Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Agentul şef principal Corneliu Cherciu, şeful Postului de Poliţie Cîrligele


   Agentul șef principal Corneliu Cherciu este șeful Postului de Poliție din comuna  Cîrligele. Alături de cei trei colegi ai săi, agent șef principal Alexandru Cotîrlan, agent șef Dorel Hagiu și agent Mihai Ion Ionuț Å¢âru, veghează la liniștea a peste 3.000 de locuitori din cele patru sate ale comunei, respectiv Cîrligele, Blidari, Bonțești și Dălhăuți. Atunci când nu este la post sau la vreun caz, șeful de post este pe stadionul din comună la antrenamente sau la partidele de fotbal. De aproape 7 ani, el este antrenorul echipelor de seniori și juniori ale Voinței Cârligele. Face acest lucru din plăcere și recunoaște că pe stadion se mai și enervează. Monitorul de Vrancea și-a propus să vi-i prezinte, în fiecare joi, pe șefii posturilor de poliție din localitățile județului. Nu ratați edițiile viitoare!

   Agentul șef principal Corneliu Cherciu este șeful Postului de Poliție din comuna Cîrligele, fiind unul dintre cei mai vechi polițiști și șefi de post din Vrancea. El este șef de post la Cîrligele din anul 1997, respectiv de 16 ani, iar polițist este din 1987, adică de 26 de ani. Din ‘87 până în ‘90 a lucrat ca ajutor de șef de post la același  post de poliție, iar din ‘90 până în ‘97 a fost șef la Postul de Poliție din Andreiașu, după care s-a mutat înapoi la Cîrligele.
   Împreună cu ai lui colegi, agent șef principal Alexandru Cotîrlan, agent șef Dorel Hagiu și agent Mihai Ion Ionuț Å¢âru, șeful de post veghează la siguranța a  peste 3.000 de suflete din cele patru sate ale localității. Îi cunoaște pe toți locuitorii comunei, pe unii și după porecle. „Am aproape 20 de ani de când sunt în această comună. Aici am debutat ca polițist, înainte de Revoluție. Nu se poate compara ce era atunci cu ce este acum. Erau alte vremuri. Era și bine, și rău. Oamenii priveau altfel miliția atunci. Milițienii erau ca un organ de repercusiune. Acum e democrație, sunt drepturi și libertăți. Atunci partidul trasa linia, acum o trasează legea. Așa era atunci. Toți milițienii erau membri de partid, mergeai la adunări și acolo se trasau sarcinile. Când am fost numit șef de post și mergeam la sala mare la ședințe, în primele rânduri stăteau șefii de post mai în vârstă. Noi, tinerii, eram în ultimul rând. Acum stăm noi în primul rând și zic alții «hai, nu ieșiți la pensie?»”, glumește Corneliu Cherciu.

Zilierii și petrecăreții populează comuna

    După cum spune chiar el, în comuna pe care o păstorește nu sunt probleme deosebite. În perioada muncilor agricole, numărul persoanelor din localitate crește, iar acest lucru le dă ceva bătăi de cap polițiștilor de la Cîrligele. De asemenea, la o discotecă din Blidari vin foarte multe persoane și, uneori, mai sunt și situații neplăcute. „Comuna este una cu specific viticol și pe această linie avem noi ceva probleme. În perioada muncilor agricole sunt mulți zilieri și asta face de două ori cât populația comunei. Noi mergem la ferme, discutăm cu ei, dar… unii au năravul de a face scandal sau de a fura. Mai sunt și discotecile și unde este aglomerație se mai întâmplă și câte ceva. Avem o discotecă la marginea satului Blidari. Când au un invitat de renume, sunt și câte 1.000 de participanți. Sunt multe mașini și se mai întâmplă câte ceva. La capitolul furturi din locuințe nu stăm rău. Au fost vreo două spargeri, autorii au fost identificați, au fost recuperate și o parte din bunurile furate”, afirmă agentul șef principal Corneliu Cherciu.

„Dacă stai în post nu afli nimic”

   Corneliu Cherciu și-a început cariera în poliție pe vremea când posturile nu erau dotate cu mașini, iar polițiștii nu aveau telefoane mobile. Spune că știa ce se întâmplă în comună doar dacă era mereu în mijlocul oamenilor și dacă avea o relație bună cu paznicii din localitate. Åži acum, deși are mașină de serviciu, șeful de post spune că una este să treci pe lângă om cu mașina de serviciu și alta este să mergi pe jos și să discuți cu el. „Cu cetățenii avem o relație bună. Dacă nu am avea o relație bună cu oamenii, probabil că nu am ști multe lucruri. Dacă stai în post nu ai ce să afli. Trebuie să fii printre oameni ca să ai o relație bună cu ei și să-i ajuți atunci când au nevoie. Ca să spună ceva, trebuie să aibă încredere în noi. Una este când mergi prin comună și mai discuți cu câte cineva și alta este când treci cu mașina”, explică polițistul.
   De asemenea, el consideră că nu este bine să stai într-o comună 2-3 ani și apoi să pleci altundeva. Această perioadă nu este suficientă pentru a-i cunoaște pe oameni și pentru a ști ce probleme au. Agentul șef principal Corneliu Cherciu este de părere că un polițist trebuie să stea într-o comună cel puțin 5 ani ca să poată face ceva. „Nu este normal să stai într-o comună 2- 3 ani și apoi să pleci în altă parte. Așa nu faci nimic. De aici îi cunosc pe toți. Åžtiu ce fel de oameni sunt, din ce familii provin. Este altceva. Cunoscând omul, discuți altfel cu el. Ca să cunoști o comună trebuie să stai cel puțin 5 ani. Când nu era mașină, mergeam peste tot pe jos și așa am ajuns să cunosc pe toată lumea. Atunci aveam 50-60 de paznici angajați. Comunicam cu ei, ne spuneau ce se întâmpla. Indiferent de ce problemă au, oamenii vin la poliție și sâmbătă, și duminică. Ei știu că aici este mereu cineva. Vin oameni care nu au probleme ce țin de competența noastră, dar asta nu înseamnă că nu-i ascultăm și nu le dăm un sfat. Spre exemplu, au venit trei femei care nu puteau împărți un metru și jumătate de pământ. Au venit aici, le-am explicat ce trebuie să facă, că trebuie să ajungă în instanță cu avocat și ce le mai trebuie și au plecat de aici împăcate. Noi încercăm să le explicăm și ei decid ce fac”, a adăugat Cherciu.
   În cei 26 de ani de activitate, polițistul a învățat multe și s-a confruntat cu tot felul de situații. Totuși, nu consideră că le știe pe toate și mereu are de învățat câte ceva. Despre mai tinerii săi colegi are o părere bună. Spune că dacă nu sunt motivați, îi motivează el. „Dacă nu sunt motivați, îi motivăm noi. Când eram eu ajutor, șeful de post îmi spunea așa «azi ești de patrulare și mâine ești liber. Poimâine iar ești la patrulare». Åžtiam ce am de făcut. Plecam dimineața și mă întorceam noaptea. Așa era programul atunci. Nu aveam mașină, eram doar doi polițiști, iar comuna era aceeași”, își amintește polițistul.

A vrut să devină militar

    Åžeful de post nu și-a propus de mic să devină polițist. S-a hotărât pe parcurs. Inițial a vrut să facă o carieră în armată, dar armata l-a cam speriat, așa că a renunțat la acest vis. Ulterior, a decis să facă o carieră în poliție și asta a făcut. În timp și-a dat seama că nu este mare diferență. În decizia sa a fost influențat și de polițiștii de la Tulnici, pe care atunci când îi vedea că vin prin comuna Păulești, localitatea sa natală, avea impresia că sunt un fel de Dumnezeu. „Eu sunt din Păulești, iar la Coza era un polițist Menghea, care avea teren pe undeva pe lângă mine. De fiecare dată când vedeam polițiștii, eram o droaie de copii. Era un eveniment să vină milițianul în sat. Era altfel atunci. Aș putea spune că m-au influențat în alegerea acestei meserii. Inițial am vrut să dau la MapN. Am plecat în armată, iar când am văzut ce viață are un ofițer tânăr în armată m-am răzgândit. Era armată pe viață și am renunțat, dar am devenit polițist și nu este mare diferență”, consideră agentul șef principal Cherciu.
    Agentul șef principal Corneliu Cherciu este tatăl a doi băieți, care anul acesta termină cursurile Åžcolii de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina. Nu și-ar dori să lucreze alături de copiii lui și crede că sentimentul este reciproc. Este de părere că tot timpul oamenii îi vor compara cu tatăl lor și nu-și dorește acest lucru. „Am doi băieți. Ambii sunt elevi la Åžcoala de Agenți de Poliție Câmpina. Nu aș vrea să vină niciunul dintre ei aici la post, pentru că tot timpul activitatea lor va fi comparată cu a mea. Să meargă în altă parte și cred că le va fi mai bine. Åžtiu că vor fi ajutați de colegii mei de la posturile la care vor ajunge. Sunt băieți buni, dar nu aș vrea să fie aici. Ei s-au născut aici. Tot aici au și crescut și întotdeauna am știut ce fac și cu cine vorbesc. Cred că nici ei nu-și doresc să vină aici. Dacă vor avea nevoie, îi voi ajuta. Noi trebuie să facem o echilibristică continuă. Numai cine nu muncește, nu greșește”, spune el.

Când nu este la post, polițistul este pe stadion

    Pe lângă faptul că își face meseria cu plăcere, șeful de post are și o pasiune pentru fotbal. De aceea, el și-a găsit timp să antreneze și echipele de seniori și juniori ale  Voinței Cîrligele. A făcut și un curs în domeniu, pentru că altfel nu i s-ar fi permis să fie antrenor. „Mă ocup de echipa locală. Am o pasiune pentru sport. Antrenez echipa de vreo 7 ani. Am făcut și cursuri, că altfel nu mă primea. Am și o licență în sensul acesta. Cu fotbalul în week-end, că în timpul săptămânii nu prea e timp. Când pierd o partidă, le mai dau și câte o mustrare. Pe teren îi cert, după ce se termină partida am uitat. Mai am și un coleg care mă ajută. Am zis să facem și noi ceva. Primăria ne ajută cu ce mai avem nevoie. Mereu mergem la meciuri cu dorința de a câștiga. E la nivel local așa. Avem și spectatori duminica. Altă activitate nu avem aici, în comună. Antrenez și echipa de seniori și pe cea de juniori. La juniori sunt aproximativ 50 de copii, iar vreo 40 sunt din comună. Decât să aibă alte preocupări, mai bine fac mișcare. Ei vin din plăcere, nu sunt plătiți pentru asta. Vin și persoane de la Focșani și de la Golești”, spune mândru șeful de post.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?