Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Ajutor financiar pentru cei ce îngrijesc copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate


   Persoanele care își asumă răspunderea de a îngriji copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate ar putea beneficia de un ajutor financiar din partea Statului. În Vrancea sunt înregistrați 3.450 de copii proveniți din 2.350 de familii care au ales calea străinătății pentru câștigarea banilor care să le asigure un trai cât de cât decent. Dintre aceștia, 1152 au ambii părinți plecați peste graniță, 1793 au rămas în grija unui singur părinte în timp ce celălalt este plecat, iar 505 copii s-au trezit în situația de a-și trăi copilăria separați de unicul părinte pe care-l mai au.
   Potrivit statisticii întocmite la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, din totalul copiilor din județ, ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, 3335 au rămas în îngrijirea rudelor până la gradul IV, fără a fi nevoie să le fie instituită vreo măsură de protecție. Alți 29 au ajuns în grija asistenților maternali, pentru 16 s-a instituit măsura plasamentului în sistem rezidențial, 46 se află în plasament la rude până la gradul IV, încă trei copii au fost plasați la alte persoane/familii în timp ce 21 figurează ca fiind în alte situații. Totodată, 1754 de copii sunt băieți și 1696 sunt fete.
   În ceea ce privește vârsta, cei mai mulți copii rămași fără părinți sunt între 14 – 18 ani, 1007 au între 10-13 ani, 803 au vârste cuprinse între 7 și 9 ani, 451 sunt micuți cu vârste între 3 și 6 ani, 97 au între 1-2 ani, iar 37 nu au împlinit încă măcar un an de viață. Åži aceștia sunt doar copiii despre care se știe că au părinții plecați peste hotare, statistica fiind întocmită pentru trimestrul I al acestui an, pe baza informațiilor transmise de primăriile din județ. Numărul s-ar putea mări considerabil ținând cont că la DGASPC Vrancea nu au transmis aceste date primăriile Adjud, Andreiașu, Cotești, Jariștea, Jitia, Nereju, Păulești, Păunești, Popești, Slobozia Ciorăști, Tătăranu, Vrîncioaia și Vulturu.

Ajutor sub forma tichetelor valorice de masă

   Proiectul de lege prin care se reglementează acordarea de ajutor financiar celor ce îngrijesc copii cu părinți plecați în străinătate a fost supus atenției specialiștilor DGASPC. „Proiectul va sprijini menținerea copiilor în familiile naturale, fără a mai supraîncărca centrele subordonate DGASPC. Este, de asemenea, o măsură mai economică din punct de vedere financiar, decât cea a instituirii unei măsuri de protecție”, a apreciat Daniela Nicolaș, directorul general al DGASPC Vrancea.
   În situația în care proiectul va fi aprobat, fiecare persoană care are în îngrijire copii ai căror părinți sunt plecați temporar la muncă în străinătate, va primi un ajutor financiar echivalent cu jumătate din cuantumul acordat pentru creșterea și îngrijirea unui copil în regim de asistență maternală, adică jumătate din salariul unui asistent social cu studii medii. Ajutorul financiar se va acorda lunar, pentru fiecare copil aflat în îngrijire, sub formă de tichete valorice de masă. Distribuirea tichetelor se va face de către primăriile unde își au domiciliul persoanele care au în îngrijire respectivii copii. 
   De prevederile acestui act normativ vor beneficia numai persoanele care au fost nominalizate pentru îngrijirea și întreținerea copiilor, cu respectarea prevederilor legale, și doar acelea care au grijă de copii proveniți din familii din care ambii părinți sunt plecați temporar, la muncă peste graniță. „De prevederile prezentei legi nu beneficiază persoanele care au în îngrijire copii proveniți din centrele de plasament direct prin Serviciul Public de Asistență Socială, Direcția pentru Protecția Copilului, etc. și care sunt retribuite prin intermediul acestei instituții”, se precizează în proiectul de lege. Primăriile vor fi obligate să comunice trimestrial, în ultima lună anterioară începerii unui nou trimestru, către DGASPC datele privind numărul persoanelor beneficiare și sumele ce urmează a fi plătite ca ajutoare financiare, sub formă de tichete valorice de masă. Cei care nu vor respecta prevederile acestei legi vor răspunde disciplinar, administrativ, civil sau chiar penal, în funcție de situație.

Ce spun specialiștii sistemului vrâncean de Protecția Copilului

    Specialiștii DGASPC Vrancea au analizat proiectul actului normativ și și-au trimis observațiile legiuitorului, în vederea modificării unor aspecte. Una dintre aceste modificări vizează și acordarea unor tichete valorice cadou, nu doar destinate hranei. „Acest lucru se impune motivat de faptul că în cuantumul prevăzut în proiectul de lege, acordat pentru creșterea și îngrijirea copilului în regim de asistență maternală sunt incluse, pe lângă alocațiile de hrană, și drepturile de cazarmament, echipament pentru dotare inițială și înlocuire, transport, jucării, materiale igienico-sanitare, rechizite și materiale cultural-sportive, cheltuieli ocazionate cu întreținerea (prezența copilului în locuință: căldură, energie electrică și termică, etc.). Considerăm că sunt necesare și tichete cadou în baza cărora pot fi achiziționate pentru copii și alte bunuri și servicii, nu doar alimente”, a declarat jurist Ionel Chetroiu.
    O altă completare propusă vizează condițiile ce trebuie să le îndeplinească beneficiarii acestor forme de ajutor. „Considerăm relevantă pentru acordarea drepturilor prevăzute în proiectul de lege cetățenia română a părintelui plecat în străinătate, și nu cetățenia română a persoanei care crește și îngrijește copilul. Este mai importantă șederea legală pe teritoriul României a persoanei care îngrijește copilul, și nu cetățenia acesteia. Introducerea condițiilor referitoare la prezentarea documentelor justificative în baza cărora părinții desfășoară legal activități remunerate se dovedesc necesare pentru a stabili veridicitatea stării de fapt”, a spus Ionel Chetroiu.
    De asemenea, el este de părere că trebuie să se facă diferența clară între copilul beneficiar al măsurii de plasament și cel ai cărui părinți sunt plecați în străinătate și pentru care nu s-a dispus măsura plasamentului. „În acest sens, la art.7 propunem completarea și modificarea după cum urmează: De prevederile prezentei legi nu beneficiază persoanele care au copii în plasament sau plasament în regim de urgență, conform dispozițiilor Legii nr.272/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului”, a mai punctat Ionel Chetroiu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?