Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

2.626 pensionari au trecut pe lumea cealaltă


Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea a acordat, în perioada ianuarie – septembrie a.c., 2.626 ajutoare de deces vrâncenilor aflați în baza de date a instituției.
Cu alte cuvinte, se poate spune că în anul în curs au trecut spre cele veșnice, în medie, 291 asigurați lunar ! Mai puțini totuși decât anul trecut, când au murit, în perioada similară, 2.849 de pensionari.
Potrivit comunicatului de presă trimis redacției noastre, cuantumul total al sumelor plătite anul acesta de CJP Vrancea, ca ajutoare de deces, este de aproximativ 371,134 milioane lei. De menționat că începând cu 1 ianuarie a.c., cuantumul ajutorului de deces este de 2.022 lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului și 1.011 lei, în situația în care moare un membru de familie al acestora. „Ajutorul de deces se acordă la cerere, unei singure persoane care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă. Asiguratul sau pensionarul benefi-ciază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului. Se consideră membru de familie: soțul; părinții și bunicii oricăruia dintre soți; copiii proprii, cei adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate”, se precizează în comunicat. De menționat că dreptul asiguraților la ajutorul de deces nu este condiționat de îndeplinirea unui stagiu de cotizare.
Legislația în vigoare precizează faptul că ajutorul de deces se plătește în termen de 24 de ore de la data depunerii cererii și poate fi solicitat în termen de trei ani de la data decesului. Pentru a intra în posesia ajutorului de deces, urmașii decedatului trebuie să depună la CJP un dosar care să cuprindă : certificatul de deces în ori-ginal și copie, actul de identitate și o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că s-au suportat cheltuielile ocazionate de deces. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?