Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Drumuri măturate de ape la Jitia


   Mai multe drumuri comunale din comuna Jitia au fost măturate de ape, în urma ploii de miercuri seara. Cele mai grave probleme sunt pe drumul comunal 179 care duce la Dealul Sării. Ieri, în această localitate nu se putea ajunge decât cu mașini 4×4, iar primarul comunei Jitia, Ion Gheorghiță, ne-a precizat că se intervine cu utilajele primăriei, dar și cu ale unui localnic, astfel încât situația să poată fi remediată măcar parțial. În plus, o conductă din zona Pârâul Sărat a fost ruptă.
   O ploaie torențială care a durat aproximativ o oră a creat pagube însemnate în comuna Jitia. Mai multe drumuri comunale au fost măturate de ape, iar o conductă din zona Pârâul Sărat care făcea alimentarea cu apă de la un izvor a fost ruptă. Primarul comunei Jitia, Ion Gheorghiță ne-a precizat ieri dimineață că s-a intervenit cu utilaje de la primărie, dar și cu cele ale unui localnic din Dealul Sării, astfel încât problemele să poată fi remediate măcar parțial. 
   Edilul ne-a spus că situația cea mai gravă este pe drumul comunal 179 Jitia-Dealul Sării. 
Pe acest drum se putea circula ieri, doar cu mașini 4×4 și nu toți localnicii au astfel de mașini, încât toată lumea să poată ajunge de la Dealul Sării și până la Jitia. „A plouat foarte tare. Nu a durat mai mult de o oră, dar a făcut prăpăd. La noi drumurile sunt în pantă, iar apa a măturat tot. Cea mai gravă problemă este pe drumul comunal 179 Jitia-Dealul Sării. Acest drum este inclus în programul PNDI, dar deocamdată lucrările au fost suspendate. Drumul a fost distrus în timp, iar noaptea trecută au mai rămas doar pietre pe el. Era balastat, dar apa a luat tot. Avem utilaje de la primărie care acționează în această zonă, dar și pe cele ale unui localnic din Dealul Sării. Se intervine pentru a înlătura bolovanii de pe drum. Altceva nu știu ce putem face. Se circulă doar cu mașini 4×4, dar greu și cu acestea și nu toată lumea are astfel de mașini. Åži spre Mănăstirea Poiana Mărului sunt probleme, dar și în Jitia de Jos. La noi cam toate drumurile sunt în pantă și când vine apă multă mătură tot. De asemenea, a fost ruptă și o conductă de apă la Jitia, în zona Pârâul Sărat. Acolo este un izvor și suntem racordați la acesta. În total sunt trei izvoare, iar unul are probleme acum după ce conducta a fost ruptă. Apă este deocamdată. Nu știm cât va ajunge din celelalte două izvoare. Vom încerca să rezolvăm și această problemă”, a explicat primarul comunei Jitia, Ion Gheorghiță. 
Situația, transmisă la Prefectură, pompieri și SGA
   Primarul ne-a spus că situația a fost transmisă către Prefectură, pompieri și Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea. Ion Gheorghiță a adăugat că drumul comunal 179 Jitia – Dealul Sării este într-un program de reabilitare, respectiv Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI),  și că trebuie refăcut în totalitate pentru că altfel problema nu poate fi rezolvată. „Drumul trebuie refăcut. Licitația este făcută, dar lucrările au fost suspendate și nu știm motivele. Am făcut demersuri în acest sens și așteptăm răspuns oficial de la Ministerul Dezvoltării cu privire la acest program”, a spus Gheorghiță. 
Cel mai mult a plouat la Mărtinești 
   Reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vrancea ne-au precizat că de miercuri dimineață de la ora 7.00 și până joi dimineață la aceeași oră, respectiv în 24 de ore, cea mai mare cantitate de precipitații s-a înregistrat la Mărtinești, comuna Tătăranu. 
   Conform situației primite de la SGA, la Tulnici, cantitatea de precipitații a fost de 10,5 litri pe metru pătrat, la Colacu 19,5 litri pe metru pătrat, la Boțârlău au căzut 17,4 litri pe metru pătrat, la Reghiu 37,2 litri pe metru pătrat, la Tulburea 20,1 litri pe metru pătrat, iar la Mărtinești 38,5 litri pe metru pătrat. 
   Reprezentanții SGA au adăugat că pe cursurile de apă nu au fost înregistrate creșteri semnificative. 
Avertizarea hidrologică a fost prelungită
   Avertizarea hidrologică Cod Galben emisă miercuri, care era valabilă până aseară la ora 18.00 a fost prelungită până în această seară la ora 18.00. 
   Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, creșteri de debite și niveluri pe unele râuri, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție. „Se menține Cod Galben pe râurile mici din bazinele hidrografice: Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuș (județele Suceava, Neamț, Bacău și Harghita) și pe afluenții Oltului superior din județele Harghita, Covasna și Brașov, pe râurile mici din bazinele superioare și mijlocii ale Argeșului, Ialomiței (județele Argeș, Dâmbovița și Prahova), Buzăului (județele Covasna și Buzău), Putnei, Râmnicu Sărat (județele Vrancea și Buzău), din bazinul superior al Bârladului și pe afluenții săi din județele Iași, Vaslui și Galați”, se arată în atenționare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?