Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Primăria Fitioneşti solicită finanţare de la Ministerul Muncii pentru Căminul de bătrâni


   Primăria comunei Fitionești a inițiat o serie de demersuri la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice pentru a obține 80 la sută din sumele necesare funcționării Căminului pentru bătrâni construit în localitate. Inițial, primarul Iordache Cazacu a anunțat că începând cu data de 1 iulie, Căminul pentru bătrâni va fi funcțional, însă acest termen a fost amânat pentru a avea asigurată finanțarea.

   Primăria comunei Fitionești solicită Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice 80 la sută din sumele necesare funcționării Căminului pentru bătrâni construit în localitate. Primarul Iordache Cazacu a declarat că solicitarea sa este legală și speră ca ministrul Muncii, Maria Cîmpeanu, să aprobe într-un timp scurt această solicitare. „Primăria Fitionești a făcut demersurile legale la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice pentru a obține 80 la sută din sumele necesare funcționării Căminului pentru bătrâni construit în localitate. Diferența de 20 la sută va fi asigurată de Consiliul Local, dar și de sponsori. Am făcut acest demers la Ministerul Muncii deoarece cheltuielile sunt foarte mari și nu pot fi suportate de autoritățile locale și nici de pensionarii beneficiari ai centrului care vor da o parte din pensia lor pentru aceste servicii”, a afirmat primarul Iordache Cazacu.
    Acesta a explicat că din calculele preliminare făcute de autoritățile locale, costurile lunare pentru o persoană sunt de 1.400 de lei. În Centru vor fi cazate 26 de persoane, iar costurile totale, lunare, estimate vor fi de 45-50 mii de lei. „Din calculele preliminare rezultă că pentru o persoană costurile lunare vor fi de 1.400 de lei, sumă în care intră toate serviciile prestate, inclusiv utilități. În Centru vor fi cazate 26 de persoane,  iar costurile totale, lunare, estimate vor fi de 45-50 mii de lei, bani pe care noi nu îi avem. Sunt convins că ministrul Muncii, Maria Cîmpeanu, ne va sprijini în acest demers, deoarece a venit vremea să facem ceva și pentru bătrânii abandonați de guvernele pedeliste”, a precizat primarul Iordache Cazacu. Inițial, acesta a anunțat că începând cu data de 1 iulie, Căminul pentru bătrâni va fi funcțional, însă acest termen a fost amânat pentru a avea asigurată finanțarea.

850 de mii de euro, valoarea investiției

    Căminul pentru bătrâni construit în Fitionești de autoritățile locale cu fonduri europene este singurul proiect de acest fel accesat în Moldova. „Este un proiect foarte important pentru comunitate, în condițiile în care există foarte multe persoane care au peste 65 de ani și de care nu are cine să aibă grijă”, a precizat Iordache Cazacu. Până în acest moment au depus cereri pentru a locui la Căminul de bătrâni de la Fitionești mai multe persoane, zece din cei înscriși fiind din localitate, iar ceilalți din județ. „Acest cămin oferă două lucruri extrem de importante pentru persoanele mai în vârstă, socializare și asistență medicală permanentă”, a mai spus Iordache Cazacu.
    Valoarea lucrărilor la această investiție este de 850 de mii de euro. Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Regional (POR). Căminul are bucătărie și sală de mese, complet utilate și dotate, o sală de festivități, club, cabinete medicale și săli de recuperare. La subsolul imobilului va funcționa o spălătorie modernă care va beneficia și de un lift pentru transportul rufelor. Căminul de bătrâni se întinde pe o suprafață de 1.500 de metri, dispune de 18 garsoniere, dintre care 16 cu câte două locuri și două garsoniere cu câte trei locuri. Cabinetul de recuperare este dotat cu aparate de kinetoterapie, bandă de mers, biciclete medicale și aparatură pentru împachetat cu ceară. La subsolul clădirii se află o spălătorie modernă, iar mansarda este destinată aparatului administrativ al instituției. „Clădirea are circuite moderne, lift pentru rufe, iar la etaj ușile sunt antifoc pentru a preveni un dezastru în cazul în care are loc un incendiu”, a menționat primarul Iordache Cazacu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?