Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Femei otrăvite de… ciuperci


   Două femei din Vrancea au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Focșani, în week-end-ul care tocmai a trecut, după ce au mâncat ciuperci. Cele două femei, care au 37, respectiv 22 de ani, s-au simțit rău la scurt timp după ce au consumat ciuperci culese din pădure. Medicii de gardă le-au stabilizat, iar cele două au putut pleca acasă. 
   În ultimile zile, la UPU din cadrul Spitalului Județean au ajuns aproximativ 10 persoane intoxicate cu ciuperci, prin urmare, medicii au o serie de recomandări. Astfel, pentru a nu ajunge de la masă pe patul spitalului, nu consumați decât ciuperci achiziționate din spațiile comerciale autorizate, acolo unde acestea sunt verificate sanitar-veterinar înainte de a fi puse în vânzare, iar în cazul apariției primelor semne de boală prezentați-vă de urgență la medic. „Intoxicația cu ciuperci cu perioadă scurtă de incubație (de la 15 minute la trei ore de la consum) se manifestă prin simptome digestive – dureri abdominale, vărsături, alterarea stării generale, abundența salivației, amețeli, grețuri, transpirații intense, tulburări cardio- respiratorii, mâncărimi la nivelul tegumentelor, precum și tremurături, agitație. În cazul intoxicației cu ciuperci cu perioadă lungă de incubație, simptomele apar după 12 – 24 de ore de la consum și se manifestă prin grețuri, vărsături, ulterior putând apărea fenomene de afectare hepatică gravă, renală, tulburări neurologice și chiar comă ce poate duce, în final, la decesul persoanei”, avertizează medicii. 
   De asemenea, doctorii îi sfătuiesc insistent pe vrânceni să nu le dea copiilor ciuperci, nici măcar dacă știu sigur că nu pot fi otrăvite, deoarece este un aliment indigest, greu tolerat de cei mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?