Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Serviciul de Probaţiune, la 13 ani de la înfiinţare


   Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea împlinește astăzi 13 ani de activitate. În perioada 2000-2001, în Vrancea a funcționat Centrul experimental de probațiune, susținut financiar de Fundația „Oameni pentru Oameni” Focșani. La vremea respectivă, prin acest proiect se urmărea testarea sancțiunilor alternative la detenție în cadrul comunității. Cum rezultatele bune nu au întârziat să apară, în 2001 a luat ființă instituția probațiunii. „Privind calendarul, cei 13 ani de la debutul Serviciului Experimental de Probațiune la Focșani nu par a fi mulți, însă rememorând evenimentele în succesiunea lor, de la înființarea serviciului până astăzi, constatăm că în acești ani s-a constituit o echipă solidă și stabilă, cunoscută și recunoscută de mediul juridic vrâncean și societatea civilă, de justițiabili și de publicul larg, prin acțiunile derulate în instanțe, parchete, penitenciar și nu în ultimul rând, dar cel mai important, în comunitate. Construind un portret robot al consilierului de probațiune după timpul scurs, se poate spune pe scurt că acesta este o persoană dinamică, optimistă, inovatoare, preocupată continuu de atingerea țintelor propuse, atunci când are în fața sa o persoană vulnerabilă, intrată temporar în conflict cu legea penală, care trebuie redată societății cât mai bine cu putință. Completând tabloul, despre probațiune se poate spune, fără teama de a greși, că rămâne tot timpul o provocare pentru consilierul de probațiune”, afirmă Costel Constandache, șeful Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea. 
   În cei 13 ani de activitate, probațiunea a reușit să-și dovedească utilitatea și eficiența în punerea în executare a sancțiunilor alternative la detenție, contribuind la reabilitarea socială a persoanelor condamnate menținute în stare de libertate și scăderea riscului de recidivă în cazul acestora. Prin specificul activității sale, probațiunea contribuie implicit la protecția publicului prin creșterea gradului de siguranță socială și, totodată, creează cadrul în care persoana condamnată poate să repare prejudiciul adus comunității prin comiterea faptei. 
   Serviciile de probațiune au ca principale atribuții întocmirea referatelor de evaluare la solicitarea instanțelor de judecată și a parchetelor, referate al căror rol este de a furniza informații sociale cu privire la inculpat sau învinuit, supravegherea persoanelor condamnate menținute în stare de libertate, oferirea de servicii de asistență și consiliere acestor persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?