Ediția: Vineri 25 Iulie 2025 Nr. 6928

Atenţie la comercianţii de ochelari de soare!


      Comercianții produselor cosmetice de protecție solară au învățat din lecțiile anilor trecuți și au la vânzare mărfuri care oferă toate informațiile necesare clienților. Nu același lucru se poate spune despre vânzătorii ochelarilor de soare, unde 86% dintre produsele verificate nu respectă prevederile privind marcarea și etichetarea. În cadrul unei acțiuni de control, Protecția Consumatorilor a verificat 17 operatori economici care comercializau astfel de produse și 970 ochelari de soare, în valoare totală de 97.602 lei. La 15 dintre comercianți au fost constatate diverse abateri și s-au aplicat 17 avertismente și 5 amenzi contravenționale în valoare de 17.200 lei. Comisarii au dispus oprirea temporară de la comercializare a 740 ochelari de soare, în valoare totală de 70.702 lei.
 Reprezentanții Protecției Consumatorilor au arătat că abaterile constatate constau în nereguli de marcare – etichetare, constatate la 14 operatori economici, nemarcarea numărului pentru categoria de filtru (de la 0 la 4), corespunzând unor factori de transmisie pentru filtrele de protecție solară pentru uz general care realizează o protecție diferențiată pentru domeniul spectral ultraviolet, vizibil și infraroșu, „lipsa avertismentelor obligatorii privind neadaptarea ochelarilor de soare pentru conducerea automobilului și utilizatorii autostrăzilor (pentru categoria de filtru 4 și unii ochelari de soare din categoriile 0,1,2,3), neadaptarea pentru privirea directă a soarelui”
 Conducerea Comisariatului Județean de Protecția Consumatorilor recomandă vrâncenilor să evite cumpărarea ochelarilor de soare din magazine nespecia-lizate ori la care nu se declară producătorul, importatorul sau furnizorul, întrucât există riscul ca aceștia să nu respecte standardele de conformitate și să permită razelor solare să le afecteze vederea. „Vara suntem tentați să ne expunem razelor solare mai mult, iar pentru ca această expunere să nu provoace riscuri asupra sănătății ochilor și pielii, este recomandată utilizarea de produse de protecție solară, atât produse cosmetice, cât și ochelari de soare. Este foarte importantă alegerea produsului cu factorul de protecție care să convină tipului de piele sau scopului dorit, respectarea recomandărilor, sfaturilor, avertismentelor înscrise pe etichete. De exemplu, în cazul cosmeticelor de protecție solară, chiar dacă acestea au factor mare de protecție, trebuie evitată expunerea excesivă la soare la orele de vârf, de obicei în intervalul orar 11:00-15:00. De asemenea, se recomandă aplicarea produselor de protecție solară în cantități suficiente, reaplicarea după ieșirea din apă, evitarea expunerii directe la soare a sugarilor și a copiilor mici. Consumatorii trebuie să știe că niciun produs de protecție solară nu poate asigura o protecție totală”, a afirmat comisarul șef adjunct Dumitru Dilă.
Abateri de etichetare la produsele cosmetice
 În cazul produselor cosmetice de protecție solară, controlul tematic al comisarilor de la Protecția Consumatorilor a scos la iveală că doar 2% din produsele verificate nu respectă prevederile legale. Au fost verificate produse cosmetice de protecție solară în valoare totală de 21588 lei și s-au dispus măsuri de oprire temporară de la comercializare a unor produse în valoare totală de 471 lei. Pentru abaterile constatate, comisarii au aplicat 4 avertismente și o amendă contravențio-nală în valoare de 2.000 lei. Printre abaterile constatate se numără cele de informare – etichetare constatate la o gamă de cosmetice de protecție solară din Israel, prezența la comercializare a unei loțiuni de plajă  inscripționată în mod incorect cu „SPF 100”, în loc de „50+” putând induce consumatorilor ideea unei protecții totale sau inscripționată în mod incorect cu factorul de protecție „FP 34”, „FP 36”, în loc de „FP 30”, conform Regulamentului Comisiei Europene. 
 Au mai fost găsite vânzări promoționale cu ne-respectarea normelor în materie, respectiv perioada afișată a promoției era eronată, erau afișate reduceri de preț pentru unele game de cosmetice de protecție solară de 35% , respectiv de 20%, fiind afișate doar prețurile vechi, nereduse. Comi-sarii arată că „nefiind oferite consumatorilor prețurile care reies după aplicarea reducerilor de 35%, respectiv 20%, se îngreunează alegerea produselor, cu atât mai mult cu cât prețurile practicate sunt de forma 19,92 lei, 56,50 lei, fiind greu de calculat prețul real”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?