Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Atenţie şoferi! Amenzile de circulaţie cresc de la 1 iulie


   Åžoferii indisciplinați vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru a achita amenzile, de la 1 iulie, când va crește salariul minim brut de economie. Punctul de amendă va crește de la 75 lei la 80 lei. De la 1 iulie, cea mai mică amendă va fi de 160 lei, iar cea mai mare poate ajunge până la 1.600 lei, în cazul persoanelor fizice. Pentru persoanele juridice sunt cuprinse între 1.680 de lei și 8.000 de lei.
   Åžoferii care nu respectă legea vor plăti amenzi mai mari de la 1 iulie. Amenzile contravenționale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului. De la 1 iulie salariul minim brut crește de la 750 la 800 de lei, ceea ce înseamnă că valoarea unui punct de amendă devine 80 de lei. În funcție de gravitatea abaterilor comise, sancțiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amendă. Pentru abaterile încadrate în clasa I se aplică 2-3 puncte amendă, clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă, clasa a III -a de la 6 la 8 puncte-amendă, clasa a IV-a de la 9 la 20 puncte-amendă, clasa a V-a de la 21 la 100 puncte-amendă. Sancțiunile prevăzute la clasa a V-a se aplică numai persoanelor juridice.
 Astfel, de la 1 iulie, amenzile vor fi cuprinse, în funcție de clasă, între 160 și 240 de lei,  320 și 400 de lei, 480 și 640 de lei, 720 și 1.600 de lei și 1.680 și 8.000 de lei. Cele mai mari amenzi prevăzute de Codul Rutier pentru persoanele fizice, din clasa a IV-a, se aplică dacă circulați cu un autoturism a cărui inspecție tehnică periodică (ITP) a expirat, dacă transportați pe locurile din față copii mai mici de 12 ani sau animale sau dacă folosiți în circulația pe drumurile publice dispozitive anti-radar.
 
1.600 lei amendă pentru șoferii care conduc băuți
 Tot amendă maximă, respectiv 1.600 lei, se aplică și atunci când un șofer conduce băut dacă fapta nu constituie infracțiune, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune, dar și depășirea cu mai mult de 50 kilometri pe oră a vitezei maxime admise. Pentru folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranță se vor aplica 2 puncte de penalizare și o amendă de 160 sau 240 de lei. Aceeași sancțiune se aplică și pentru oprirea în locuri nepermise, depășirea vitezei legale cu 10-20 kilometri pe oră, circulație pe interzis și altele.  
        Trei puncte de penalizare și amendă cuprinsă între 320-400 lei se aplică pentru staționarea neregulamentară, dar și pentru depășirea vitezei legale cu 20-30 kilometri pe oră. 
Åžoferii, bucuroși și nu prea
 Vestea că amenzile de circulație vor crește nu-i bucură pe șoferi, mai ales pe cei care nu respectă întotdeauna regulile de circulație, din diferite motive. „Au mai crescut o dată, cresc și acum, asta este situația. Mă bucură că va crește salariul, dar nu și creșterea amenzilor. Poate acest lucru ne determină să mergem mai atenți și să nu mai găsim tot felul de explicații atunci când suntem prinși fără centură sau când vorbim la telefon. Spun despre astea pentru că eu asta mai fac. Abateri grave nu am comis și nici nu am să comit. Pentru cei care conduc băuți sau circulă ca nebunii, ca și cum ar fi numai ei pe stradă, este binevenită această creștere. Așa poate se mai temperează și vor fi mai atenți”, ne-a spus un conducător auto. 
 Un alt șofer, pe nume Åžtefan, ne-a spus că nu este de acord cu această creștere deoarece regulile nu se aplică pentru toți. „Nu sunt de acord cu asta. Acum mai este o pro¬ blemă. Ei dau amenzi, dar să vedem și cine le plătește. Dacă ar fi trași la răspundere toți cei care încalcă legea nu aș avea nicio problemă. Mă deranjează că doar unii au de suferit pentru abateri mărunte și alții care fac lucruri grave nu au nicio treabă, nu-i întreabă nimeni nimic. Dacă legea ar fi una pentru toți, nu aș avea nicio problemă cu această creștere. Dacă greșesc e normal să plătesc. Nu este normal să plătesc doar eu și alții nu”, a spus Åžtefan. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?