Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Penalizări pentru fermierii întârziaţi la subvenţiile europene


        Peste 25 mii de fermieri vrânceni au depus cereri pentru subvențiile europene pe suprafață acordate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Termenul limită pentru depunerea cererilor de sprijin pe suprafață, fără penalizări, a fost de 15 mai 2013. Fermierii care au depus cererile după această dată sunt penalizați cu 1% pentru fiecare zi de întârziere. Subvențiile pentru anul 2013 pe care le vor primi fermierii se ridică la 145,07 euro pe hectar, cu 25,41 euro mai mult decât în anul 2012, de 119,66 euro/hectar. 
 Directorul adjunct al APIA, Petrache Riciu, a arătat că au fost depuse cereri pentru aproape 90% din suprafața agricolă pentru care în 2012 au fost acordate subvențiile europene. „Anul trecut am avut 27.998 de cereri depuse, cu o suprafață de 172.369 hectare, iar acum, până la 16 mai, aveam 25.059 cereri. Ulterior, până astăzi (ieri – n.r.) am ajuns la 25.550 cereri, cu peste 156 mii hectare de teren agricol”, a afirmat directorul adjunct al APIA Vrancea. Suprafețele mai mici de teren pentru care s-au solicitat subvenții se datorează absenței unor obști sau primării care nu au  depus cerere pentru pășuni deoarece nu îndeplineau condițiile legale. 
 Reprezentanții APIA avertizează fermierii că pentru cererile depuse după 15 mai se aplică penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare întârziere, iar cererile de sprijin depuse după 10 iunie 2013, nu mai sunt eligibile și vor fi excluse de la plată. Fermierii care nu au mai beneficiat de această schemă de sprijin trebuie să depună cerere la centrul județean sau centrul local la care sunt arondați în vreme ce fermierii care au beneficiat de acest sprijin depun cerere conform programării afișate la APIA. „Beneficiarii măsurilor de sprijin pe suprafață sunt persoanele fizice și/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plată, în calitate de proprietari, arendași, concesionari, administratori în cadrul asociațiilor în participațiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafața respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul”, se arată într-un comunicat APIA.
 APIA precizează că sunt eligibile la plată exploatațiile cu suprafața de cel puțin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafața de cel puțin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuștilor fructiferi, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 hectare. De asemenea, solicitantul sprijinului pe suprafață trebuie să respecte Bunele Condiții Agricole și de Mediu (GAEC) și Cerințele Legale în Materie de Gestionare (SMR) pe toată suprafața fermei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?