Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Vor fi înfiinţate Oficiul judeţean pentru agricultură şi Agenţia zonei montane


   Direcția Agricolă va fi desființată în cadrul unei acțiuni de reorganizare din temelii a Ministerului Agriculturii. Instituțiile din agricultură vor fi mai flexibile și adaptate nevoilor reale ale fermierilor. O noutate este înființarea Agenției zonei montane, uitată de guvernul pedelist, care se va ocupa de dezvoltarea și protecția acestor zone.
   Direcția Agricolă va fi desființată printr-un proiect de reorganizare a Ministerului Agriculturii. Proiectul de act normativ a fost deja discutat în Comisia de Dialog Social de la nivelul ministerului, iar angajații au fost asigurați că nu vor avea loc disponibilizări. Locul Direcției Agricole va fi luat de un Oficiu pentru agricultură județean care va cuprinde și Oficiul de studii pedologice și agrochimice, care se desființează, ca urmare a comasării prin fuziune. Nu sunt singurele măsuri organizatorice propuse la nivelul ministerului. 
   „Prin prezentul proiect se propune înființarea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor prin preluarea atribuțiilor ce revin în prezent Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în domeniul intervențiilor active în atmosferă, precum și a Agenției Zonei Montane, ca organe de specialitate ale administrației publice centrale, aflate în subordinea MADR”, se arată în expunerea de motive la proiectul actului normativ. 
   Reorganizarea afectează și Unitatea fitosanitară de la nivelul județului. Aceasta nu va mai funcționa pe lângă Direcția Agricolă ci în cadrul unei Autorități Naționale Fitosanitare. Aceasta va reprezenta „autoritatea de reglementare și control în domeniul fitosanitar, respectiv al organizării și funcționării protecției plantelor și carantinei fitosanitare, al controlului calității produselor de protecție a plantelor, al controlului reziduurilor de pesticide în plante și produse vegetale, precum și al utilizării durabile a pesticidelor”. La nivelul județului va funcționa un Oficiu teritorial fitosanitar și „în funcție de specificul activității, prin decizie a președintelui, se pot organiza colective specializate sau interdisciplinare proprii sau în colaborare cu alte unități din țară ori din străinătate”
   Reorganizarea poate aduce și avantaje financiare funcționarilor performanți. Astfel, proiectul de lege arată că președintele nou înființatei Autorități poate acorda premii lunare în limita a 5% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcții.
   În ceea ce privește Oficiul pentru agricultură, acesta va fi condus de un inspector șef, care este funcționar public numit în condițiile legii prin ordin al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și care are calitatea de ordonator terțiar de credite. Personalul Oficiului va fi format din funcționarii Direcției Agricole și Oficiului de studii pedologice. 
   Reorganizarea ajunge și la Inspectoratul pentru Calitatea Semințelor. Astfel, va fi înființată Autoritatea Națională pentru Resurse Vegetale prin „reorganizarea inspectoratelor teritoriale pentru calitatea semințelor și materialului săditor, care se desființează, ca urmare a comasării prin fuziune și prin preluarea activității Inspecției Naționale pentru Calitatea Semințelor”. Aceasta va fi autoritatea oficială de reglementare și control „în domeniul privind produ-cerea, prelucrarea, controlul și certificarea calității, comercializarea semințelor și a materialului săditor”.
   Nu în ultimul rând, va fi înființată Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. Aceasta va prelua personalul Direcției Generale Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, urmând să continue investițiile în acest domeniu. 
Compartiment pentru zona de munte
   Guvernul USL vrea reînființarea Agenției zonei montane care va avea ca scop elaborarea și aplicarea strategiilor și politicilor guvernamentale în domeniul dezvoltării și protecției zonelor montane din România. Acestea sunt zone specifice, fragile economic și defavorizate economico-social din cauze naturale, motive pentru care necesită o abordare specifică. Această agenție va elabora criterii de selectare a unor microzone montane prioritare care să beneficieze de programe speciale, va efectua analiza, sinteza și prognoza fenomenelor social-economice din zona montană, va stabili prioritățile și va prezenta periodic informări Guvernului în legătură cu evoluția acțiunilor ce se întreprind. Nu în ultimul rând va atenționa și va face propuneri privind prevenirea oricăror acțiuni defavorabile zonei montane. La nivelul Vrancei, județ cu zonă de munte, va fi înființat un Compartiment al zonei montane în cadrul Oficiului pentru agricultură. Compartimentul va fi coordonat din punct de vedere tehnic și metodologic de Agenția zonei montane.  Sediul acestei agenții va fi la Vatra Dornei, în Suceava.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?