Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Alba-neagra cu reparaţiile la şcolile din Cîrligele


   Conducerea Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea susține că școlile din comuna Cîrligele vor fi gata până la începerea noului an școlar, însă primarul Åžtefan Moscu este de părere că lucrările nu vor fi finalizate nici în luna noiembrie. Ministerul Educației, prin ISJ, a transmis Primăriei Cîrligele o adresă în care se arată că până la data de 17 septembrie va fi făcută recepția tehnică la terminarea lucrărilor. Primarul Åžtefan Moscu a declarat că nu crede că acest lucru va fi posibil deoarece constructorul refuză să reia lucrările până când nu va primi sumele restante, în valoare de peste 150 mii lei. În acest moment, toate școlile din comună sunt în reabilitare, iar lucrările au fost sistate din lipsă de fonduri. Este vorba despre școlile din Bonțești,  Dălhăuți și Cîrligele. Din aceste considerente, peste 250 de oameni au semnat un memoriu pe care primarul comunei Cîrligele, Åžtefan Moscu, l-a transmis ministrului Educației, Remus Pricopie. 
 Conducerea Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea susține că școlile din comuna Cîrligele vor fi gata până la începerea noului an școlar. ISJ Vrancea a transmis Primăriei Cîrligele o adresă în care se arată că până la data de 17 septembrie va fi făcută recepția tehnică la terminarea lucrărilor. Adresa face referire doar la una dintre școli, respectiv Åžcoala Cîrligele și are mai mult rolul de a-i atrage atenția primarului din Cîrligele ce lucrări trebuie să facă autoritățile locale la această școală, nu ce se va întâmpla cu lucrările care nu sunt executate și de care sunt responsabili cei din Ministerul Educației și ISJ Vrancea. 
 În adresă se face referire doar la data când se presupune că vor fi finalizate lucrările, respectiv 16-17 septembrie 2013. Niciun cuvânt însă despre sumele datorate de Minister constructorului și nici despre finanțarea necesară pentru finalizarea lucrărilor. „Având în vedere faptul la această dată contractul pentru execuția lucrărilor, încheiat între Ministerul Educației Naționale și SC Concas SA Buzău, este realizat în proporție de 73,8 % și că în acest an lucrările trebuie finalizate, vă rugăm să procedați la urgentarea executării lucrărilor ce vă revin, în așa fel încât până la data de 9 septembrie acestea să fie finalizate. Vă reamintim că recepția lucrărilor se va face în intervalul 16-17 septembrie 2013. Trebuie să prezentați cărțile tehnice aferente lucrărilor efectuate prin grija dumneavoastră”, se arată în adresa ISJ Vrancea. 
 În replică, primarul Åžtefan Moscu a declarat că toate lucrările la care se face referire în adresă că ar fi de competența autorităților locale au fost realizate. Åžtefan Moscu și-a exprimat neîncrederea privind finalizarea lucrărilor la data mai sus amintită. „Primăria a montat deja centrala termică, am făcut coșurile de fum, racordul electric și branșamentul la alimentarea cu apă. Mai avem de realizat gardul împrejmuitor care deja este contractat, dar nu îl putem monta deoarece constructorul nu a scos molozul din curtea școlii. Nu cred că finalizarea lucrărilor va fi posibilă la data de 17 septembrie. De fapt nu cred că lucrările vor fi finalizate nici până la data de 17 noiembrie, deoarece  constructorul refuză să reia lucrările până când nu va primi sumele restante, în valoare de peste 150 mii lei. Problema este în curtea ministerului și nu în curtea noastră”, a susținut primarul Åžtefan Moscu. 
              Memoriu pentru reabilitarea școlilor
 Vă reamintim că peste 250 de oameni din comuna Cîrligele au semnat un memoriu pe care primarul comunei Cîrligele, Åžtefan Moscu, l-a trimis ministrului Educației, Remus Pricopie, în care solicită sprijin pentru finalizarea lucrărilor la cele trei școli din comună. Practic, în acest moment școlile Bonțești, Dălhăuți și Cîrligele sunt șantiere părăsite deoarece nu s-au mai alocat bani pentru finalizarea lucrărilor. „Vă solicităm sprijinul în vederea definitivării lucrărilor de reabilitare capitală demarate în luna aprilie la Åžcoala „Mihai Sîmbotin”, din Cîrligele. La această dată lucrările la unitatea de învățământ mai sus amintită sunt realizate în proporție de 95 la sută, însă din cauza blocării fondurilor, lucrările necesare pentru finalizarea obiectivului de investiții au fost suspendate. Precizăm că execuția lucrărilor a fost finanțată prin Banca Mondială și parțial din surse guvernamentale. La nivelul comunei Cîrligele există trei unități școlare de învățământ primar și gimnazial, la toate trei fiind în execuție lucrări de reabilitare în diferite stadii fizice”, se arată în adresa transmisă Ministerului Educației. 
 În document se mai arată că „părinții exercită presiuni asupra noastră în vederea finalizării lucrărilor de la Åžcoala Cîrligele, deoarece majoritatea elevilor sunt din Cîrligele”. Pentru a reuși să îi transporte pe copii la școală, microbuzul școlii a efectuat și 12 curse zilnic, „în condiții grele care au presupus eforturi financiare mari”. „Cei mai nemulțumiți sunt părinții copiilor de la clasele pregătitoare și I-IV, având în vedere faptul că elevii au fost aduși la școală începând cu ora 7.00, pentru ca microbuzul să reușească să-i aducă pe copii la cursuri în timp util, respectiv până la ora 7.50”, se mai arată în adresa înaintată ministrului Educației, Remus Pricopie. 
         PDL a stopat finanțarea pentru reabilitarea școlilor
 Primarul comunei Cîrligele, Åžtefan Moscu, a declarat că școlile din Bonțești și Dălhăuți au intrat într-un  program de reabilitare în 2007, an în care au și demarat lucrările. După ce la putere a venit PDL, alocațiile financiare la cele două școli au fost sistate. Cele două școli se află și în acest moment în stadiul de șantier în ciuda demersurilor făcute de autoritățile locale, dar și de directorul coordonator al școlilor din Cîrligele. „Sunt lucrări începute din 2007 și pentru care guvernele pedeliste nu au dat nici măcar un leu. Nu numai că nu au fost finalizate în șase ani, dar nici măcar nu au mai continuat lucrările. Noi, la nivel local, am  reușit ca în doar trei luni și jumătate să construim o grădiniță de la zero și să o dotăm cu mobilier și aparatura necesară, iar guvernele Boc și Ungureanu nu au vrut să dea niciun  ban pentru lucrări pe care nici măcar nu le-am cerut noi, autoritățile locale”, a afirmat primarul Åžtefan Moscu. 
 Acesta a mai spus că în februarie 2012, Åžcoala coordonatoare Cîrligele a intrat tot în reabilitare, finanțarea fiind asigurată prin Banca Mondială. Din motive neștiute, s-a asigurat finanțare doar pentru 95 la sută din lucrări, motiv pentru care constructorul s-a retras de pe șantier. „Așa se face că în acest moment ne aflăm poate într-o situație unică. Toate școlile din comună sunt nefuncționale, au fost transformate în șantiere și lăsate așa. Până anul trecut, pentru că școlile din Bonțești și Dălhăuți se aflau deja în reparații, copiii de la aceste școli au fost mutați la școala de centru. Însă și această școală a intrat în reparații, iar lucrările nu au fost terminate și din aceste considerente copiii din Cîrligele se află în situația de a nu avea unde merge la școală în anul școlar 2013-2014„, a precizat primarul din Cîrligele. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?