Președintele Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, Mihai Copaci, a anunțat ieri că a contestat decizia Curții de Conturi prin care peste șase mii de țărani au fost scoși datori la Sănătate. Copaci spune că a depus abia acum această contestație deoarece „au fost necesare tot felul de situații”. El a precizat că acțiunea duce la suspendarea oricărei activități de impunere sau executare a acestor persoane. „Ieri, 16.07. 2013, am depus la Curtea de Conturi a României, Camera de Conturi Vrancea, contestație împotriva deciziei emise de această instituție. Acest lucru s-a realizat în acest moment, întrucât au fost necesare tot felul de situații pe care a trebuit să le avem în vedere pentru a motiva contestația respectivă și pentru a avea câștig de cauză. Prin urmare, toate persoanele fizice care au venituri din agricultură în acest moment, nu trebuie să mai facă niciun demers până la soluționarea acestei contestații. Cu alte cuvinte, această contestație suspendă toată activitatea executată de noi în ceea ce privește deciziile de impunere și calculul majorărilor și penalităților. A fost nevoie de această perioadă pentru a constata anumite neconcordanțe în baza de date trimisă de ANAF către CNAS. Respectiv, conform protocolului s-a avut în vedere declarația 221, care trebuia să stea la baza calculării contribuțiilor asigurărilor de sănătate și nu declarația 205, preluată de Curtea de Conturi, Camera de Conturi Vrancea, de la Direcția Generală a Finanțelor Publice”, a precizat Mihai Copaci.
Åžeful CAS a oferit și câteva exemple de neconcordanțe. „CAS Vrancea a procedat conform reglementărilor legale și deciziei Curții de Conturi în emiterea în perioada 14.05. – 29.06, unui număr de 5.447 de înștiințări către persoane fizice care realizează venituri din agricultură, iar în perioada 14.05.- 29.06. unui număr de încă 4.368 de înștiințări către persoane fizice care realizează activități independente. Astfel, abia în urma emiterii acestor înștiințări, o parte a contribuabililor s-au prezentat la sediul CAS Vrancea și s-a putut constata că pot exista următoarele situații: Dumitru Viorel prezintă două documente emise de DGFP Vrancea în care apare cu venituri din activități agricole de 38.537 lei, iar ulterior prezintă un alt document emis de această instituție în care veniturile din agricultură sunt de 600 lei. Mănăilă Ion prezintă un document de la DGFP în care apare cu venituri din activități agricole de 24.128 lei, iar ulte-rior prezintă un alt document în care veniturile sunt de 910 lei. Tăpeanu Petre prezintă o adeverință emisă de DGFP în care figurează că în 2009 nu are venituri din acti-vități agricole, iar în fișierele ANAF figurează cu ve-nituri din activități agricole în anul 2009 în sumă de 1.275 lei. Prin urmare, constatăm că se impune o reanalizare a întregii situații privind veniturile din activități agricole, care este baza corectă de impo-zitare, respectiv dacă declarația 221, conform protocolului, sau respectiv declarația 205, pentru a se stabili în mod cert veniturile la care se calculează contribuția la sănătate, având în vedere că există unele incertitudini în ceea ce privește baza de date”, a mai spus Mihai Copaci. Întrebat de reporterii noștri ce se întâmplă cu cei care au achitat deja sumele din decizia de impunere emisă de CAS Vrancea, Mihai Copaci a declarat că nu știe dacă a plătit cineva.
Inspectorii Camerei de Conturi au încurcat declarațiile
La începutul acestei luni, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a organizat o conferință de presă în care a precizat că scandalul celor șase mii de datornici la Sănătate este unul artificial, creat în urma „unei erori cauzate de lipsa de profesionalism” a unor inspectori de la Camera de Conturi Vrancea, condusă de directorul Ionel Petrea.
Oprișan a precizat că, în realitate, nu sunt decât 16 datornici la Sănătate dacă se ține cont de prevederile protocolului încheiat între Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Analiza a fost realizată de juriștii Consiliului Județean Vrancea, în urma solicitărilor făcute de Asociația Comunelor din România, filiala Vrancea, prin președintele său, primarul Vasile Vatră.
Greșeala comisă de inspectorii Camerei de Conturi, mai exact Lucian Mereoiu și Ion Bratu, a constat în solicitarea unei alte liste de contribuabili de la Direcția Generală a Finanțelor Publice Vrancea. Concret, a afirmat Marian Oprișan, potrivit protocolului încheiat între ANAF și CNAS, pentru veniturile din activități agricole trebuia comunicat venitul net estimat pe baza datelor înregistrate în Declarația 221 „privind veniturile din activități agricole”. În ciuda protocolului dintre ANAF și CNAS, inspectorii Camerei de Conturi Vrancea au cerut plata contribuției la Sănătate în baza formularului 205.
Mai mult, printre cele 6.000 de persoane, se află aproximativ 1.700 care aveau de plată sume mai mici de 40 lei, care, potrivit Codului de procedură fiscală, ar fi trebuit anulate.
Peste câteva zile, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, Mihai Copaci, a declarat că CAS nu a mai trimis decizii de impunere celor 1.700 de țărani. „1.700 de persoane se încadrează în prevederile art 178 din OUG 92/2003 modificată și completată la zi, mai exact au datorii mai mici de 40 de lei, care se anulează, motiv pentru care nu am mai transmis deciziile”, a precizat Mihai Copaci.