Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Dependenţa de alcool, o boală cronică


   Dependența de alcool este o boală cronică, precum diabetul zaharat sau hepatitele, cu recăderi, la fel cum se întâmplă în hipertensiunea arterială sau în astm, însă, în România, sunt doar două centre de tratament gratuit pentru persoanele dependente, spune psihiatrul Eugen Hriscu. Potrivit directorului medical de la Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și a Toxicomaniilor (ALIAT), dr. Eugen Hriscu, cele două centre au fost înființate în București și Târgoviște, din fonduri structurale.
   În cei doi ani de când funcționează cele două centre, peste 900 de pacienți au beneficiat de sprijin medical, psihologic și social. Specialiștii centrului din București au precizat că 80 la sută dintre pacienți nu și-ar fi permis, din punct de vedere financiar, să urmeze un tratament complex, care să dea rezultate în tratarea dependenței, având în vedere că doar o ședința de psihoterapie costă între 70 și 200 de lei.
   Pe de altă parte, specialiștii, dar și foștii consumatori dependenți, atrag atenția că renunțarea la alcool nu este doar o chestiune de voință, fiind vorba despre o boală care trebuie tratată ca atare. „Serviciile și discuțiile (pe acest subiect – n.r.) nu s-au dezvoltat deloc în România. După 1989, această zonă era complet liberă, iar în facultățile din România, nici acum, studenții de la Medicină nu sunt pregătiți pentru tratarea dependețelor”, a explicat psihiatrul.
   Potrivit unui studiu național de evaluare a sistemului de servicii pentru persoanele cu un consum problematic de alcool, ALIAT 2011, medicii români sunt dispuși să trateze pacienții cu probleme legate de consumul de alcool, însă se confruntă cu lipsa formării în domeniu, atât în programele de formare obligatorie (facultate, rezidențiat), cât și în cele de formare continuă. Medicul a explicat că un consum de risc este definit prin consumul de alcool în cantități mai mari, ce poate avea efecte negative asupra organismului și comportamentului, dar care, în această etapă, nu a generat consecințe negative asupra stării de sănătate a individului. Dependența apare, spun specialiștii, atunci când o persoană s-a confruntat, în ultimele 12 luni, cu cel puțin trei dintre criteriile următoare: toleranța la alcool (adică necesitatea de a crește cantitatea de alcool pentru a obține același efect), sevraj, creșterea consumului, dorința persistentă, mai mult timp consumat pentru obținerea băuturii, continuarea consumului în ciuda conștientizării unor probleme fizice sau psihice și abandonarea unor activități.
   Specialiștii mai spun că se poate vorbi despre abuzul de alcool atunci când o persoană identifică unul sau mai multe din următoarele criterii manifestate într-o perioadă de 12 luni (fără a îndeplini criteriile pentru dependență): neglijarea obligațiilor, consumul repetat al substanței în situații în care acesta este periculos fizic, probleme legale, probleme sociale sau interpersonale repetate cauzate sau exacerbate de efectele substanței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?