Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

GALERIE FOTO: Locurile de joacă din mai multe comune, anchetate de procurori


   Mai mulți primari din județ au ajuns în atenția procurorilor din cauza unor achiziții publice făcute în urmă cu aproximativ doi ani. Este vorba de amenajarea unor parcuri, cu locuri de joacă pentru copii, proiectele fiind derulate prin Ministerul Dezvoltării de la acea vreme. Procurorii spun că se fac verificări pentru abuz în serviciu și înșelăciune, vizați fiind primari, diriginți de șantier și membri ai comisiilor de recepție. Anchetatorii susțin că în teren au constatat că ceea ce s-a făcut este „jaf pe bani publici”. Edilii se apără și susțin că nu există nereguli cu privire la proiectele derulate. 

   Documentele mai multor primării din județ, ai căror reprezentanți au derulat în 2011 proiecte privind înființarea de parcuri cu locuri de joacă pentru copii în mediul rural, au ajuns să fie verificate  de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, care susțin că s-au găsit nereguli pe linia achizițiilor publice. Anchetatorii spun că se fac cercetări împotriva a aproximativ 20 de persoane, respectiv primari, diriginți de șantier și membri ai comisiilor de recepție. Pe lista primarilor anchetați se găsesc cei din Cîmpineanca, Vintileasca, Å¢ifești și Vrâncioaia, după cum ne-au spus anchetatorii, dar și din alte localități, în care au fost amenajate parcuri prin intermediul unui proiect derulat prin Ministerul Dezvoltării, în urmă cu doi ani.
   Ancheta durează de circa un an, iar procurorii susțin că până în momentul de față au stabilit un prejudiciu de aproximativ 500 de mii de lei. „Sunt indicii că nu au fost respectate condițiile legale, de părțile angrenate în proiecte. S-a început urmărirea penală și sunt verificate achizițiile publice efectuate de câteva primării de pe raza județului Vrancea și în special un proiect derulat prin Ministerul Dezvoltării privind construcția de parcuri. Am fost la fața locului, am filmat și din punctul meu de vedere este un jaf pe bani publici”, a declarat procurorul de caz Florin Å¢îrlea, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.
   Procurorul a precizat că a participat personal la unele controale din teren și că a fost uimit când a găsit un parc, în Cîmpineanca, amplasat între vii, lângă un canal, pustiu și plin de buruieni.

Loc de joacă lângă digul unui canal

   Ne-am deplasat și noi la Cîmpineanca pentru a vedea cum arată cele patru parcuri care fac obiectul anchetei. Pe două dintre ele le-am găsit în satul Pietroasa, la o distanță foarte mică unul de celălalt. Unul dintre parcuri a fost amenajat lângă drumul care duce spre Vîrteșcoiu, iar celălalt pe o stradă laterală, la câteva sute de metri distanță.
   Primul loc de joacă, cel de lângă strada principală, a fost amenajat într-un fel de intersecție. Buruienile de lângă băncuțe, căsuțe și tobogane nu au mai fost tăiate de mult, iar ciulinii și-au deschis frunzele spre cer. E nevoie de mare atenție pentru ca prin încălțările de vară să nu pătrundă vreun spin. Chiar și pe aleile înguste, făcute din pavele, au răsărit buruienile, astfel că bucățile din beton se adăpostesc de arșiță la umbra plantelor. În toată bogăția de vegetație, o parte din ea uscată, un panou solar modern absoarbe lumina soarelui, pentru a o returna trecătorilor pe parcursul nopții.
   Doi adolescenți, moleșiți de căldură, stăteau în capătul părculețului. I-am întrebat dacă spațiul amenajat le este util și dacă mai sunt altele asemănătoare. „Da, vin copiii, dar mai mult seara. Mai este un parc pe o stradă, un pic mai încolo…”, ne-a explicat unul dintre ei.
   Am mers în direcția indicată de tineri și, după o bucată scurtă de drum, parcursă pe o uliță pietruită, am găsit cel de-al doilea parc. Acolo am găsit tobogane colorate, într-un spațiu verde, în care aleile foarte înguste, pe care nu încap două persoane una pe lângă cealaltă, sunt doar marcate cu borduri și… șanțuri. Nici aici iarba nu a fost tăiată de mult, dar câțiva copii se aflau deja la joacă, dându-se în leagăne.
   Apoi, am încercat să ajungem în parcul de lângă canal, situat între vii. Necunoscând zona, am rătăcit un pic, până când un localnic, care ieșea de la primărie, ne-a îndrumat către zona Tei. N-am nimerit întocmai strada de pe care se ajunge în parc, dar în cele din urmă au ajuns la locul cu pricina.
   Pe malul canalului se întindea parcul. Multă vegetație, panouri solare, bănci, tobogane și o construcție ce părea a fi un fel de bazin gol, care semăna cu cele amenajate pentru fântânile arteziene. Dincolo de modernismul oferit de panourile solare și culoarea vie a obiectelor, liniștea era profundă. Singurele vietăți din zonă erau un miel și un ied, priponiți de stăpâni pe marginea parcului. Ei rodeau iarba crescută din abundență.
   L-am căutat pe Åžtefan Paraschiv, primarul comunei Cîmpineanca, pentru a ne explica care sunt neregulile la care se refereau anchetatorii, dar nu l-am găsit la sediul Primăriei. Am încercat să îl contactăm telefonic, dar nu a răspuns la telefon.

Primarii susțin că nu s-au găsit nereguli

 
   Primarii de la Å¢ifești, Vintileasca și Vrâncioaia susțin că știu de anchetă, dat fiind că niciunul dintre ei nu a fost chemat la audieri. Ei recunosc faptul că au predat anchetatorilor mai multe documente. „Am pus la dispoziția anchetatorilor documentele, dar nu am dat niciun fel de declarație. Nici măcar nu am primit toți banii de la fondul de mediu, mai bine s-ar verifica de ce nu s-au dat toți banii. Cei de la fondul de mediu au făcut recepția lucrărilor. Nu are ce abuz să fie. Valoarea totală a fost de 457 de mii și s-au alocat 17 mii și ulterior 27 de mii de lei. Poate au găsit nereguli în alte părți. La noi doar au întocmit un proces verbal că au ridicat documente. E urât ceea ce se spune, că la munte nu trebuie să se facă parcuri. Åži copiii de aici au nevoie de spații de joacă. Au fost și primari care s-au descurcat și au primit banii și au terminat și lucrările, la noi nu a fost așa„, a precizat primarul Ionică Danțiș, de la Vrâncioaia. Potrivit acestuia, investiția presupunea modernizarea curții școlii și a unei zone de lângă stadion, ce este folosită atunci când este ziua comunei. 
   La Å¢ifești, primarul Gabriel Postolache spune că a amenajat șapte parcuri. Edilul susține că nu prea știe despre ce este vorba în dosar pentru că nu a luat cunoștință de acuzațiile aduse. „Nu am fost chemat la audieri, doar membrii comisiei. Nu am văzut nimic din dosar și nu pot să vă spun nimic la acest moment. Probabil ancheta s-a extins de la o altă comună, unde s-au găsit nereguli”, a declarat primarul. Potrivit acestuia, investiția totală în Å¢ifești a fost de 8 miliarde de lei vechi, pentru cele șapte parcuri și zone verzi înființate.
   „În ziua de 14 iunie 2013 au venit de la Poliția Economică și au verificat achizițiile publice referitoare la proiectul «Înființare de spații verzi». În procesul verbal încheiat cu această ocazie s-a consemnat că nu au fost găsite nereguli”, a precizat Viorel Spătaru, primarul comunei Vintileasca. În această localitate au fost înființate trei locuri de joacă, respectiv unul lângă un lac, un altul la Căminul Cultural și ultimul lângă școală. Valoarea proiectului a fost de 500 de mii de lei, la care s-au adăugat alți 108 mii din fonduri proprii.
   Ancheta procurorilor vizează însă și alte comune. În acest moment, procurorii  anchetează infracțiuni de abuz în serviciu și înșelăciune.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?