Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Certificatul energetic al clădirilor, obligatoriu de astăzi la vânzare sau închiriere


       Proprietarii vor fi obligați să aibă, de astăzi, certificatul de performanță energetică a clădirilor atunci când vor vinde sau închiria un apartament sau o casă, contractele încheiate în lipsa acestuia putând fi anulate. Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusă prin Legea 159/2013 pentru modificarea și completarea Legii 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor. Actul normativ a fost publicat în 20 mai în Monitorul Oficial și va intra în vigoare astăzi.
 Potrivit noilor reguli, proprietarul sau administratorul unei clădiri sau unități de clădire (apartament) va fi obligat să pună la dispoziția potențialului cumpărător sau chiriaș, anterior perfectării contractului, o copie a certificatului energetic, astfel încât acesta să ia cunoștință despre performanța energetică a clădirii. Totodată, în anunțurile de vânzare sau închiriere, proprietarul ori administratorul clădirii sau apartamentului va da și informații din certificatul energetic. La încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul este obligat să îi dea cumpărătorului certificatul energetic în original. Contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere încheiate în lipsa certificatului energetic sunt supuse nulității relative și pot fi atacate în justiție de către părțiile care au încheiat documentul sau de către terți. De asemenea, la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul este obligat să depună la organul fiscal competent o copie a certificatului energetic.
 Certificatul de performanță energetică este întocmit pentru clădirile care se construiesc, se vând, se închiriază sau sunt supuse renovărilor majore. 
 Documentul este necesar pentru locuințe unifamiliale, blocuri de locuințe, birouri, clădiri ale instituțiilor de învățământ, spitale, hoteluri și restaurante, săli de sport, clădiri pentru servicii de comerț sau alte tipuri de clădiri consumatoare de energie, clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităților publice sau a instituțiilor care prestează servicii publice.
 Certificatul nu este necesar pentru clădiri și monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită, deoarece acestora, daca li s-ar aplica cerințele, li s-ar modifica în mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior. 
 De asemenea, documentul nu este necesar pentru clădiri folosite ca lăcașuri de cult sau pentru alte activități cu caracter religios, pentru clădiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la doi ani, din zone industriale, ateliere și clădiri nerezidențiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie, pentru clădiri rezidențiale care sunt destinate a fi utilizate mai puțin de patru luni pe an, pentru clădiri independente, cu o suprafață utilă mai mică de 50 de metri pătrați. 
 În certificatul de performanță energetică a clădirii sunt cuprinse date privind consumul de energie al unei clădiri sau al unei unități de clădire. Performanța energetică a clădirii se exprimă printr-o notă, de la 1 la 100, care este cu atât mai mare cu cât clădirea are o eficiență energetică mai ridicată. Totodată, performanța energetică se exprimă prin încadrarea într-una din cele șapte clase, de la clasa A caracterizată prin consumul cel mai scăzut de energie, respectiv un consum de până la 125 de kWh/mp/an, până la clasa G corespunzătoare celui mai ridicat consum, respectiv de peste 820 kWh/mp/an.
 Certificatul de eficiență energetică este valabil 10 ani de la data eliberării, cu excepția situației în care, pentru clădirea sau unitatea de clădire la care există certificat în valabilitate, se efectuează lucrări de renovare majoră, care modifică consumurile energetice ale acesteia. 
8 auditori energetici în Vrancea
 Certificatul de performanță energetică se elaborează și se eliberează de către auditorul energetic pentru clădiri, la solicitarea investitorului, proprietarului sau administratorului clădirii ori unității de clădire. Până la data de 8 iulie 2013 au fost atestați 1.387 de auditori energetici, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. În Vrancea sunt opt. Solicitantul trebuie să se adreseze unui auditor energetic atestat și să încheie un contract de prestări servicii cu acesta.
 Proprietarul sau administratorul trebuie să dețină și să pună la dispoziția auditorului energetic planurile clădirii sau apartamentului, din Fișa de cadastru OCPI sau din contractul de vânzare-cumpărare, precum și informații legate de istoricul clădirii, inclusiv modificări de spațiu, de funcțiune și reparațiile. Auditorul energetic va trebui să strângă la dosar următoarele documente: planul general de încadrare în zonă al imobilului (scara 1:2000), cu precizarea punctelor cardinale; planuri de arhitectură – fațade și secțiuni pentru subsol, parter, etajul curent, ultimul etaj, terasă; planuri cu secțiuni longitudinale și transversale; planuri pentru instalațiile de încălzire și apă caldă de consum; releveu apartament (scara 1:100); detalii constructive pentru pereți, planșeu peste subsol, planșeul de sub mansardă sau terasă; fișa tehnică pentru centrala termică, calorifere și tâmplăria termoizolantă, dacă acestea au înlocuit recent dotările originale ale imobilului; facturi de apă caldă, apă rece, energie termică sau de combustibil pentru centrala termică a clădirii.
 Dacă proprietarul nu are toate documentele, auditorul poate completa dosarul contra cost. Tariful se calculează după o formulă ce include un cost unitar pentru pregătirea lucrării și documentare, tariful unitar al lucrării (euro/ metru pătrat), aria desfășurată construită a clădirii și cinci coeficienți – de locație, de documentație, de complexitate, de instrumentare și de refolosire, potrivit AAECR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?