Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Bărbaţii europeni, mai înalţi decât în secolul XIX


  Înălțimea medie a bărbaților europeni a crescut cu 11 centimetri de la începutul anilor 1870 până în 1980, reflectând ameliorările semnificative înregistrate de starea de sănătate a populației de pe acest continent, potrivit unui studiu publicat luni. Contrar așteptărilor, studiul a descoperit faptul că înălțimea medie a cunoscut o creștere accelerată în perioada care a inclus cele două războaie mondiale și Marea criză economică, atunci când sărăcia, raționalizarea alimentelor și asprimile războiului ar fi trebuit, potrivit experților, să limiteze creșterea în înălțime a oamenilor.
   Această creștere s-ar putea datora faptului că oamenii hotărau să aibă mai puțini copii în acea perioadă, spun oamenii de știință, în condițiile în care familiile mai mici au fost asociate deja în studii anterioare cu creșterea înălțimii medii a populației. „Creșterea staturii umane reprezintă un indicator-cheie pentru ceea ce privește ameliorările înregistrate în sănătatea medie a populației”, a spus Timothy Hatton, profesor de economie la Universitatea Essex din Marea Britanie, coordonatorul acestui studiu.
   Potrivit acestui studiu, bărbații europeni au crescut de la 167 de centimetri la 178 de centimetri în puțin peste 100 de ani. Studiul, publicat pe site-ul revistei Oxford Economic Papers, a analizat datele referitoare la înălțimea medie a bărbaților în vârstă de 21 de ani începând din anii 1870 și până în 1980 în 15 țări europene. Studiul s-a concentrat asupra bărbaților, spun autorii săi, întrucât nu există date istorice exhaustive despre înălțimea femeilor. Datele recente au fost preluate din sondaje de opinie, iar datele mai vechi au fost preluate din înregistrările militare ale recruților. În medie, înălțimea bărbaților europeni a crescut cu 11 centimetri într-un secol, însă există diferențe de la o țară la alta.
   În Spania, de exemplu, înălțimea bărbaților a crescut cu 12 centimetri – de la 163 centimetri din perioada 1871-1875 la 175 centimetri în 1971-1975 -, iar în Suedia înălțimea medie a crescut cu 10 centimetri, de la 170 centimetri la 180 centimetri în aceeași perioadă.
   Cercetătorii au descoperit că în multe țări europene – inclusiv în Marea Britanie, Irlanda, țările scandinave, Olanda, Austria, Belgia și Germania – a existat „o accelerare distinctă” în ritmul de creștere a înălțimii, în perioada care a cuprins cele două războaie mondiale și Marea criză economică. „Este o descoperire șocantă, întrucât acea perioadă precede implementarea vastă a descoperirilor majore din medicina modernă și a serviciilor naționale de sănătate”, afirmă autorii studiului. Una dintre posibilele explicații, pe lângă scăderea mortalității infantile, ar putea fi o scădere accentuată a ratei natalității în perioada menționată – familii mai mici au fost asociate în studii precedente cu creșterea înălțimii.
   Alți factori care au stimulat creșterea în înălțime a bărbaților europeni includ creșterea veniturilor, introducerea pe scară largă a apei curente și a toaletelor, ameliorarea condițiilor de viață, o educație mai bună în domeniul sănătății, o nutriție mai bună și apariția unor servicii sociale și a unor sisteme de sănătate mai eficiente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?