Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Un deţinut a murit în Penitenciarul Focşani


   Un bărbat condamnat la închisoare a murit ieri după-amiază, în incinta Penitenciarului Focșani. După cum ne-au spus polițiștii, lui Iulian Cășuneanu¸ în vârstă de 63 de ani, din Năruja, i s-a făcut rău în timp ce se afla în camera de detenție. Colegii de celulă au alertat imediat gardienii, iar bărbatul a fost dus la cabinetul medical al Penitenciarului Focșani. Aici, el a intrat în stop cardio-respirator și a decedat. Deținutul a fost resuscitat zeci de minute și de medicul unității și de cei de la echipajul de ambulanță ajuns la fața locului, dar nu s-a mai putut face nimic pentru el. Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Focșani, subcomisar Georgeta Gură ne-a precizat că bărbatul nu era cunoscut cu afecțiuni medicale. „Astăzi, 21 iulie, 2013, în jurul orei 13.00, persoana privată de libertate a fost prezentată la cabinetul me-dical și s-a intervenit imediat pentru acordarea primului ajutor. Concomitent, incidentul a fost anunțat prin serviciul de urgență 112. Deși manevrele de resuscitare au continuat și după sosirea echipajului SAJ, din nefericire decesul a fost declarat la ora 14.03. Persoana privată de libertate nu se afla în evidențele medicale cu nicio afecțiune și se afla în Penitenciarul Focșani din luna mai a.c. Au fost informați poliția, Parchetul, judecătorul delegat și este o anchetă în desfășurare”, ne-a precizat subcomisar Georgeta Gură. 
   După ce a fost anunțat decesul, la Penitenciar au ajuns și polițiștii. Aceștia au confirmat și ei incidentul de la Penitenciarul Focșani și ne-au spus că la examinarea sumară a cadavrului nu au fost observate urme vizibile de violență. După cercetarea la fața locului, trupul neînsuflețit al bărbatului a fost dus la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei și stabilirea cauzei morții, rezultate pe care le așteaptă polițiștii și procurorii pentru a elucida acest caz de moarte suspectă. „Este vorba despre o moarte suspectă și așteptăm concluziile medico-legale pentru a stabili cauzele decesului”, a explicat procurorul Paul Mihăilă, șeful Secției de Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. 
   Anchetatorii ne-au precizat că deținutul care a decedat a ajuns după gratii după ce a fost condamnat pentru furt. El avea de ispășit o pedeapsă ce depășea cu puțin un an. Nu este prima dată când se întâmplă un astfel de incident. În anul 2011, un alt deți-nut, din Golești, a murit la spital, după ce i s-a făcut rău la Penitenciar. 
   Unii dintre deținuți, dar și aparținători ai acestora, s-au plâns de nenumărate ori de condițiile din penitenciar. Unii erau nemulțumiți de aglomerație, alții de hrana pe care o primesc, dar și din alte motive. Este cunoscut faptul că numărul deținuților din Penitenciarul Focșani este mult mai mare decât numărul de locuri, însă reprezentanții Penitenciarului Focșani ne-au spus că deținuților le sunt respectate toate drepturile. În plus, aceștia au adăugat că fiecare persoană privată de libertate are pat individual.
   Conform informațiilor de pe site-ul Administrației Naționale a Penitenciarelor cu privire la dinamica efectivelor, pe data de 9 iulie a.c., în Penitenciarul Focșani se aflau 733 de persoane private de libertate, dintre care 3 minori, în condițiile în care capacitatea legală este puțin peste 500. Indicele de ocupare era de 165,46%. În ceea ce privește numărul de paturi instalate, conform ANP, la aceeași dată, la Penitenciarul Focșani erau instalate 762 de patru, 12 dintre acestea fiind la infirmerie. 

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?