Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

GALERIE FOTO: Agent şef principal Constantin Crăciun, şeful Postului de Poliţie Suraia


   „Monitorul de Vrancea” reia rubrica „Portret de șef de post”. Astăzi vi-l prezentăm pe agent șef principal Constantin Crăciun, de la Suraia. Acesta își face meseria cu dăruire și după 30 de ani de activitate. A devenit polițist în anul 1984, când avea puțin peste 20 de ani, iar de câteva luni este șeful Postului de Poliție din comuna Suraia, localitate în care și-a mai desfășurat activitatea și între anii 1992-2005. Împreună cu cei patru colegi ai săi, agent șef Daniel Leonte, agent principal Crinel Airini, agent Adrian Vlădoiu și agent Paul Pârlog, șeful de post veghează la liniștea celor peste 5.700 de locuitori ai comunei. Spune că atunci când a venit prima dată în comuna Suraia problemele se țineau lanț, violurile, tentativele de omor și chiar omorurile erau frecvente. Acum, oamenii s-au liniștit.
   Agent șef principal Constantin Crăciun, șeful Postului de Poliție din comuna Suraia, a jurat că va fi în slujba cetățeanului atunci când avea puțin peste 20 de ani. De atunci și până acum au trecut 30 de ani, iar șeful de post își face meseria cu aceeași dăruire cu care și-o făcea și la început. Chiar dacă a trecut atâta vreme, Constantin Crăciun mai are resurse să facă față cerințelor din sistem și să-și îndeplinească atribuțiile de apărător al legii. Spune că i-a plăcut dintotdeauna meseria. „Este o meserie care îți oferă satisfacții și nicio zi nu seamănă cu cealaltă”, ne dă asigurări polițistul.  
   Prima sa zi de muncă a fost pe data de 1 martie 1984, la Postul de Poliție din comuna Dumitrești, unde a stat câțiva ani buni. Atunci, comunei Dumitrești îi erau arondate 16 sate. Polițiștii nu aveau telefoane mobile și nici mașini, iar când omul avea o problemă, venea la post pentru a-i anunța pe polițiști, iar oamenii legii, încălțați cu cizme, străbăteau kilometri întregi pe jos, pentru a ajunge la cei care aveau nevoie de ei. Atunci când oamenii nu veneau la post pentru a anunța un incident, polițiștii aflau de problemă prin intermediul telefonului cu manivelă. 
   Au fost vremuri grele, care acum s-au schimbat. Chiar dacă nici acum nu au tot ce le trebuie, polițiștii au totuși multe dotări în plus, astfel încât munca să le fie mai ușoară, iar intervențiile mai propmpte. „Am început munca la Dumitrești. Erau 16 sate. Era comuna cu cea mai mare întindere din județ. Mergeam câte 10-12 kilometri pe jos ca să ajungem la un caz. Când omul avea o problemă, venea la post. Dacă nu venea, era un telefon cu manivelă și așa ne anunțau de incidente. Nu era timp de răspuns ca acum, pentru că dura mult până ajungeai la un caz, dacă era într-un sat mai îndepărtat. Nu era program, nu era nimic”, își amintește agent șef principal Constantin Crăciun. 
   Ulterior, polițistul a fost mutat la postul de Poliție din comuna Păunești. Aici și-a desfășurat activitatea între anii 1990-1992. Consideră că această comuna a fost una dintre cele mai grele, dintre toate prin care și-a desfășurat activitatea. „Comuna Păunești a fost cea mai grea. Erau multe fapte cu violență, fapte de furt. Infracționalitatea era extrem de crescută. Aici a fost omorât și un polițist. Era bine atunci dintr-un alt punct de vedere: oamenii erau săritori. Când se întâmpla ceva, veneau și ne întrebau dacă ne pot ajuta, ne spuneau ce știau. Îmi plăcea să lucrez cu oamenii de acolo. Acum nu mai fac la fel. Nu vor să se implice pe motiv că sunt vecini, că sunt rude și că nu vor să aibă probleme dacă se pun martori sau dacă spun ceea ce știu”, a explicat șeful de post. 
A mers pe jos până la Ploscuțeni, pe urmele unei vaci furate
   Chiar dacă localitatea Păunești era una cu probleme, aici șeful de post a avut și cea mai mare satisfacție din cariera sa. Nu poate uita o familie de bătrâni, de-o seamă cu părinții săi, care într-o săptămână au rămas fără tot ce aveau. Păsări, cereale, o vacă și-un vițel. „La Păunești am avut un caz care m-a impresionat. Este vorba despre o familie de bătrâni, de-o seamă cu părinții mei. Au venit la post și ne-au spus că le-au fost furate păsările și alte bunuri. După trei zile au venit din nou și au reclamat că li s-a furat mâncarea. Mă temeam că vor rămâne fără tot ce aveau și i-am spus șefului de post că trebuie să găsim goții pentru că este posibil să le fure tot. După alte trei zile au venit din nou la post. De această dată li se furase vaca și vițelul. Era spre iarnă și ninsese puțin. Am luat-o pe urmele animalelor, pe jos. Am ajuns la Pufești-Domnești, pe malul Siretului. Aici, urmele au dispărut. Am ajuns pe malul celălalt al apei și am dat din nou de urme. Am tot mers și am ajuns la Ploscuțeni. Atunci nu era comună. Cu polițiștii din Homocea am dat de urma animalelor. Urmele ne-au dus exact la casa unei familii din localitate, care se ocupa cu așa ceva. Am găsit vaca și vițelul bătrânilor. L-am anunțat pe bătrân și și-a recuperat animalele. Mi-a fost foarte milă de ei. Atunci am avut cea mai mare satisfacție, că am putut să-i ajut. M-am bucurat ca și cum eu și familia mea am fi câștigat ceva”, povestește agent șef principal Constantin Crăciun. 
La Suraia, faptele comise cu violență au fost la ordinea zilei
   Ulterior, timp de 15 ani, adică din 1992 și până în 2005, a fost șef de post la Suraia. Când a ajuns aici, polițistul s-a îngrozit. Violurile, tentativele de omor și chiar omorurile erau fapte aproape obișnuite. Dar, niciodată nu i-a fost frică de oameni, fie ei și răi, reușind în tot acest timp să aducă localitatea pe linia de plutire și să-i facă pe localnici să înțeleagă că nu este bine să nu respecți legile. „Comuna Suraia era una cu probleme. Când am venit aici, toată lumea îmi spunea să nu rămân, pentru că aici lumea se omoră și se taie. A fost greu la început. La săptămână erau tentative de omor, omoruri, violuri. Era o comună grea. În 2-3 ani, am reușit să redresăm lucrurile și să înregistrăm o scădere a acestor fapte comise cu violență. Când am plecat de aici era mult mai bine”, povestește polițistul. 
   După cei 15 ani de activitate la Suraia, agentul șef principal Constantin Crăciun a fost numit șef de post în comuna Garoafa, unde și-a desfășurat activitatea până în 2009. De aici a plecat la Cîmpuri, comună în care a fost șef de post până în vara acestui an. Acolo, cele mai mari bătăi de cap i-au dat infracțiunile silvice. A făcut sute de drumuri prin păduri, uneori pe jos, alteriori cu vreun taf, ca să vadă unde s-a tăiat copacul. Trebuia să meargă, pentru că oamenii veneau și reclamau că li s-a tăiat un arbore, doi ori mai mulți. 
   Din vara acestui an a revenit la Suraia, tot pe funcția de șef de post. Chiar dacă au trecut 8 ani de când a plecat din această comună, nu i-a fost foarte greu să se acomodeze. Cunoaște locuitorii și le știe problemele. „Acuma, comuna Suraia este altfel. Am găsit multe schimbări. Oamenii sunt la locul lor, iar probleme deosebite nu avem. Se mai fură de pe câmp, dar facem acțiuni în acest sens, și mai sunt fapte de mică violență. Mai există certuri, neînțelegeri. Nu pot spune că sunt probleme deosebite”, explică Crăciun.
   În comuna Suraia au fost ceva probleme cu două găști de hoți care au spart mai multe locuințe, atât pe raza comunei Suraia cât și de pe raza altor localități. Polițiștii au reușit să-i prindă și să-i trimită acolo unde le este locul, adică în arestul IPJ. Polițiștii de la post, respectiv șeful de post și cei patru colegi ai săi, agent șef Daniel Leonte, agent principal Crinel Airini, agent Adrian Vlădoiu și agent Paul Pîrlog fac tot posibilul pentru ca liniștea să domnească în comună. „Suntem cinci acum la post. Este posibil ca Airini să plece și îmi pare rău. Este un lucrător bun, pe care mă bazez. Doi dintre lucrători sunt la început și mai au de învățat. Încet, încet se specializează și ei”, spune agent șef principal Constantin Crăciun. 
Avansat de trei ori la excepțional
   Pentru eforturile depuse în cei 30 de ani de activitate, șeful de post a fost și răsplătit. La 38 de ani a devenit cel mai tânăr lucrător de poliție din Vrancea care avea toate gradele. A fost avansat de trei ori la excepționat pentru eforturile pe care le-a depus în activitatea sa. „Am fost avansat de trei ori la excepțional înainte de termen. La vârsta de 38 de ani aveam toate gradele. De atunci nu mai aștept nicio avansare, pentru că nu am ce să mai primesc. Avansările au fost făcute în decursul a 10 ani. Am fost avansat de două ori în perioada în care am fost șef de post la Suraia și odată când eram la Păunești”, ne-a spus Crăciun. 
„Pasiune mea sunt fetele mele”
   Atunci când nu este la postul de poliție sau prin comună să mai convingă vreun cetățean că trebuie să vină la post pentru a da declarații, șeful de post își petrece timpul cu familia. Este din satul Bătinești, comuna Å¢ifești, și tot acolo și-a făcut și o casă, în care vrea să se retragă atunci când va ieși la pensie. Nu i-a fost ușor să se mute din casă-n casă cu tot cu familie, dar spune că „asta-i meseria noastră”.  
   Se mândrește cu cele două fete ale sale și îi mulțumește soției că i-a fost alături și că îi este în continuare, dar și că l-a înțeles cu bunele și cu relele meseriei pe care o practică de 30 de ani. Spune că are două mari pasiuni: fetele sale și casa de la Bătinești. Se mândrește cu cele două fiice, una dintre ele plecată acum în străinătate. Nu regretă nicio secundă că niciuna dintre ele nu a ales să facă o carieră în poliție. Nu crede că această meserie este pentru femei. „Sunt bine acolo unde sunt și întotdeauna m-am mândrit cu ele”, mărturisește polițistul. 
   Povestea șefului de post din Suraia ar fi putut continua, dar ne-am oprit aici pentru că mai multe persoane așteptau pe băncile din fața postului de poliție să discute cu oamenii legii…

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?