Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

FRUCTELE de vară şi EFECTELE unice asupra stării de sănătate


   Efectele benefice pe care fructele de vară le au asupra stării de sănătate, alături de avantajele nutriționale unice ale acestora, sunt prezentate într-un articol publicat pe cotidianului francez Le Figaro. Oamenii de știință au spus-o și au repetat-o de multe ori: este indispensabil să te hidratezi corespunzător, mai ales în timpul zilelor caniculare de vară. Apa rămâne cea mai bună soluție, fiind totodată cea mai evidentă. Însă hrana solidă reprezintă și ea o sursă importantă de lichide, mai ales în cazul fructelor întregi, care sunt compuse din cel puțin 85% apă. Acest procent poate să depășească 90% în cazul perelor, al pepenilor galbeni și al pepenilor verzi.
   „Vedetele” verii, fructele prezintă numeroase avantaje nutriționale. Ele sunt bogate în nutrimente esențiale pentru buna funcționare a organismului: vitamine, antioxidanți, minerale și oligoelemente. Ele conțin și fibre, care favorizează digestia și încetinesc absorbția zahărului adus în organism chiar de fructul în sine, în timp ce alte alimente bogate în zahăr sunt de obicei digerate rapid, în partea superioară a intestinului.
   Pe de altă parte, sațietatea este astfel favorizată, fapt care întârzie apariția senzației de foame. Alegând produse din fermele bio sau prin spălarea fructelor, este posibilă păstrarea cojii, bogată la rândul ei în elemente benefice, eliminând în același timp expunerea la acțiunea dăunătoare a pesticidelor. Toate aceste avantaje fac din fructele întregi un tip de alimente care trebuie privilegiat în regimurile alimentare și în lupta contra obezității. Absorbția încetinită a zahărului protejează ficatul și pancreasul în rolul lor de descompunere a alimentelor și de regularizare a glicemiei.
   Cu toate acestea, nu trebuie să se creadă că sucurile 100% naturale prezintă aceleași avantaje ca fructele întregi. Forma lichidă antrenează o digestie foarte rapidă: în condițiile în care este nevoie de câteva minute pentru a mânca o piersică, doar câteva secunde sunt suficiente pentru a bea un pahar cu suc de piersici, care conține echivalentul în zahăr a cel puțin două sau trei fructe. Se pierde totodată avantajul oferit de fibre și adeseori cel al vitaminelor concentrate în coajă. În loc să beți un pahar cu suc de fructe, ar fi mai bine să mâncați două fructe întregi.
   Un alt sfat: august este luna din an în care pe piață se găsesc cele mai multe fructe – profitați deci pentru a aduce variație în alimentația dumneavoastră și, astfel, beneficiile vor fi maximizate. Specialiștii de la centrul de cercetări științifice preventive de la Universitatea Yale dau următorul sfat: „Mâncați un curcubeu de fructe: mure, prune, pere, struguri, piersici, căpșuni și cireșe”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?