Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Sfaturi de la poliţişti pentru participanţii la Zilele Municipiului Focşani


   Polițiștii din cadrul IPJ Vrancea vor fi alături de cetățenii municipiului, de Zilele Focșaniului, manifestări ce au loc în perioada 4-7 iulie. Ei vor acționa pentru asigurarea unui climat de siguranță și ordine publică. Totodată, polițiștii vor discuta cu cetățenii și le vor da sfaturi preventive în scopul evitării evenimentelor nedorite, mai ales că printre participanții la manifestările organizate cu ocazia Zilelor Municipiului Focșani vor fi și persoane rău intenționate, care vor încerca să profite de aglomerație pentru a acționa.
   Astfel, lucrători din cadrul Biroului de Ordine Publică – Compartimentul de Proximitate și din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor oferi participanților pliante și fluturași  ce vor conține sfaturi și recomandări educativ-preventive. Cetățenii sunt sfătuiți să aibă un comportament și un limbaj corespunzător, să nu-i deranjeze pe cei din jur astfel încât să nu devină victime. Pentru a nu deveni victime ale infractorilor, cetățenii sunt sfătuiți să renunțe la afișarea ostentativă de bijuterii și să nu folosească telefonul mobil pe stradă decât în caz de necesitate. Doamnele trebuie să aibă grijă de geantă, aceasta e de preferat să fie ținută strâns pe lângă corp, în partea din față.
    În urma analizei situației operative s-a constatat că cele mai multe tâlhării prin smulgerea de obiecte au loc în lunile iunie, iulie, august. În general, autorii sunt persoane tinere, majoritatea minori, care acționează singuri pe străzi, alei, parcuri sau în mijloacele de transport în comun. De cele mai multe ori infractorii smulg victimelor bijuteriile, poșetele sau telefoanele mobile după ce le atacă pe stradă ori la urcarea sau coborârea dintr-un mijloc de transport în comun.
    Tâlharii atacă rapid, din spate, după care se amestecă în mulțime și-și pierd urma. Întrucât faptele sunt comise în spații deschise, suspecții au posibilitatea de a se îndepărta cu ușurință de victimă, pierzându-se în mulțime sau dispărând pe străduțe lăturalnice, înainte ca victima să poată reacționa. Atunci când atacă într-o stație de autobuz, infractorii își studiază victima cu atenție și o atacă în momentul în care aceasta urcă și se închid ușile. Pentru a evita pericolul, polițiștii îi sfătuiesc pe cetățeni să fie atenți la ce se întâmplă în jurul lor atunci când sunt pe stradă pentru că nea¬ tenția poate stârni interesul infractorilor.
    Polițiștii îi sfătuiesc pe cetățeni ca în cazul în care se simt urmăriți să ceară ajutor.  Un alt sfat este acela de a nu cumpăra produse cu proveniență dubioasă, pentru a nu încuraja infractorii să-și continue activitatea ilegală! Totodată, banii și actele nu trebuie să fie în același loc și niciodată nu este recomandat să mergeți cu telefonul mobil sau portofelul în mână.
    Polițiștii și-au propus ca toate aceste sfaturi să le dea și persoanelor care vor participa la manifestările organizate cu ocazia Zilelor Municipiului Focșani, mai ales că în Piața Unirii va fi multă lume, iar printre oamenii cinstiți care ies din case pentru a se relaxa vor fi cu siguranță și persoane rău intenționate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?