Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Nereguli de zeci de mii de lei la medici, spitale şi laboratoare de analize


   Furnizorii de servicii medicale care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea nu-și respectă obligațiile prevăzute în lege. În urma controalelor desfășurate, în ultima perioadă, de corpul de control al CAS, au fost depistate mai multe abateri. În primul trimestru al acestui an, angajații băncii sanitare au efectuat 48 de controale la furnizorii de servicii medicale: medici de familie, medici specialiști, spitale, laboratoare de analize medicale, farmacii și dispozitive medicale. „Controalele au avut, printre altele, ca obiective: verificarea modului de respectare a clauzelor contractuale, verificarea concordanței între serviciile medicale decontate de CAS Vrancea și serviciile raportate de furnizori, verificarea modului de prescriere și eliberare a medicamentelor”, ne-a explicat Iustina Papuc, purtătorul de cuvânt al CAS Vrancea. 
   La medicii de familie, eterna problemă rămâne cea a prescripțiilor medicale din cadrul Programului pentru compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 lei/lună. Este vorba despre pensionarii care au declarat în scris că nu au alte venituri, dar figurau în evidențele Agenției Naționale de Administrare Fiscală cu venituri impozabile, motiv pentru care medicilor le-a fost imputată valoarea rețetelor prescrise.
   La spitale au fost găsite nereguli privind completarea foilor de internare de zi, dar și situații în care pacienții au fost internați fără a reprezenta o urgență medicală. „Au fost constatate cazuri de internare fără bilet de internare și cu diagnosticele de internare care nu au reprezentat urgențe medico-chirurgicale”, a mai precizat Iustina Papuc. Nereguli au fost găsite și la farmacii, în sensul că acestea nu dețineau documentele justificative de intrare/ieșire a unor medicamente decontate de către CAS, dar și în derularea Programelor Naționale de Sănătate, unde au fost prescrise medicamente unor pacienți care dețineau documente insuficiente pentru a li se prescrie anumite medicamente. În urma acestor controale, CAS Vrancea are de recuperat suma de 75 de mii de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?