Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Exerciţiu de alarmare publică la Pufeşti


   Aproximativ 300 de cetățeni din comuna Pufești au fost la un pas de a rămâne fără case, deoarece exista pericolul ca acestea să fie inundate, în urma fisurării unui dig de protecție. Nu este vorba despre o situație reală, ci de scenariul unui exercițiu de alarmare publică pentru limitarea și înlăturarea urmărilor în caz de inundații. Scopul acestui exercițiu, care s-a desfășurat ieri în comuna Pufești, a fost acela de a pregăti populația și persoanele responsabile, să știe ce au de făcut în cazul în care o astfel de situație ar fi reală. 
   Conform scenariului, în urma fisurării unui dig de protecție, erau în pericol de a fi inundate gospodăriile a aproximativ 300 de cetățeni. De asemenea, peste 100 de elevi și cadre didactice, care se aflau în clădirea școlii în timpul desfășurării exercițiului, au fost evacuați în locul stabilit prin planurile specifice de intervenție. Concomitent, echipa de intervenție în caz de inundații a luat măsura consolidării digului de protecție cu saci cu nisip. 
   La exercițiu au participat echipa de înștiințare – alarmare, de cercetare, echipa logistică și cea de intervenție la inundații, echipa medicală, precum și echipaje de poliție și jandarmi. La finalul exercițiului, pompierii au împărțit materiale informative cu reguli de comportare pe timpul și după producerea unor inundații și măsuri de prevenire a incendiilor la fondul forestier. 
   Tot ieri, înainte de exercițiu, la Pufești a avut loc și convocarea de pregătire pe grupe de comune. La activitate au participat președinții comitetelor locale pentru situații de urgență, șefii centrelor operative cu activitate temporară și șefii serviciilor voluntare pentru situații de urgență din opt localități, respectiv Păunești, Ruginești, Corbița, Tănăsoaia, Boghești, Homocea, Ploscuțeni și Pufești. În timpul ședinței s-au discutat aspecte cu privire la atribuțiile autorităților publice locale în domeniul situațiilor de urgență, dispoziții generale de apărare împotriva incendiilor de vegetație uscată și fond forestier, s-au prezentat noi reglementări legislative pe linia situațiilor de urgență și s-au prezentat principalele concluzii rezultate în urma analizării situației operative din acest an la nivelul comunelor reprezentate la convocare. De asemenea, s-au adus în discuție încadrarea, dotarea și activitatea desfășurată de serviciile voluntare pentru situații de urgență. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?