Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Căminul pentru bătrâni va deveni funcţional din 1 iulie


      Căminul pentru bătrâni din localitate va fi funcțional începând cu data de 1 iulie, spune primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu. Acesta a anunțat că 21 de persoane vârstnice, care vor să locuiască în acest centru, au depus cereri în acest sens. Valoarea lucrărilor la această investiție este de 850 de mii de euro. Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Regional (POR). Căminul de bătrâni Fitionești se întinde pe o suprafață de 1.500 de metri pătrați, dispune de 18 garsoniere, dintre care 16 cu câte două locuri și două garsoniere cu câte trei locuri.

        Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu (FOTO), a anunțat că începând cu data de 1 iulie, Căminul pentru bătrâni din localitate va deveni funcțional. Potrivit edilului, au fost depuse deja 21 de cereri din partea unor persoane vârstnice care doresc să locuiască în cămin. Unii dintre solicitanți sunt localnici, alții provin din alte localități ale județului. „Acest cămin oferă două lucruri extrem de importante pentru persoanele mai în vârstă: socializare și asistență medicală permanentă”, susține Iordache Cazacu.
 Totodată, autoritățile locale au demarat procedurile pentru angajarea personalului necesar pentru buna desfășurare a activității în centru. „Lucrările la Căminul pentru bătrâni construit în Fitionești au fost finalizate, iar începând cu data de 1 iulie centrul va deveni funcțional. Până în acest moment avem 21 de solicitări de la persoane care începând cu data de 1 iulie se vor muta în centru. De asemenea, pentru buna desfășurare a activității, am demarat procedurile legale pentru angajarea personalului necesar pentru buna desfășurare a activității în centru. Vor fi angajați doi asistenți sociali, doi asistenți medicali, un bucătar, un ajutor de bucătar, patru infirmiere, un medic, un psiholog, o persoană care se va ocupa de funcționarea și întreținerea centralei termice și un coordonator de activitate”, a afirmat primarul Iordache Cazacu. 
 Edilul a adăugat că finanțarea întregii activități a Cămi-nului pentru bătrâni va fi asigurată de la Ministerul Muncii, cu ajutorul unui ONG cu care este deja încheiat un parteneriat, dar și din sponsorizări. „În activitatea Căminului pentru bătrâni nu se vor folosi sume de la bugetul local, din simplul motiv că nu avem acești bani. Însă Căminul pentru bătrâni va funcționa foarte bine, deoarece mai multe societăți comerciale au decis să ne acorde sprijin financiar necondiționat”, a adăugat Iordache Cazacu. 
 Căminul pentru bătrâni din Fitionești, construit de autoritățile locale cu fonduri europene, este singurul de acest gen din zona Moldovei. „Este un proiect foarte important pentru comunitate, în condițiile în care există foarte multe persoane care au peste 65 de ani și de care nu are cine să aibă grijă. Este singurul centru construit cu fonduri europene din zona Moldovei”, a precizat Iordache Cazacu. Valoarea lucrărilor la această investiție se ridică la 850 de mii de euro. Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Regional (POR). Căminul are bucătărie și sală de mese complet utilate și dotate, o sală de festivități, club, cabinete medicale și săli de recuperare. 
 La subsolul imobilului va funcționa o spălătorie modernă, care va beneficia și de un lift pentru transportul rufelor. Căminul de bătrâni se întinde pe o suprafață de 1.500 de metri pătrați, dispune de 18 garsoniere, dintre care 16 cu câte două locuri și două garsoniere cu câte trei locuri. Cabinetul de recuperare este dotat cu aparate de kinetoterapie, bandă de mers, biciclete medicale și aparatură pentru împachetat cu ceară. 
 Mansarda este destinată aparatului administrativ al instituției. „Clădirea are circuite moderne, lift pentru rufe, iar la etaj ușile sunt antifoc pentru a preveni un dezastru în cazul în care are loc un incendiu”, a menționat primarul Cazacu. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?