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România – Biserica Creștină Baptistă „Sfânta Treime” din București, având și legitimație de serviciu pentru postul pe care îl deținea. La un moment dat, în anul 2001, persoanele care frecventau lăcașul de cult, în care se țineau slujbe, au decis să treacă la cultul penticostal și și-au ales un alt conducător. Odată cu această schimbare, s-a dat o altă denumire și bisericii – Biserica Creștină Penticostală „Betania”, Cornetu. 
   Ulterior, în 26 noiembrie 2009, arată procurorii, s-a încheiat un contract de vânzare cumpărare, iar Petru Iordan a devenit proprietarul bisericii, pentru care ar fi plătit 136.000 de lei. Documentul a fost semnat de Virgil Marin, ca și reprezentant al bisericii baptiste, și Petru Iordan. În baza acestui contract, Petru a încheiat la data de 30 decembrie 2009 un contract de comodat cu reprezentanții Uniunii Bisericii Sion Penticostală din Europa, având ca obiect folosirea imobilului și a terenului. Pentru că riscau să fie dați afară din biserică, la data de 5 ianuarie 2010, comunitatea care deja frecventa lăcașul a sesizat organele de poliție cu privire la faptul că s-a încheiat un contract fals în luna noiembrie 2009.
   În rechizitoriul întocmit de procurori se mai arată și că învinuiții nu au recunoscut comiterea faptelor, Virgil Marin declarând că el nu a încasat niciun ban, iar la notar nu i s-a citit contractul.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?