Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Cerşetorii au dat nas în nas cu poliţiştii, în faţa bisericilor


   Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena a fost pentru cerșetori un bun prilej de a apela la mila semenilor. Dis de dimineață, ei s-au postat în fața bisericilor din Focșani, unii cu copiii mici în brațe, pentru a impresiona și mai mult, și au cerut bani sau de mâncare trecătorilor și credincioșilor care au mers la slujbe. În jurul orei 10.00, mai multe echipe, formate din polițiști de proximitate și reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, i-au luat la întrebări pe cerșetori. Fiecare dintre ei a încercat să caute scuze, ca și cum oamenii legii nu ar ști cu ce se ocupă de ani de zile.

   În zilele de sărbătoare, inclusiv ieri când au fost sărbătoriți Sfinții Împărați Constantin și Elena, cerșetorii împânzesc bisericile, în speranța că oamenii le vor da de pomană bani și mâncare. Cu haine ponosite și cu priviri de milogi, ei imploră pe oricune le iese în cale să le dea ceva.
   În fața bisericii de la Capelă, de pe Bulevardul Unirii din Focșani, Petronela, o fată de 14 ani din vestitul cartier Modruzeni, din orașul Mărășești, ținea în mână o pungă în care avea câțiva covrigi, iar cealaltă mână o întindea spre trecători și cei care intrau în bi-serică să se roage. Petronela nu cerea de mâncare, ci… bani. „Doamna, îmi dați și mie un ban”, repeta Petronela întruna.
Cei mai mulți dintre trecători sau dintre cei care intrau în biserică, mergeau pe lângă ea fără să-și deschidă portofelele și să-i întindă vreun leu. Dezamăgită, Petronela insista.
   În jurul orei 10.00, un echipaj de poliție a ajuns în fața bisericii de la Capelă. Petronela a dat să fugă, dar s-a oprit, știind că așa este mai bine. Le-a spus polițiștilor cine este, de unde este și de ce a venit la biserică. Oamenii legii o cunosc ca pe un cal breaz. Are doar 14 ani și de ani de zile cerșește. De fapt, asta fac inclusiv mama și unii dintre frații ei. Singurul care stă acasă este tatăl. Așteaptă mereu ca femeia și copiii să se întoarcă acasă cu bani, dacă nu măcar cu câțiva covrigi sau o pâine.
   Petronela le-a spus polițiștilor că mama sa este la o altă biserică… tot la cerșit. Fata a fost luată și dusă la Centru. Tot acolo a ajuns și mama ei, cele două fiind consiliate de un psiholog din cadrul Direcției de Protecția Copilului.

La cerșit cu țâncul de trei luni în brațe
 
   După ce au rezolvat problema cu Petronela, polițiștii au continuat acțiunea. La Biserica de pe strada Maior Gheorghe Pastia, o femeie mânca o banană, în apropierea unui coș de gunoi. I-a spus polițistului că ea nu cerșește, ci face curat prin oraș, fiind angajată la primărie. În curtea bisericii, femeia care face curat în încăperea pentru lumânări venise însoțită de copilul ei. Sunt tot din Mărășești.
   Chiar dacă era la ușa bisericii, băiatul nu cerșea, după cum a spus chiar mama. I-a spus polițistului că ieri, băiatul ei s-a învoit de la școală și a venit la Focșani pentru că îl aștepta o femeie, care dorea să-i dea ceva. Agentul șef principal Remus Bosnea i-a sfătuit pe băiat și pe mama lui să nu cerșească și le-a promis că dacă îi va prinde că apelează la mila publicului, le va da amenzi.
   Plimbarea a continuat până la Biserica din Piața Unirii. Pe scările de la intrarea în lăcașul de cult, Nuțica, tot din Mărășești, își ținea în brațe copilul de numai trei luni. „Nu cerșesc. Aștept o doamnă, care trebuie să-mi boteze copilul”, îi spune femeia polițistului. Este contrazisă de o altă persoană, care o cunoaște. Aceasta îi spune polițistului că Nuțica cerșește și acum și cerșea și atunci când era gravidă. Åži-a dat datele și i-a spus polițistului că soțul ei este și el prin apropiere, după care a plecat, repetând încontinuu că ea nu cerșește.
   Nu este exclus ca după plecarea omului legii, care i-a promis că o va sancționa dacă cerșește, femeia să se fi întors în apropierea lăcașului de cult.

25 de persoane găsite la cerșit în Focșani

   Polițiștii au verificat ieri, toate bisericile din municipiu, dar și din județ, pentru că persoane care practică cerșetoria nu sunt doar în Focșani, ci și în alte localități.
    Numai în Focșani, oamenii legii au identificat 25 de persoane care apelau la mila publicului. „În timpul acțiunii, numai în Focșani au fost identificate 25 de persoane care apelau la mila cetățenilor. Trei dintre acestea sunt minore și 22 majore. Dintre cele 22 de persoane majore care erau la cerșit, cinci erau inapte de muncă. Polițiștii de proximitate au aplicat 13 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.150 lei. Doi dintre minorii găsiți la cerșit au fost predați familiei, iar o fată de 14 ani, din Mărășești, a fost dusă la Centru, unde a venit și mama sa și au fost consiliate”, ne-a spus comisarul Zorel Burlan, ofițer coordonator Poliția de Proximitate. 
   Nu este o noutate faptul că cerșetoria a ajuns o afacere de familie în Vrancea. Constatarea au făcut-o chiar polițiștii vrânceni, care de ani de zile desfășoară acțiuni în acest sens și încearcă pe cât posibil să-i dezvețe pe cerșetori să mai stea cu mâna întinsă, dar și pe trecători să le mai dea bani sau mâncare, încurajând astfel cerșetoria. În ultimii doi ani, oamenii legii au derulat o campanie pentru a reduce amploarea acestui fenomen. Comisarul Zorel Burlan, coordonatorul Poliției de Proximitate, afirma la începutul acestei luni, în cadrul unei ședințe, că doar trei cerșetori au fost scoși din acest mediu. Comisarul a precizat că în Vrancea nu există o grupare organizată de cerșetori, aceasta practicându-se la nivel familial. Acesta a explicat că mulți dintre cerșetorii pe care îi vedem pe străzile Focșaniului locuiesc în blocul G2 din cartierul Bahne, fiind trimiși de familii la cerșit în câteva puncte din municipiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?