Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Când se administrează vaccinul antitetanic


   Una dintre bolile care se întâlnesc frecvent în lunile calde este tetanosul, astfel că medicii vin cu o serie de informații care trebuie respectate cu strictețe. Tetanosul este o boală provocată de o bacterie, care pătrunde în organism la nivelul rănilor. Dacă nu se administrează serul antitetanic, victima poate deceda. Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea spun că plăgile cu probabilitate de a fi tetanigene și în care se impune efectuarea vaccinului antitetanic sunt următoarele: plăgi înțepate cu așchii, spini, cuie, corn de vită (chiar după închiderea plăgii); plăgi prin mușcături de animale; plăgi cu resturi de corpi străini în țesuturi; plăgi anfractuase cu zdrobiri de țesuturi; plăgi cu țesuturi devitalizate; plăgi survenite în urma accidentelor de circulație; plăgi infectate; plăgi ale cordonului  ombilical  surve-nite în urma folosirii de instrumente nesterile sau aplicarea de pansamente improvizate (nesterile) pe plaga ombilicală; fracturi deschise; avort empiric; arsuri de gradul II sau III; ulcere varicoase cronice infectate; orice plagă murdărită cu pământ, bălegar  sau praf de stradă (indife-rent de gradul de întindere al leziunii); orice tip de plagă apărută în sectorul  rural.
    De asemenea, și în cazul mușcăturilor de căpușe se administrează vaccinul antitetanic. În cazul în care o persoană suferă una dintre plăgile enumerate mai sus trebuie să se prezinte la medic. „Orice plagă cu risc tetanigen are nevoie, în funcție de gravitatea ei, de un tratament care se poate acorda de medicul  de familie și medicul specialist chirurgie din ambulatoriu sau de medicul din Unitatea de Primire Urgențe, Camera de Primire Urgențe, Centrul de permanență. Vaccinarea antitetanică (completă sau doar revaccinare) face parte, alături de alte proceduri, din tratamentul plăgii tetanigene. Prin urmare, spre deosebire de gravida care primește vaccinarea antitetanică  preventiv pentru prevenirea tetanosului la nou născut, vaccinul fiind asigurat de Ministerul Sănătății prin DSP, pacienții cu plăgi tetanigene primesc  vaccinarea antitetanică  gratuit  prin cabinetele medicale de familie, ambulatorii sau spitale care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate sau contra cost în unități private, cabinete de medicină generală sau de chirurgie”, explică medicul epidemiolog Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP Vrancea.
    Mai mult, aceasta afirmă că spitalele din județ nu pot spune că nu au pe stoc vaccin antitetanic, deoarece există firme de la care acesta poate fi achiziționat. „În acest moment, cabinetele medicale și spitalele nu au nici o justificare pentru lipsa din dotare a vaccinului antitetanic, întrucât există firme de la care pot achiziționa fie vaccin antitetanic, fie vaccin diftero-tetanic pentru adult (dT) ce poate fi, de asemenea, utilizat în tratamentul plăgilor tetanigene”, a mai completat medicul Marina Maiorov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?